I proposition 1992/93:70 föreslås att privata reklamfinansierade ljudradiosändningar tillåts fr.o.m. den 1 januari 1993. Denna nya form av radio bör enligt propositionen benämnas lokalradio.
Propositionen innehåller också vissa förslag om närradion. I denna motion behandlas närradion. Enligt propositionen skall närradion även i fortsättningen vara en föreningsradio, där lokalt verksamma ideella organisationer skall ha möjlighet att framföra sina budskap. Varje förening bör liksom hittills disponera en viss sändningstid, där den själv svarar för sändningarna. Vi delar denna uppfattning.
Enligt nuvarande regler är det inte tillåtet med reklam eller sponsring i närradion. I departementspromemorian Regler och villkor för privatradio (1992:22) föreslås att det skall bli tillåtet att sända sponsrade program i närradion. Reklamförbudet föreslås vara kvar. I ovan nämnda promemoria föreslås också att den nuvarande avgiften i ärenden om radiosändningar skall upphöra.
Bland remissinstanserna finns många, som anser, att föreningarna också skall tillåtas att finansiera sina närradiosändningar med reklam. Som skäl anförs att kostnaderna för föreningsradion har stigit. Samtidigt har föreningslivet fått allt knappare resurser. Många föreningar kan av ekonomiska skäl tvingas upphöra med sina sändningar.
I propositionen föreslås att sammanslutningar med tillstånd att sända närradio får rätt att sända reklam och sponsrade program enligt i huvudsak samma regler som kommer att gälla för den privata lokalradion. Däremot får närradioföreningar inte någon rätt att sända reklam eller sponsrade program.
För närvarande erlägger sammanslutningar med tillstånd att sända närradio en avgift till staten. Avgiften skall täcka kostnaderna för närradionämndens verksamhet. För den privata lokalradion föreslås koncessionsavgifter. Det torde vara möjligt att till mycket stor del finansiera närradionämndens verksamhet med den privata lokalradions koncessionsavgifter.
Det är givetvis fullt möjligt för varje enskild sammanslutning att fritt avstå från reklam. Enligt vår bedömning kommer många enskilda föreningar att helt avstå från möjligheten att sända reklam. Dessa föreningar bör enligt vår uppfattning, som sammanfaller med förslag i Ds 1992:22, bli avgiftsbefriade till staten i ärenden om närradio. Däremot bör de föreningar, som utnyttjar möjligheten att sända reklam i enlighet med propositionens förslag, erlägga avgift. För att undvika administrativt krångel och merarbete för aktuella myndigheter bör föreningar inte tillåtas att byta ''inriktning'' alltför ofta. Enligt vår uppfattning bör föreningarna ge besked i förväg och beskedet bör omfatta en tidsperiod om minst ett år. Det får ankomma på regering och berörda myndigheter att utfärda närmare föreskrifter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befrielse från avgift till staten för de sammanslutningar som ej sänder reklam i närradion.
Stockholm den 17 november 1992 Birger Andersson (c) Rose-Marie Frebran (kds)