Våldet mot kvinnor är ett fortsatt stort problem. Tusentals kvinnor misshandlas varje år, många av dem mycket svårt. Misshandeln sker oftast i familjen eller av någon annan nära anhörig. Därmed är en stor del av misshandeln förmodligen dold och kommer aldrig till polisens kännedom. Det gör oket dubbelt tungt för de misshandlade kvinnorna; inte nog med att de misshandlas, de får heller ingen hjälp av stat och samhälle.
Riksdagen beslutade förra året att inleda en försöksverksamhet med livvaktsskydd till särskilt hotade kvinnor. Tanken är att kvinnor som är särskilt hotade ska kunna få livvaktsskydd för att förhindra nya våldsbrott.
Hos polisen finns numera också paket med teknisk larmutrustning för misshandlade kvinnor. Paketen innehåller bl a mobiltelefon och överfallslarm.
Dessa båda åtgärder innebär att många kvinnor som tidigare varit svårt utsatta för våldsamma män nu får en reell möjlighet till hjälp. Polisen kan nu i samråd med kvinnan komma fram till den bästa lösningen för just henne. I kombination med de lagliga möjligheterna till besöksförbud kan detta ge ett skydd som tidigare ej varit möjligt. För den hotade kvinnan kan detta bli ett stort framsteg.
Det är nu viktigt att möjligheten till livvaktsskydd och teknisk larmutrustning utvärderas snabbt. Det finns tecken som tyder på att livvaktsskyddet inte har utnyttjats i den omfattning som borde vara möjligt. Därför måste en utvärdering ske relativt snart så att eventuella förändringar i lagstiftningen kan vidtas. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att skyndsamt utvärdera verksamheten.
Lagen om besöksförbud måste också ses över. Trots att lagen har skärpts är det fortfarande svårt att direkt frihetsberöva män som bryter mot lagen. Detta beror på att straffet för överträdelse av besöksförbudslagen i normalfallet blir böter.
Besöksförbudslagen bör nu förändras så att den som bryter mot lagen omedelbart anhålls eller häktas om det inte finns uppenbara skäl emot detta. Härigenom uppnår lagstiftaren två viktiga syften, nämligen dels att markera det allvarliga i överträdelsen, dels göra det möjligt att effektivt stoppa fortsatta överträdelser.
Justitieutskottet har tidigare behandlat motioner med liknande innehåll och då avslagit dessa. Motiveringen har varit att obligatorisk häktning bara kan ske vid mycket allvarliga brott, t ex mord, dråp och människorov.
Justitieutskottet väljer då att bortse från det faktum att brott mot besöksförbudslagen faktiskt i ett senare skede kan leda, och leder, till just dessa mycket grova brott. Det är inte ovanligt att män som dömts till besöksförbud söker upp kvinnan och fortsätter trakasserierna. Staten måste då ha en reell möjlighet att omhänderta mannen så att trakasserierna omedelbart upphör. Risken är ju att dessa lätt kan övergå i grovt våld. Denna förebyggande effekt uppnås bäst genom en skärpning av besöksförbudslagen.
Kvinnojourerna och ROKS (riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige) är av stor betydelse för kvinnor som utsätts för misshandel och sexuella övergrepp. Kvinnojourernas omfattande ideella arbete är synnerligen viktigt och kräver ekonomiskt stöd från samhället.
Vi delar socialministerns syn på prostitutionen som en allvarlig form av kvinnoförtryck och ett uttryck för mänsklig förnedring. De prostituerade kvinnorna är ofta skadade sedan barndomen genom incest och andra missförhållanden. De löper också stor risk att bli misshandlade av sina kunder. Vi välkomnar den prostitutionsutredning som socialministern aviserar i budgetpropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att skyndsamt utvärdera möjligheten till livvaktsskydd och teknisk larmutrustning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpning av besöksförbudslagen.
Stockholm den 22 januari 1993 Isa Halvarsson (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Lotta Edholm (fp) Ulla Orring (fp) Karin Pilsäter (fp)