Allt oftare framkommer på ett skrämmande sätt hur skoningslöst brottsligheten drabbar enskilda människor. Varje dag beräknas över 2 000 människor bli rånade, bestulna, hotade eller misshandlade.
Detta är givetvis oacceptabelt och denna utveckling måste med all kraft motverkas av samhället. Det är en grundläggande medborgerlig rättighet att känna sig trygg i vårt samhälle. Det är i lika hög grad en samhällelig skyldighet att staten kan försäkra medborgarna denna trygghet.
Regeringen har föreslagit en rad åtgärder för att stävja kriminaliteten och komma till rätta med våldet i samhället men fortfarande räcker inte insatserna.
När ett brott begås sätter det omfattande svenska rättsmaskineriet igång med bevissäkring, polisinsatser, förundersökning, anhållande, häktningsförhandling och slutligen rättegång, dom och straff. Nästan alla dessa åtgärder är uppbyggda kring gärningsmannen och hans öde.
Men ett brott lämnar ofta också ett offer efter sig; en människa som misshandlats, skändats eller på annat sätt kränkts. För dessa människor finns det inte ett tillräckligt bra system som stöttar eller ställer till rätta. Medicinsk och psykologisk specialistkompetens finns men anlitas alltför sällan av samhället, och möjligheterna till ekonomisk ersättning är otillräckliga.
Det är nu dags att värna brottsoffren, och regeringen har också vidtagit flera åtgärder samt förbereder ytterligare insatser. Brottsskadenämndens ställning har stärkts och möjligheterna att ge ekonomisk ersättning förbättrats. Brottsskadeersättning kan ges under förutsättning att den skadelidande inte kan få skadan ersatt på annat sätt, d.v.s. genom skadestånd eller försäkring. Det är främst personskador som ersätts, dock står fortfarande många offer utan vare sig hjälp eller ekonomisk ersättning.
En anpassning till EG:s rättssystem på det ersättningsrättsliga området har skett, bl.a. trafikskadelagen. På det skadeståndsrättsliga området har en kommitté föreslagit nya regler om ersättning för lidande som någon tillfogar annan genom brott mot den personliga friheten eller annat integritetskränkande brott. Betänkandet är f.n. ute på remiss.
Det är bra att denna insikt om brottsoffren äntligen börjat uppmärksammas på allvar. Men ytterligare förslag bör prövas.
Brottsofferjourernas riksförbund har föreslagit ett kompletterande ersättningssystem: en central brottsofferfond.
Ett rimligt synsätt är att låta gärningsmannen ges möjlighet att gottgöra det inträffade -- en Central Brottsofferfond bör därför inrättas.
Alla personer som dömts enligt brottsbalken eller specialrättslagstiftningen, typ narkotikabrott, skall oavsett påföljd som fängelse, skyddstillsyn, villkorlig dom eller böter åläggas att betala ett engångsbelopp om 500 kr till en Central Brottsofferfond. Fonden kan administreras av Brottsskadenämnden.
Ett liknande system finns bl.a. i Belgien.
År 1991 uppgick antalet brott mot brottsbalken som kommit till polisens kännedom till närmare 1,2 miljoner, närmare 6.800 personer dömdes till skyddstillsyn, 13.500 till villkorlig dom, drygt 14.000 personer till fängelse.
För dem som dömts till fängelse kan nämnas att man under fängelsetiden disponerar 1.500 till 2.000 kr/mån, en s.k. arbetspremie, att användas efter eget gottfinnande.
Engångssumman 500 kr är givetvis ändå ett ganska litet belopp, som inte kommer att räcka. Men principen är viktig. Pengarna tas från rätt personer och kan användas för dem som drabbats, brottsoffren. Fonden kan användas för ytterligare medel till t.ex. kvinnojourer, brottsofferjourer och mansjourer.
Som jämförelse kan nämnas att de drygt 60 brottsofferjourerna i landet hittills har fått dela på ca 1 mkr per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en central brottsofferfond.
Stockholm den 15 januari 1993 Olle Schmidt (fp) Margitta Edgren (fp)