Den fysiska planeringen i Sverige är genom plan- och bygglagen förknippad med ett visst medborgerligt inflytande. I lagen finns regler om obligatoriskt samrådsförfarande, remisser och utställning.
Även andra kommunala frågor än rent planmässiga har stort intresse för medborgarna. Skolor och daghem, sjukhus och ålderdomshem är betydelsefulla verksamheter för människors dagliga liv och välmående. Men här finns det ingen lagstadgad skyldighet till samråd, remisser och utställning.
Idéer till utökat medborgerligt inflytande kan man hitta i andra länder. I England måste t.ex. en skolnedläggelse eller annan större förändring av skolans verksamhet föregås av en allmän remisstid på två månader. Alla kommuninvånare har rätt att inkomma med skriftliga synpunkter. Först därefter får politikerna fatta beslut.
Ett liknande förfarande bör vara möjligt och önskvärt att införliva i svensk lagstiftning. Det bör bl.a. knytas till skollagen, socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det bör avse frågor och förändringar av större vikt för medborgarna, t.ex. i en läns- eller stadsdel.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att komma med förslag till hur offentliga remisser inför större förändringar av offentlig verksamhet ska införlivas i svensk lagstiftning/regler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur bestämmelser om offentliga remisser inför större förändringar skall kunna införas i svensk lagstiftning/svenska regler.
Stockholm den 25 januari 1993 Eva Zetterberg (v)