Riksbankens roll i den ekonomiska politiken har ökat under senare år. Valuta- och räntepolitiken har fått en avgörande betydelse för välfärden.
Nationalekonomer, bl.a. LO-ekonomerna, har varit starkt kritiska mot Riksbankens välkända agerande i samband med avregleringen av valuta- och räntepolitiken. De hävdar att riksbanken använt räntevapnet så att den ekonomiska krisen förvärrats.
Stridsfrågan i den ekonomiska politiken gäller valet mellan inflationsbekämpning och full sysselsättning. Riksbanken har sedan tio år prioriterat inflationsbekämpningen, numera till priset av massarbetslöshet.
Ingen regering eller parlament vill ta ansvar för beslut, som leder till massarbetslöshet, varken i Sverige eller övriga Europa. Därför finns nu förespråkare för en självständig riksbank.
Den svenska riksbanken har makten över valutapolitiken. Riksbanksfullmäktige fattar själv beslut om växelkursen. Konservativa krafter verkar för ett minskat politiskt inflytande över Riksbanken.
Enligt min mening skall demokratiskt valda politiker och inte marknadskrafterna bestämma om den viktiga avvägningen mellan inflation och sysselsättning, liksom valuta- och räntepolitiken i övrigt.
1989 trädde en ny riksbankslag i kraft. Enligt lagen förlängs mandatperioden för riksbankschefen från tre till fem år. Det innebär att en ny riksdagsmajoritet inte kan avsätta chefen för riksbanken. Övriga sju ledamöter i riksbanksfullmäktige väljs på tre år.
Inför anpassningen till EG pågår en översyn av riksbankslagen. Det finns starka förespråkare för en avpolitisering av Riksbanken.
Inom EG får nu riksbankerna en allt självständigare ställning i förhållande till regeringar och parlament. Enligt Maastricht-avtalet skall regeringar eller parlament inte kunna påverka beslut av riksbankerna. Detta är en farlig utveckling, som på allt sätt måste motverkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att Riksbankens inflytande över penning- och valutapolitiken skall vara politiskt förankrad i riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att riksbankschefens mandatperiod skall överensstämma med riksdagens.
Stockholm den 25 januari 1993 Hans Göran Franck (s)