Sverige var en gång känt för att vara ett rent land. Numera möts man då och då av en sorglig syn vid vägar och i natur av choklad-, glasspapper och coca-colaburkar.
I Florida/USA kostar det 50 dollar att kasta skräp. Detta leder till att människor disciplinerar sig själva och håller efter varandra. Det är faktiskt inte rimligt att skattebetalarna skall finansiera renhållning efter dem som kastar skräp omkring sig eller än värre leva i nedskräpad natur och skräpiga stadsmiljöer.
På Floridas nöjesparker är det rent, inte ett papper, och den som slänger något blir genast tillsagd och tar upp det också -- annars kostar det över 300 kronor. Det finns naturligtvis rikligt med papperskorgar.
Om Sverige hade samma system skulle det se trevligare ut, vi skulle kunna marknadsföra oss som ett generellt rent land -- vilket är viktigt eftersom vår jämförelsevis rena luft och jämförelsevis rena sjöar kommer att bli och delvis redan är ett marknadsföringsargument på turistområdet. Därtill skulle de turister som kommer hit få finna sig i från början att här håller vi rent.
Det har varit vars och ens ansvar att samla ihop sitt skräp i naturen. Så länge det ansvaret togs fungerade modellen frihet under ansvar bra. Nu är värderingarna inte lika fasta och entydiga hos de nya generationerna. Då behövs starkare påföljd om inte ansvaret tas för att befästa ett rimligt beteende, varför en straffbot för nedskräpning snarast bör införas. Den som slänger skräp på allmän plats och i naturen skall ådömas böter på förslagsvis 200 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av straffbot för nedskräpning på allmän plats.
Stockholm den 21 januari 1993 Charlotte Cederschiöld (m)