Motionen delad mellan flera utskott
Inledning
Varje år rapporteras ca 15 000 fall av kvinnomisshandel. Den största delen av denna misshandel äger rum i hemmen, mellan makar. Även utanför hemmen hotas kvinnor av överfall, sexuella övergrepp, hot m.m. Kvinnomisshandeln är ofta förenad med sexuellt förtryck. Våld mot kvinnor och sexuella övergrepp hänger med andra ord ihop. Misshandeln kombineras inte sällan med att mannen tvingar till sig samlag eller andra sexuella tjänster av kvinnan.
Våldet mot kvinnor ger såväl fysiska som psykiska skador. Enligt kriminalstatistiken behandlas omkring 30 procent av kvinnorna på kirurgisk avdelning för skador föranledda av misshandel. En SCB-studie visar att en tredjedel av det våld mot kvinnor som inträffar i hemmen leder till läkarkontakt och att knappt 1/5 av offren är oförmögna att arbeta under minst en vecka efter misshandelstillfället.
Våldtäktsmottagningar
I dag är det många kvinnor som av olika skäl väljer att inte anmäla våldtäkt (det kan handla om hot från förövaren, skam- och skuldkänslor, rädsla för uppmärksamhet, lojalitet gentemot anhöriga etc.). De kvinnojourer som finns ute i landet har inte nog med resurser för att motsvara behoven och tvingas ofta prioritera de svåraste, mest akuta fallen. Dessutom bedriver kvinnojourerna ett aktivt socialt och opinionsbildande arbete vilket tarvar stora resurser.
Särskilda våldtäktsmottagningar skulle kunna samarbeta med polis, socialtjänst och rättsväsende och bidra med värdefulla erfarenheter och kunskaper. De skulle även kunna omfatta stödsamtal samt hjälp till kvinnor att komma i kontakt med t.ex. en terapeut. Våldtäktsmottagningarna skulle på så sätt fungera som ett stöd för kvinnor som är i behov av hjälp även en lång tid efter övergreppet. Den kompetens som dessa mottagningar skulle få kan även användas för forsknings- och utbildningsändamål.
Vi föreslår att våldtäktsmottagningar ska inrättas för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.
Utbildning
Det är av stor vikt att de kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller våld omhändertas av välutbildad och kunnig personal inom polisen, domstolsväsendet, vårdsektorn och socialtjänsten. Det är särskilt angeläget att polisen besitter nödvändiga kunskaper och förståelse, eftersom det är den som kvinnan i första hand möter när/om hon gör en anmälan.
En högre kompetens i frågor om våld mot kvinnor skulle kunna leda till större effektivitet i hanteringen av dessa ofta komplicerade ärenden. Det skulle kunna leda till att framtida bevisning underlättas (kvinnans vittnesmål blir korrektare, mer utförligt etc., hon får lättare att samarbeta med polisen etc.). Att det ger den drabbade kvinnan en ökad chans till en värdig behandling skulle även kunna påverka kvinnors generella benägenhet att anmäla våldsbrott och sexuella övergrepp (vilken i dag är låg).
En grundläggande utbildning som når all personal som kommer i kontakt med för våld utsatta kvinnor skulle innefatta ca 10 000 befattningshavare fördelade enligt följande: Polismyndigheterna -- 7 000, Åklagarväsendet -- 600, Domstolsverket -- 1 000, Socialstyrelsen -- 2 000. (Siffran för Socialstyrelsen är förmodligen tilltagen i underkant om man räknar in alla grenar av hälsovården och sjukvården samt socialtjänsten.)
Frågan om utbildning i frågan om våld mot kvinnor debatteras och utreds inom många myndigheter, bl.a. polisen. En del insatser för att höja kompetensen har också gjorts på senare år. Om vi tar ett exempel kan vi dock konstatera att polisen på central nivå endast utbildar ca 160 personer i dessa frågor, eller drygt 2 procent. De utbildningsinsatser som gjorts inom polisen har dessutom inte sträckt sig längre än till central nivå. Ordningspolisen har t.ex. inte utbildats. I polishögskolans grundutbildning är utbildningen i våld mot kvinnor eller familjevåld nästan försumbar.
Vi föreslår därför att ökade insatser för att höja utbildningsnivån, framförallt inom polisen, görs.
Högre skadestånd till misshandlade kvinnor
Riksdagen har beslutat att misshandlade och våldtagna kvinnor ska få högre skadestånd. En av motiven för detta var att det behövs pengar för att en misshandlad eller våldtagen kvinna ska kunna bryta upp från sin invanda miljö, flytta, skaffa sig nytt jobb, gå i terapi, etc.
Genom en enkel fråga till justitieministern våren 1992 framkom att man nu håller på att samla in data i denna fråga. Några konkreta lagförslag eller åtgärdsförslag har dock inte framställts till riksdagen.
Vi anser därför att regeringen skyndsamt bör återkomma till riksdagen med förslag om lag om högre skadestånd till misshandlade kvinnor.
Utvidga nödvärnsrätten
Man kan hävda att dagens s.k. nödvärnsrätt är utformad efter mäns behov och erfarenheter. Nödvärnsrätten bygger på att du, i en situation då du hotas att utsättas för våld, dödas etc., har rätt att försvara dig med våld, t.o.m. döda din angripare. Att du kan slå tillbaka. För kvinnor som utsätts för våld av män är situationen ofta en annan.
Många våldsbrott med kvinnliga förövare är en följd av att kvinnans fysiska underläge omöjliggjort ett användande av nödvärnsrätten. Kvinnan har ofta varit misshandlad under lång tid och upplevt sig hotad till livet. Samhället har inte kunnat ge henne det skydd mot mannen som hon behövt. Hennes enda utväg har varit att döda eller på annat sätt skada mannen. Följden har i vissa fall blivit att kvinnan dödat sin plågoande på natten, när han varit kraftigt berusad eller på annat sätt fysiskt försvagad. I sådana fall har man enligt gällande rättspraxis inte möjlighet att åberopa nödvärnsrätten, eftersom förövaren inte varit utsatt för våld eller hot om våld i direkt samband med brottet.
Statistik visar med all önskvärd tydlighet att kvinnor som utsätts för våld har goda skäl att ta mäns dödshot på allvar. Enligt kriminalstatistiken dödas en kvinna var tionde dag i Sverige av en man hon känner, vilket omfattar 60 procent av alla kvinnomord i Sverige. Att de kvinnor som försvarar sig mot dessa reella dödshot inte ska få åberopa nödvärnsrätten är orimligt.
Vi anser att det i fall av hot såsom beskrivs ovan är rimligt att kvinnan ska få åberopa nödvärnsrätten.
Hälsovård
Våldtäkter kan självklart leda till graviditet. I dessa fall är det rimligt att anta att graviditeten oftast är ovälkommen. Behovet av snabbt graviditetstest och/eller abort är med andra ord så gott som 100-procentigt för kvinnor som utsatts för våldtäkt.
Ändå händer det att kvinnor som våldtagits föder barn. En del för att de inte kommer i kontakt med sjukvård och polis, en del för att de helt enkelt förtränger möjligheten av att kunna bli gravid.
Våldtagna kvinnor måste garanteras att samhället aktivt ger den information och det stöd, för undvikande av graviditet efter våldtäkt, som finns. Därför bör rutinerna vid läkarundersökningar, stödsamtal m.m. i samband med våldtäkt ses över och aktivt erbjudande om graviditetstest införas som rutin inom sjukvården. Det måste läggas ett ansvar på sjukvårdsorganisationen tillsammans med polisen att aktivt medverka till att graviditetstestet genomförs och att kvinnan i det fall en oönskad graviditet uppstått får hjälp att inse och hantera denna situation.
Information och stöd i skolan
Vissa skrämmande rapporter talar för att våldtäktsförövarna blir allt yngre och att det bland vissa ungdomsgrupper förekommer gängvåldtäkter av tonårsflickor. För att en ökad medvetenhet ska skapas behövs därför insatser redan i unga år, från högstadiet.
Det är också viktigt att dessa frågor diskuteras bland både flickor och pojkar och att det förskönande intryck av våld och sexuella övergrepp mot kvinnor som en del pojkar får sig till del i andra sammanhang får en kraftfull motvikt. Unga kvinnor (och män) bör dessutom vid åtminstone något tillfälle få en ordentlig information om hur man bör agera då en kvinna utsatts för våldtäkt och sexuellt våld.
Vi föreslår därför att skolan genom den nya läroplanen får ett utökat ansvar för att behandla frågor som rör våld och sexuella övergrepp mot kvinnor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda våldtäktsmottagningar för kvinnor som utsatts för våld,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökad utbildning i frågor om våld mot kvinnor inom polis- och domstolsväsende, vårdsektor och socialstyrelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lag om högre skadestånd till misshandlade kvinnor,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvärnsrätten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hälsovård och graviditetstest, 2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolan bör få ett utökat ansvar för att behandla frågor som rör våld och sexuella övergrepp mot kvinnor.3
Stockholm den 26 januari 1993 Karin Pilsäter (fp) Liisa Rulander (kds) Elisabeth Persson (v) Ingegerd Sahlström (s) Laila Strid-Jansson (nyd)
1 Yrkande 3 hänvisat till LU. 2 Yrkande 5 hänvisat till SoU. 3 Yrkande 6 hänvisat till UbU.