Motionen delad mellan flera utskott
Sammanfattning
I motionen slås fast att demokratin ständigt måste försvaras och förlorade demokratiska landvinningar återerövras. I denna process måste folkrörelserna spela en avgörande roll. Motionen visar också på hur mäktiga ekonomiska intressen begränsar och påverkar den parlamentariska demokratin och de demokratiska fri- och rättigheterna. Det understryks också att demokratins problem måste ägnas mycket uppmärksamhet i all grundläggande utbildning. Mansdominansen i riksdag, landsting och kommunala församlingar måste brytas.
Det är nödvändigt att vårt samhälle stärker de underprivilegierades resurser. Samhället måste satsa resurser på folkbildning, folkrörelser, och kultur. Demokratin måste stärkas och utvecklas i skolan, i bostadsområden och på arbetsplatserna. Vänsterpartiet vill rikta uppmärksamheten på att ökade ekonomiska klyftor i samhället, arbetslöshet och privatiseringar hotar att försvaga demokratin.
Vänsterpartiet står kvar vid kravet på att invandrare ska ha rösträtt i riksdagsvalen. Europakonventionen ska införlivas med svensk rätt. Meddelarskyddet ska förstärkas och den s.k. munkavlelagen som skyddar företagshemligheter ska ses över så att de anställda lättare kan berätta om missförhållanden på arbetsplatserna. Anpassningen till EG får ej innebära att offentlighetsprincipen sätts ur spel eller att meddelarskyddet försvagas. Strejkrätten bör skyddas bättre i grundlagen. Möjligheten att genomföra beslutande folkomröstningar bör utredas.
Vi föreslår också att medborgarna ska ges bättre möjligheter att få ett förslag till motion behandlad utan att partierna direkt är inblandade.
Stärk demokratin
Det representativa flerpartisystemet är det bästa sättet att fatta övergripande beslut och sammanjämka olika intressen för att finna lösningar på gemensamma problem i vårt samhälle.
Innehållet i besluten bestäms givetvis av hur röstetalen i de allmänna valen fördelar sig mellan dem som nominerats av de olika partierna men också i hög grad av styrkeförhållandena mellan politiska intressen utanför de parlamentariska församlingarna. Dessa styrkeförhållanden avgörs av människors möjligheter att i vardagen verka för sina egna politiska mål som t.ex. solidaritet och rättvisa.
De skandinaviska ländernas demokratiska system och välfärdsmodell har starkt präglats av folkrörelserna. För att försvara och utveckla demokratin behövs aktiva folkrörelser. Erfarenheten visar att demokratiska landvinningar kan förloras och demokratiska system falla. Demokratin måste ständigt försvaras och förlorade landvinningar återerövras. I denna process spelar folkrörelserna en avgörande roll.
Den parlamentariska demokratin, liksom de demokratiska fri- och rättigheterna, begränsas och påverkas i dag av maktförhållandena i ekonomin. Mäktiga koncerner kan sätta press på regeringar och parlament. Storföretag bekostar och samordnar påtryckningsgrupper i syfte att styra politiska beslut. Privata monopolbildningar och kommersialisering av massmedierna utgör ett hot mot det fria ordet. Ökade inslag av åsiktsreklam hotar också att ytterligare försämra obalansen i opinionsbildningen till de resursstarkas förmån.
Under hösten 1992 har det för alla blivit uppenbart att en oreglerad valutahandel kan tvinga demokratiska organ som riksbank, regering och riksdag in i en utpressningsliknande situation. De värderingar som valutahandlare i Sverige och utomlands har och de villkor de ställer visar sig verka kraftigt styrande på penningpolitik och ekonomisk politik. Möjligheterna att införa någon ny form av politisk kontroll av valutahandel bör prövas.
Det är vår övertygelse att det representativa styrelsesättet behöver förstärkas och kompletteras med beslutsformer som ger ett mer direkt inflytande för samhällsmedborgarna.
Detta kan ske i form av folkomröstningar, ökat inslag av olika former av självförvaltning bland arbetande, boende och brukare och av förbättrad kontakt mellan förtroendevalda och väljare. De underprivilegierades politiska resurser måste stärkas. Det kommunala självstyret måste värnas, det regionala samarbetet stärkas och demokratin byggas ut. Landsting och länsstyrelser bör slås samman till ett länsparlament.
Olika skikt i samhället upplever sig i dag inte ha likvärdiga möjligheter att i en demokratisk process påverka samhällsutvecklingen. Det kan gälla t.ex. lågutbildade, ungdomar, invandrare och kvinnor. Därför är det av fundamental betydelse för folkstyret att vi även i fortsättningen ägnar demokratins problem mycket uppmärksamhet i all grundläggande utbildning. Skolan måste också utveckla demokratiska arbetsformer där elever tillsammans med skolans anställda ges möjlighet att utveckla ett demokratiskt arbetssätt. De förändringar som skolan nu står för får inte innebära att demokratiska arbetsformer trängs tillbaka. Elevens hela utveckling måste vara skolans mål.
Det måste vara en central del av demokratin att skydda minoriteters rätt. En politisk majoritet får aldrig undertrycka en etnisk minoritet. Rasism och främlingsfientlighet måste bekämpas. Invandrare bör få rösträtt i riksdagsvalen enligt samma regler som i kommunaloch landstingsvalen.
Kvinnors underordning i vårt samhälle framträder tydligt i arbetslivet. Men det är män som oftast har makten i de politiska och religiösa församlingarna. Kvinnors erfarenheter måste bättre tas tillvara. Glesbygdsmyndighetens försöksprojekt i fem kommuner på temat ''Omsorgs- och demokratiprojektet'' är en viktig del i arbetet för att ändra maktförhållandena i de politiska och parlamentariska församlingarna. Mansdominansen i riksdag, landsting och kommunala församlingar måste brytas. Målet bör vara att valda församlingar till hälften består av kvinnor. I senaste riksdagsvalet minskade kvinnornas andel av riksdagen.
Ett demokratiskt samhälle präglas av mer än allmän rösträtt. Vi behöver alla självförtroende för att kunna höja våra röster för de idéer vi tror på. Snabba samhällsförändringar gör det viktigt att kunna tillägna sig kritisk information. Kunskaper kan vinnas med erfarenhet men kunskap finns också att hämta på bibliotek, i studiecirklar, i fortbildning, på folkhögskolor och i kulturella erfarenheter. Konstnärliga upplevelser och möten med andra kulturer ger viktiga helhetsupplevelser.
Verklig demokrati och jämlikhet förutsätter att vi vågar byta en del av vår materiella tillväxt mot en kulturell tillväxt. Det är nödvändigt att vårt samhälle stärker de underprivilegierades politiska resurser. Därför måste samhället satsa resurser på att ge generös stimulans till folkbildning, folkrörelser och kultur -- därför måste samhället också värna om demokratin i skolan, i bostadsområden och på arbetsplatser.
Framsteg och bakslag för demokratin
Genomförandet av den nya valordningen och avskaffandet av ståndsriksdagen på 1860-talet innebar att det privata ägandet blev den viktigaste faktorn vid bestämmandet av rösträtten. Förmögenhet och inkomst blev avgörande för rösträtt och valbarhet. Obesuttna grupper som arbetare, lägre tjänstemän och småföretagare var fortfarande i stort sett utestängda från det politiska livet. De båda kamrarna kom under det närmaste halvseklet att domineras av hemmansägare, grosshandlare och högre ämbetsmän. Men kraven på allmän och lika rösträtt började växa. Det socialdemokratiska partiet var den första större politiska organisation som ställde sig bakom detta krav. Den allmänna och lika rösträtten lyftes fram som det främsta kravet i partiprogrammet. Liberaler och socialdemokrater blev de pådrivande krafterna för den allmänna rösträtten.
Det socialdemokratiska vänsterpartiet, som bildades 1917, satte i sitt första program den allmänna och lika rösträtten för män och kvinnor som första punkt. Detta parti krävde också i sitt program fullständig yttrande-, tryck-, församlings- och demonstrationsfrihet. Man höll strikt på religionsfriheten och skolans ideologiska och religiösa opartiskhet. Man värnade rättsstaten, freden, frihandeln, ''världsspråket'' och den internationella solidariteten. Det nuvarande vänsterpartiet kan med viss rätt sägas knyta an till det ursprungliga vänsterpartiets ideologiska hållning i och med efterkrigstidens uppgörelser med kominterntraditionen.
Den dåtida högern utvecklade ett påtagligt motstånd mot den allmänna och lika rösträtten. Under trycket från de tyska och ryska revolutionerna och rädsla för generalstrejk insåg emellertid även högern att ytterligare steg mot förstärkt demokrati måste tas. Vid den urtima riksdagen 1918 förklarade dåvarande högerledaren Hjalmar Hammarsköld:
Jag tror inte på demokratins förmåga att lyckliggöra ett folk, allra minst den sortens demokrati, som det här blir frågan om och som sannolikt ganska fort kommer att leda till massvälde.
-- -- -- Det beslut som riksdagen nu står i begrepp att fatta, innebär att makten lägges i deras hand som är minst kompetenta att hantera den.
De nuvarande högerpolitiska krafterna kan också i viss mening sägas söka sig tillbaka till gamla positioner. Under 1980-talet har det politiska klimatet ändrats. Högljudda krav på omfattande överföring av samhällelig egendom och verksamhet till privat ägande och kontroll kommer att flytta makten från folkvalda organ till skikt med större kapitalresurser i samhället. Ökade inslag av marknadsstyrning i ekonomin kombinerad med större ojämlikhet vad gäller inkomster och förmögenhet bidrar också till att makten över samhällsutvecklingen blir mer ojämnt fördelad.
En väl fungerande marknad fungerar bäst i ett jämlikt samhälle. Minskad arbetslöshet och inkomstutjämning stärker demokratin. Stora ekonomiska klyftor och hög arbetslöshet bildar också grogrund för invandrarfientliga och rasistiska strömningar. Även i Sverige har vi bevittnat sådana tendenser.
Vänsterpartiet lägger en rad motioner som syftar till inkomstutjämning, minskad arbetslöshet och försvar för offentlig verksamhet. Dessa motioner syftar också till att stärka demokratin. En särskild motion om ekonomisk demokrati läggs också.
Invandrarnas rösträtt
Att ge invandrare rösträtt i riksdagsval enligt samma principer som vid kommunalval är nödvändigt för att stärka demokratin i vårt land.
Vi har i dag den situationen att människor som arbetar på samma arbetsplats och med gemensamma ekonomiska och sociala intressen har olika politiska rättigheter. De som inte är svenska medborgare men som sedan lång tid lever och verkar i vårt land har inte rösträtt i riksdagsval. Vänsterpartiet har under en lång följd av år ställt krav på att rösträtt för invandrare i riksdagsval skall införas. Vi står fast vid detta krav.
Europakonventionen i svensk rätt
I Sverige håller domstolarna fast vid ståndpunkten att internationella överenskommelser som Sverige tillträtt inte därigenom direkt blir tillämplig rätt i Sverige. Detta gäller också överenskommelser som ingåtts om skydd för de mänskliga rättigheterna. Den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna ger den enskilde möjlighet att uppnå resultat som inte kan nås med hjälp av bestämmelserna till skydd för de grundläggande mänskliga rättigheterna i 2 kap. regeringsformen. Dessa rättigheter har ett starkt skydd på det internationella planet.
För ett par år sedan fick en felaktigt utvisad palestinier skadestånd av svenska staten efter en förlikning hos kommissionen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Skadeståndet utgick därför att Sverige kränkt konventionen. I en svensk domstol hade knappast funnits någon möjlighet att få skadestånd.
Den officiella svenska uppfattningen att svensk rätt överensstämmer med våra åtaganden enligt konventionen har visat sig inte hålla. Tillämpningen av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter ändras undan för undan genom domstolens avgöranden, som inte enkelt kan förutses. I de flesta stater som tillträtt Europakonventionen är den direkt tillämplig på intern rätt och måste tillämpas av domstolar och myndigheter. Om denna Europakonvention direkt blir tillämplig i svensk rätt minskar behovet av att processa i Strasbourg, vilket är besvärligt, tidsödande och dyrt. Därmed skulle också människor med mindre inkomster och mindre processvana i viss mån få ökad chans att hävda sin rätt.
Regeringen har givit direktiv till utredningen om utvidgat skydd för grundläggande fri- och rättigheter att ta ställning till frågan om införlivandet av Europakonventionen med svensk rätt i samband med ett svenskt EG-medlemskap. Det finns ingen anledning att koppla ihop dessa frågor. Dels innebär inte ett EG- medlemskap att konventionen i sin helhet införlivas med svensk rätt, dels kan EG-medlemskapet visa sig politiskt ogenomförbart.
Stärkt yttranderätt och meddelarskydd
Riksdagen uttalade i samband med behandlingen av yttrandefrihetsgrundlagen att det är angeläget att öka insynen i det privata näringslivet och de stora organisationerna. Man insåg att det var en komplicerad fråga om vilken väg man skulle gå och ansåg att frågan borde ägnas ökad uppmärksamhet. En av de negativa konsekvenserna av ökad arbetslöshet är att människor blir rädda för att öppet uttala sin mening och berätta om missförhållanden, maktmissbruk och olagligheter. Detta gäller också på de stora massmediaföretagen där dessutom koncentrationen till färre och kapitalstarka ägare förvärrar situationen.
Nära samband med frågan om meddelarskyddet har lagen till skydd för företagshemligheter. Vänsterpartiet är kritiskt till denna munkavlelag. Självklart finns det ett behov av företagshemligheter. Men lagen inskränker på ett orimligt sätt de anställdas rätt att sprida kännedom om olika missförhållanden i företagen. Lagen utgör också ett hinder för att förstärka och utvidga meddelarskyddet.
Lagen om skydd för företagshemligheter bör omarbetas för att tillgodose rimliga krav på rätt för anställda att röja missförhållanden i företaget. I anslutning härtill bör reglerna för meddelarskydd ses över för att åstadkomma ett utvidgat sådant skydd.
När det gäller EG-anpassningen av svensk lagstiftning och dess tillämpning till EGs regelverk finns avsevärda problem. Dessa bearbetas nu av grundlagsutredningen inför EG-medlemskapet.
EG och dess medlemmar saknar meddelarskydd av svensk typ. Inte heller har EG ännu någon offentlighetsprincip. Tystnadsplikten för gemenskapens tjänstemän och andra befattningshavare finns reglerad i Romfördragets artikel 214. Även om en handling i EG- systemet inte omfattas av sekretess föreligger ingen skyldighet att lämna ut handlingen. Redan EES-avtalet innebär att en viss försämring av meddelarskyddet redan har beslutats av riksdagen. Riksdagen bör nu slå fast att någon försämring av offentlighetsprincipen och någon ytterligare försvagning av meddelarskyddet inte får ske som ett led i EG-anpassningen.
Strejkrätten
I regeringsformen 2 kap. 18 § sägs att ''varje medborgare vilkens egendom tages i anspråk genom expropriation eller annat sådant förfogande skall tillförsäkras ersättning för förlusten enligt grunder som bestämmes i lag''. Denna formulering ger enligt vår mening ett fullt tillräckligt skydd för äganderätten till pengar och fast egendom.
Däremot skulle äganderätten till den egna arbetskraften behöva förstärkas. Regeringens proposition 1989/90:95 om lönestopp innehöll förbud mot fackliga stridsåtgärder i lönefrågor under en tvåårsperiod. Som lagrådet påpekade i sitt yttrande över propositionen har skyddet för att vidta fackliga stridsåtgärder svagt stöd i regeringsformen och skulle inte ha hindrat genomförandet av den föreslagna lagstiftningen. Inskränkningen av strejkrätten är en viktig begränsning av de arbetandes yttersta vapen för värnandet om sin värdighet och bestämmandet över den egna arbetskraften. Rätten till fackliga stridsåtgärder är en så grundläggande fri- och rättighet att möjligheten att förstärka skyddet för denna rätt i regeringsformen bör utredas. Det bör övervägas om skyddet kan utformas enligt mönster av 2 kap 12 § regeringsformen.
Förstärk folkomröstningarnas ställning
I samband med debatten om folkomröstning om EG- medlemskap har det blivit tydligt att inget alternativ som grundlagen erbjuder är tillfredsställande. Om folkomröstningen hålls separat från riksdagsval kan den bara vara rådgivande. Erfarenheten från tidigare rådgivande folkomröstningar säger då att riksdagen mycket väl kan fatta ett annat beslut än utslaget i folkomröstningen visade. Ska folkomröstningen vara beslutande måste den gälla vilande grundlagsförslag. Ska förslaget förkastas måste fler än hälften av de som avgivit godkända röster i riksdagsvalet rösta mot förslaget. Det kan alltså mycket väl inträffa att trots att flertalet av de som röstar i grundlagsfrågan röstar emot förslaget så beslutar riksdagen senare att anta förslaget.
En möjlighet vore att genomföra beslutande folkomröstningar skilda från riksdagsvalet och utan direkt koppling till valdeltagandet i närmast föregående riksdagsval. Någon spärr för att folkomröstningen ej blir beslutande vid alltför lågt deltagande torde behövas. Möjligheten att förstärka folkomröstningsinstitutet bör utredas.
Medborgarmotion
Många medborgare vill vara med och ta ett politiskt ansvar men kan inte alltid identifiera sig tillräckligt med något parti för att vilja arbeta inom partisystemet. En del upplever också att partierna sviker de program och valplattformar de gått till val på och att besluten i riksdagen blir annorlunda än vad man trott när man röstat på ett visst parti. En del förtroendevalda ändrar också politisk uppfattning under valperioden och byter parti eller blir partilösa. Som vi inledningsvis påpekat påverkas också besluten av påtryckningar från starka ekonomiska intressen i samhället. Därmed undergrävs också förtroendet för den demokratiska processen, och viljan att delta i de allmänna valen och det partipolitiska livet hotar att sjunka.
I syfte att stärka parlamentet som instrument för folkviljan bör ytterligare en möjlighet för medborgare att få en fråga väckt i riksdagen kunna öppnas. En medborgare som inte vill gå via något parti för att få en fråga behandlad skulle t.ex. kunna begära att någon av talmännen beslutar uppta frågan som sin egen under benämningen medborgarmotion. Man kan också tänka sig att det finns andra möjligheter att göra en av partierna någorlunda oberoende politisk bedömning om ett förslag är värt att väckas. I en del kommunfullmäktigeförsamlingar tillämpas modellen att fullmäktiges ordförande kan väcka en fråga som sin egen om inget parti vill väcka frågan. Frågan om medborgarmotion i riksdagen bör utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten att stärka de underprivilegierades politiska resurser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur arbetslöshet, ökade ekonomiska klyftor i samhället och privatiseringar påverkar demokratin,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om politisk kontroll av valutahandeln,1
4. att riksdagen hos regeringen begär att ett förslag om rösträtt för invandrare i riksdagsval, oberoende av medborgarskap, snarast föreläggs riksdagen,
5. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om införlivande av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter med svensk rätt,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till stärkt grundlagsskydd enligt vad i motionen anförts om meddelarfriheten,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny lag om skydd för företagshemligheter enligt vad i motionen anförts om uppluckring av den ''munkavlelag'' som nu finns,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlighetsprincipen och meddelarskyddet i samband med EG-anpassning,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till stärkt grundlagsskydd för strejkrätten enligt vad i motionen anförts om rätten att vidta fackliga stridsåtgärder,
10. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om förstärkning av folkomröstningsinstitutet utreds enligt vad i motionen anförts om beslutande folkomröstningar,
11. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om medborgarmotion utreds enligt vad i motionen anförts om talmannens möjlighet att utifrån ta emot motionsförslag och göra dem till egna.
Stockholm den 20 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Bertil Måbrink (v) Björn Samuelson (v) Rolf L Nilson (v) Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till JoU. 1 Yrkande 3 hänvisat till FiU. 2 Yrkande 7 hänvisat till LU.