Hur står det egentligen till med maktens geografi?
Ja, den frågan är viktig att ställa sig i tider när debatten handlar om maktförskjutning och påverkan i ett framtida Europa. Men samtidigt som vi går in och granskar förhållandena inom EG bör vi stanna upp ett ögonblick för att se hur det står till med maktens geografi i Sverige.
ERU publicerade våren 1991 en liten skrift benämnd ''Maktens geografi''. Där visar professor Sören Wibe hur de olika regionerna representeras i det statliga kommittéväsendet. I detta, ett av det svenska statssystemets demokratiska fundament, finns en representation av ledamöter från Stockholm som är tio gånger högre än exempelvis Skåne och Västkusten och mer än sex gånger så stor som för hela Norrland sett i relation till andelen hushåll.
Inom exempelvis Kommunikationsdepartementets område kommer 2% av ledamöterna från Norrland och 72% från Stockholm med närområden. Den proportionella representationen, relaterat till befolkningens storlek, borde vara kring 30% för Stockholms del, 12% för Norrlands del, 11% för Bergslagen samt 13, 14 och 18% för Skåne, Västkusten respektive inre Mellansverige.
Sören Wibe föreslår ett kommittéväsende baserat på principen om nätverk, där flera olika utredningscentra byggs upp utanför Stockholm, ett i vardera norr, söder och väster. Skälen för detta är dels att därigenom eliminera risken för ''Stockholmsperspektivet'', dels att kontaktnätsuppbyggnad skulle leda till kompetensspridning. Dessutom åstadkoms med detta mer av dialog mellan regionerna än vad fallet är idag.
Sören Wibe visar också i sin rapport att andelen kvinnor i olika kommittéfunktioner är mycket låg. Av regeringens Kommittéberättelse 1993 framgår att andelen kvinnor i kommittéer är 28,3%. Detta förhållande måste ändras. Det är nödvändigt att regeringen aktivt verkar för att öka andelen kvinnor i kommittéväsendet.
Vi anser att i likhet med redovisningen över andelen män och kvinnor skall även kommittéberättelsen innehålla en redovisning över regionernas representation inom det svenska kommittéväsendet.
I det nya Europa ökar regionernas betydelse heter det. Låt oss uppriktigt instämma i detta och i Sverige frångå en slentrianmässig och oklok centralism. Ett första steg i den riktningen är att arbeta för att det svenska kommittéväsendet baseras på regional rättvisa i representationen. Man bör också pröva hur resurser och kunskaper på bästa sätt skall tas till vara i kommittéväsendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens kommittéberättelse i framtiden bör innehålla en redovisning över regionernas representation inom det statliga kommittéväsendet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional rättvisa i representationen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad kvinnlig representation i kommittéväsendet.
Stockholm den 25 januari 1993 Hans Stenberg (s) Monica Widnemark (s) Johnny Ahlqvist (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Lisbet Calner (s)