Brottsligheten blir alltmer internationell framför allt genom narkotikabrotten men även genom annan ekonomisk brottslighet, ibland i förening med våldsbrott. Detta märks även i Sverige genom utländsk brottslighet här i riket.
Vid lagföring av utländska brottslingar här i riket uppkommer särskilda problem. Vissa hänför sig till det straffrättsliga regelsystemet. Andra problem uppkommer vid avtjänandet av ådömda fängelsestraff.
Likhet inför strafflagstiftningen
I en alltmer internationaliserad värld är det naturligt att det även till vårt land kommer utlänningar som turister, invandrare eller flyktingar. Ett antal av dessa stannar kvar och blir kanske även svenska medborgare. Några gör sig här skyldiga till brott av skilda slag.
Inte sällan åberopar den utländske brottslingen att han var okunnig om de svenska reglernas existens eller innehåll och hänvisar till sin egen avvikande kulturbakgrund och sitt hemlands annorlunda rättssystem.
I vårt rättssamhälle ska dessa utländska brottslingar dömas enligt det svenska rättsregelsystemet.
Utgångspunkten är att den svenske lagstiftaren presumerar att alla såväl svenskar som utlänningar har full vetskap om hela lagen. Rättslig okunnighet friar alltså inte från ansvar. Detta gäller även vid drogpåverkan. Även om gärningsmannen varit kraftigt påverkad så blir det inte ansvarsfrihet. Inte ens om han då saknade egentlig vetskap både om sin handling och även om lagens regler. Lagstiftaren behandlar honom som om han inte varit påverkad.
De avgörande reglerna finns i Brottsbalken. Den utländske brottslingen ska för brott här i riket dömas efter svensk lag och vid svensk domstol (2 kap. 1 §). Lagen medger i princip inte straffrihet med hänvisning till den lagstiftning som gäller i gärningsmannens hemland. Däremot kan det bli straffmildring (29 kap. 5 §) till och med under straffminimum med beaktande av innehållet av gällande rätt på brottslingens hemort och hans kulturella bakgrund.
I domstolarnas rättstillämpning har uppmärksammats fall där utländsk gärningsman bedömts annorlunda än svensk gärningsman. Därvid har åberopats att mildrare regler eller normer anses gälla i gärningsmannens hemland. Resultatet av domsluten har visserligen inte främst blivit frihet från straff men i stället uppenbart mildare straff. Denna rättstillämpning har framkallat kraftig kritik från många håll.
Mot denna bakgrund är det motiverat att grundregeln om tillämpligheten av svensk lag på utlännings brott i Sverige kompletteras med en uttrycklig regel om likhet inför lagen beträffande såväl straffbarhet som straffmätning. Detta skulle medföra två viktiga fördelar. Man skulle undvika alla lagtolkningsproblem. Samtidigt utgör det en klar och viktig signal till utlänningar som uppehåller sig i vårt land.
Det bör tilläggas följande om etnisk diskriminering. Negativ sådan är förkastlig och även straffbar som olaga diskriminering. Positiv diskriminering, som alltså innebär att en etnisk grupp får förmåner som inte tillkommer andra grupper, är en felaktig väg och en metod som skapar etniska motsättningar.
En nationalitetsneutral lagstiftning och rättstillämpning i dessa rättsfall utgör ett viktigt bidrag till internationell tolerans.
Rationell straffverkställighet
För utlänningar som dömts av svensk domstol till fängelse uppkommer särskilda problem beträffande avtjänandet av ådömda fängelsestraff.
Samtliga utländska brottslingar borde efter svensk domstols dom på fängelse i princip avtjäna sitt straff i det egna hemlandet. Det dömande landet bör ha rättighet men inte skyldighet att begära överförande. Hemlandet bör ha skyldighet att mottaga sin dömde medborgare men också ha rättighet att begära men inte kräva överförande. Den dömde bör inte tillerkännas vetorätt beträffande verkställighetsland.
Den nu angivna ordningen stämmer beträffande inomnordisk medborgare. Däremot tillämpas en annan ordning beträffande utomnordiska medborgare, som torde strida inte bara mot nämnda föreslagna huvudregel utan även mot lagstiftarens tanke bakom verkställighetsbestämmelserna. I lagens förarbeten betonas nämligen att reglerna om verkställighetsland tillkommit för att främja återanpassning efter frigivning. I princip torde ju återanpassning bäst ske i hemlandet. Särskilt obegripligt är det att avtjänande ska ske i Sverige samtidigt som domstolen beslutat om utvisning. Nuvarande ordning skapar också problem med rymningar från svenska fängelser av vissa farliga brottslingar.
Undantagsvis bör man kunna avvika från huvudregeln. Så bör vara fallet om det finns svenskt intresse för avtjänande här i riket eller om avtjänande i hemlandet omöjligen kan ske av politiska eller motsvarande skäl eller bör ske med hänsyn till att hemlandets kriminalvård ej håller humanitär minimistandard.
Sveriges möjligheter till överföring av straffverkställighet till annat land regleras av två särskilda internationella överenskommelser, nämligen 1970 års brottmålskonvention och 1983 års överförandekonvention. Dessa konventioner är dock otillräckliga för att tillgodose rimliga krav, främst genom att den dömde har vetorätt, d.v.s. själv kan välja var det passar honom att avtjäna sitt fängelsestraff.
I en motion i januari 1991 hemställdes bl.a. att Sverige borde begära revidering av främst överförandekonventionen. Det blev dock avslag i riksdagen. I utskottsbetänkandet anfördes att inom Europarådet pågick en översyn av aktuella konventioner med tanken att en enda konvention ska ersätta de tidigare konventionerna. Dessutom förklarade utskottet att man utgick ifrån att utskottets tidigare uttalanden -- som skett i fem olika omgångar under åren 1981--85 men inte därefter -- skulle beaktas i nuvarande revideringsarbete utan någon särskild åtgärd från riksdagens sida.
Inför avlämnande av denna motion har inhämtats att en kommitté i Europarådet alltjämt arbetar med saken och att f.n. endast finns ett utkast till rekommendation beträffande tillämpningen av överförandekonventionen såvitt gäller vissa smärre detaljfrågor.
Mot denna bakgrund finns det anledning att -- efter tolv års väntan på resultat och särskild påminnelse genom 1991 års motion -- kräva att Sverige ökar sin insats för att uppnå den av riksdagen önskade effektiviseringen av konventionen om överförande av straffverkställighet. Detta torde också ligga helt i linje med särskilt offentligt uttalande av utskottet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlänningars likhet inför strafflagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utländska brottslingars avtjänande av svenska fängelsestraff i eget hemland.
Stockholm den 22 januari 1993 Bengt Harding Olson (fp)