Regeringen har initierat en rad utredningar på författningsområdet, utredningar som nu är i slutskedet av arbetet. Det gäller grundlagen och EG, fri- och rättigheter i grundlagen och personvalsfrågan.
Det är bra att dessa frågor tagits upp och att utredningsarbetet förhoppningsvis kan leda till positiva resultat. Det gäller i samtliga fall frågor, där Centerpartiet i motioner tidigare framställt preciserade krav.
Genom att utredningsarbetet splittrats upp på olika delmoment och inte -- som vi tidigare förordat -- anförtrotts åt en sam- lad författningsutredning har dock flera angelägna författ- ningsfrågor fått vila. Vi beklagar detta.
En av de mest angelägna författningsfrågorna, den om förlängd mandatperiod och fristående val till de kommunala församlingarna, har således vad gäller utredningsverksamheten lämnats därhän. Vi har dock noterat att dessa frågor är föremål för överläggningar mellan de politiska partierna och vi avstår av detta skäl från att till årets riksdag återupprepa våra krav.
En av de frågor som genom utredningsarbetets uppsplittring inte alls kommit med i det aktuella översynsarbetet är folkomröstningsfrågan. Vi återkommer därför till denna fråga. Den är principiellt viktig och den har fått en särskild aktualitet genom den omfattande debatten om när och hur en folkomröstning i EG-frågan skall äga rum. Denna debatt har samtidigt visat att kunskapen om de regler som gäller för omröstningar enligt grundlagen är bristfällig.
Grundlagen ger möjlighet till två olika former av folkomröstning. Den ena formen gäller grundlagsändringar och i något fall frågor som skall avgöras på samma sätt som stiftande av grundlag. Detta senare gäller de suveränitetsöverlåtelser som ett inträde i EG medför.
Dessa regler innebär i korthet, att riksdagen först skall ta ett beslut som vilande, vilket sedan kan gå till folkomröstning samtidigt med nästa allmänna val. Det räcker med att en tredjedel av riksdagens ledamöter är överens om att så skall ske. I omröstningen har väljarna att säga ja eller nej till det vilande förslaget. Vinner nej är det förkastat, om nejrösterna är fler än hälften av dem som avgivits i riksdagsvalet.
En beslutande omröstning av det här slaget är således endast möjlig att genomföra på valdagen. Vad gäller EG- anslutningen kan följaktligen en beslutande omröstning närmast äga rum på valdagen i september 1994 med de regler som finns.
I andra bestämmelser stadgas det, att förslag som gäller grundlagsändringar eller ärenden som skall beslutas på samma sätt som grundlag skall läggas i riksdagen nio månader före nästkommande val. Det innebär i det fall som här nämnts, att förslaget måste läggas senast den 18 dec 1993 om riksdagen skall kunna ta ett vilande beslut våren 1994 och om detta beslut skall kunna gå till folkomröstning samtidigt med valet 1994.
Av vad som här sagts framgår, att bestämmelserna om folkomröstningar av det här slaget endast gäller ett begränsat antal frågor och att den process som kan leda fram till ett direkt avgörande av medborgarna själva kräver en lång tidsutdräkt. Själva syftet med bestämmelserna är att förhindra att en liten majoritet i riksdagen driver igenom grundlagsändringar utan att dessa kan underställas folket. Bestämmelserna fungerar således som ett minoritetsskydd.
Vad gäller grundlagsändringar kan dock bestämmelserna anses vara funktionella. Grundlagsändringar skall under alla omständigheter fastställas genom två beslut av riksdagen med ett allmänt val till riksdagen mellan besluten. Möjligheten till folkomröstning på valdagen innebär således inte någon extra fördröjning.
Vad gäller andra frågor är dock bestämmelserna alltför omständliga och tidsutdräkten alltför stor mellan det att beslut tas om folkomröstning och genomförandet av denna.
Den andra formen av folkomröstningar som kan anordnas enligt grundlagen är rådgivande omröstningar. Dessa kan anordnas med kortare varsel och beslutas av riksdagen med vanlig enkel majoritet. Riksdagen bestämmer också vilka alternativ som skall underställas väljarna. Efter omröstningen kan riksdagen fritt ta ställning i den fråga omröstningen gällt.
Rådgivande folkomröstningar har förekommit fyra gånger i vårt land. Tre av dessa har ägt rum under efterkrigstiden, den senaste, kärnkraftsomröstningen, 1980. I riksdagen har då och då förekommit krav på folkomröstningar. Det gäller t ex kyrka--stat-frågan. Och nu har samtliga partier bundit sig för att det skall bli en omröstning i EG-frågan.
Folkomröstningar -- även om de inte förekommer särskilt ofta -- är således ett viktigt inslag i vårt politiska liv, eftersom de gäller stora och kontroversiella frågor och vi måste utgå ifrån att de kommer att användas även framöver. Enligt vår mening är det naturligt att så sker. Det kan särskilt nämnas, att ett EG-medlemskap kan ge särskilda anledningar till nya folkomröstningar. Så har det varit i flera EG-länder. EG:s konstitution och verksamhetsområden förändras, och dessa förändringar kan vara av ett sådant slag att det är väl befogat, att ge medborgarna direkt möjlighet att ta ställning.
Det är således mycket angeläget, att folkomröstningsinstitutet har en sådan utformning, att det kan tillämpas på ett sätt som är meningsfullt och som väcker tilltro hos allmänheten. Härvidlag finns det enligt vår mening stora brister.
Folkomröstningen är enbart rådgivande. Det kan starkt ifrågasättas om detta är en bra ordning. I den debatt som nu förs om en kommande folkomröstning om EG-anslutningen har det ideligen upprepats, att den skall vara beslutande och diverse utfästelser har gjorts om detta.
Många har uppenbarligen inte varit medvetna om vilka regler som gäller enligt grundlagen utan ställt kravet i förvissningen om att riksdagen med ett särskilt beslut skulle kunna bestämma, att omröstningen skall vara beslutande. Så är det således inte, om inte omröstningen i enlighet med de regler som angetts ovan knyts till valet 1994. Det är i hög grad tveksamt om så kan komma att ske dels av tidsskäl, dels av det skälet att partierna önskar att omröstningen av olika skäl skall vara frikopplad från valet. Den debatt som förts om EG-omröstningen illustrerar brister i det gällande systemet.
En nackdel med det rådgivande folkomröstningsinstitutet är att flera alternativ kan förekomma. Detta har vi erfarenheter av, senast vid kärnkraftsomröstningen 1980. Detta kan medföra -- så som skedde 1980 -- att inget alternativ får majoritet. Tvister om hur omröstningsresultatet skall tolkas minskar effekten av folkomröstningen och tilltron från allmänhetens sida till de beslutandes ärliga vilja att bry sig om vad väljarna sagt. Även vad gäller den kommande EG-omröstningen har det förekommit propåer om att flera alternativ borde lanseras.
Redan formuleringen av de frågor som skall gå till omröstning är med det nuvarande systemet öppen för politiska dispyter, och misstankar kan lätt uppkomma att frågeformuleringen är taktiskt betingad.
Vi har från Centerpartiet upprepade gånger krävt, att de erfarenheter som vunnits i vårt land och i andra länder under efterkrigstiden skall sammanställas, utvärderas och läggas till grund för nya regler om folkomröstning. Vi vidhåller och upprepar detta krav.
Målsättningen bör vara att arbeta fram ett förslag, som undanröjer de brister som nu finns i systemet med rådgivande folkomröstningar. Det naturliga bör vara, att omröstningarna skall vara beslutande, vilket de är i flertalet andra länder.
Det som ligger närmast till hands är att anknyta till de regler som nu gäller för folkomröstningar i grundlagsfrågor men utan den bindning till bl a de tidsregler och den knytning till de allmänna valen som där gäller.
I ett avseenden förefaller det särskilt lämpligt att ha liknande regler. Det gäller den omständigheten, att riksdagen först skall fatta ett beslut men att detta beslut på vissa villkor kan gå till folkomröstning.
Det är en uppenbar fördel, att riksdagen först fattar ett beslut i den fråga som väljarna skall rösta om. Partierna har därmed tvingats att klart redovisa motiv och ställningstaganden före omröstningen. Denna kommer vidare alltid att gälla en konkret, och avgränsad fråga. De röstande har att säga ja eller nej till det beslut som riksdagen fattat. Några svårigheter att tolka omröstningsresultatet uppkommer inte.
Vilket minoritetsskydd som bör byggas in vad gäller andra frågor än grundlagsfrågor kan behöva övervägas ytterligare. Vidare bör övervägas om alla frågor under alla omständigheter skall kunna gå till omröstning eller om en riksdagsmajoritet i vissa fall skall kunna förhindra detta. Det finns nämligen ett antal frågor under riksdagens domvärjo, där snabba beslut kan vara nödvändiga. Till dessa hör t ex vissa skattebeslut, som i ett givet konjunkturläge kan påfordra stor skyndsamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna om folkomröstning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1993 Bertil Fiskesjö (c) Rosa Östh (c) Bengt Kindbom (c) Ingbritt Irhammar (c) Stina Eliasson (c)