Frågan om fri radio har debatterats under många år. Länge präglades svensk TV- och radiopolitik av regleringar, förbud och brist på yttrandefrihet och konkurrens.
Nu förändras detta i en rasande takt. Utvecklingen har sprungit ifatt regleringsivrarna. Vi har fått betydligt fler TV- kanaler att välja mellan och utrymmet för yttrandefriheten har ökat.
Nu är det radions tur att avregleras. Regeringens proposition om fri lokalt baserad radio skapar utrymme för många radiostationer runt om i Sverige. Äntligen får också Sverige, som det sista demokratiska landet i världen, fri radio.
Tyvärr innehåller förslaget en del rester av gammal regleringsiver. Det gäller främst förslaget att begränsa rätten att inneha sändningstillstånd. Det är både stötande och obegripligt att regeringen förordar att tidningsföretag inte ska kunna erhålla sändningstillstånd.
I propositionen föreslås att tidningsföretag inte ska få äga radiostationer. Förslaget sägs vara tillkommet för att förhindra maktkoncentrationer inom medieområdet. Tidningsägare ska inte både få driva tidningar och radiostationer.
Förslaget strider mot näringsfriheten och fungerar i praktiken som ett näringsförbud för tidningsägare. Detta ligger inte i linje med tanken att vem som helst ska kunna starta ett företag i Sverige. Förslaget är också ett hot mot yttrandefriheten.
Den svenska pressen är ansvarsfull. Det är i det närmaste en oförskämdhet att påstå att den inte skulle klara av att driva också radiostationer på ett ansvarsfullt sätt. Många tidningar i Sverige har existerat i över hundra år. Deras ägare har sällan utnyttjat den maktposition det innebär att äga en tidning.
Regeringen föreslår inga andra begränsningar av ägandet av radiostationer (förutom att staten, kommunerna, landstingen, Sveriges Radios dotterbolag och TV 4 inte får gå in som ägare). Det innebär att man hellre ser att utländska ägare, Volvo eller en korvkioskägare får äga radiostationer än att de som sysslat med mediefrågor i åratal får den möjligheten.
Förslaget att hindra dagstidningsföretag att äga radiostationer är inte genomtänkt. Riksdagen bör därför avslå förslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1992/93:70 i den del som stadgar förbud mot att dagstidningsföretag ges sändningstillstånd för privat lokalradio.
Stockholm den 17 november 1992 Lotta Edholm (fp)