Till förra riksmötet väckte vi en motion med krav på en översyn av gällande regler i brottsbalken och rättegångsbalken mot bakgrund av det s k Lindomefallet. En person hade blivit mördad, men ingen av de två som varit på mordplatsen kunde fällas för gärningen eftersom de skyllde på varandra och det inte kunde bevisas vilken av de två som mördat. En av de åtalade beviljades efter frikännandet t o m skadestånd.
Nu har ytterligare ett liknande fall inträffat. En norsk medborgare misshandlades till döds av fyra ynglingar. Ingen av dessa kunde fällas för gärningen. Krav på ersättning till de åtalade men frikända förövarna är enligt uppgift i pressen även nu aktuellt.
Det är enligt vår bestämda uppfattning helt klart, att så här får det inte gå till om man som vi anser att brottslingar som begått grova brott skall straffas. Direkt motbjudande är det att de som medverkat till grova brott kan tillerkännas skadestånd för häktning och åtal.
Om de nuvarande reglerna och tillämpningen av dessa upprätthålls kan man förutse att allt fler brottslingar i fall där flera medverkat i framtiden kommer att skylla på varandra. Därmed kan samtliga undgå att straffas och t o m räkna med en rundlig ersättning om en åklagare skulle våga att väcka åtal. Rättssamhället har därmed kapitulerat. Brottslingarna skyddas även om det begångna brottet är helt uppenbart och bevisat. Detta strider mot grundläggande rättsuppfattningar och måste innebära att allmänhetens tilltro till rättssystemet allvarligt sviktar.
Det är således mycket viktigt att gällande regler ändras. I de fall som berörts i denna motion är det helt uppenbart, att ingen av de inblandade borde kunna frias från medverkan till mord. Reglerna om medverkandeansvar måste således skärpas. Den som står bredvid och utan att ingripa bevittnar hur en människa misshandlas till döds är medskyldig till brottet och bör fällas för detta. Medverkandeansvaret bör även gälla vid medverkan vid lindrigare brott.
Det får inte vara så i ett samhälle som anser sig slå vakt om rättsskydd för den enskilde, att man låter brottslingar gå helt fria enbart av det skälet att det inte helt klart kan bevisas vem som rent konkret utdelade det dödande slaget eller plockade familjesilvret ur schatullet. Att den som medverkat men inte kunnat bindas till den avgörande handlingen dessutom kan tillerkännas skadestånd för åtal och häktning är en utmaning mot all elementär rättskänsla.
I vår motion till förra riksmötet föreslog vi vad gäller ersättningskrav en återgång till de regler som gällde före 1974. Enligt dessa fick den frikände inte någon ersättning om misstanke om brott kvarstod även efter frikännandet. Vi vidhåller detta förslag.
Vårt samlade krav är att översynen av brottsbalken och rättegångsbalken snarast resulterar i regler som i framtiden omöjliggör att de som bevisligen är inblandade i brott kan gå fria genom att de skyller på varandra. I dessa fall måste det vara möjligt för domstol att döma på grund av medhjälp vid brottet och för medhjälp vid anstiftan av brottet. Vi förväntar oss att regeringen och justitieministern, som har särskilt ansvar för dessa frågor, snabbt tar initiativ så att de principer vi angett utan onödigt dröjsmål kan omsättas i verksamma lagregler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av brottsbalken och rättegångsbalken.
Stockholm den 21 januari 1993 Bengt Kindbom (c) Bertil Fiskesjö (c)