Ungefär 300--350 kvinnor kommer till Sverige varje år genom s.k. kontaktförmedling. Ca 150 av dem stannar i landet mer än två år. Det betyder att cirka 200 kvinnor varje år sänds tillbaka till sina hemländer och ett liv i förnedring och misär.
Ett sätt att minska verksamheten med kontaktförmedling är att inte tillåta annonsering om kontaktverksamhet och förmedling av utländska kvinnor.
Det har visat sig att många kvinnor som kommit till vårt land genom kontaktförmedling eller genom kontakt med en svensk man på semester i hennes hemland ofta blir utsatta för misshandel. Om de har minderåriga barn med sig har det förekommit att även barnen utsatts för misshandel och övergrepp. Detta kan bl.a. kvinnojourerna tillstyrka.
I början ser oftast allt ut att fungera bra för paren. I många fall tröttnar dock mannen ganska snart på kvinnan, kanske irriterad över att hon inte tillräckligt snabbt assimileras i det svenska samhället eller att hon inte uppfyllt de förväntningar som kontaktförmedlingen utlovat. Kvinnan skickas tillbaka till sitt land.
Om äktenskapet inte varat mer än två år blir kvinnan utvisad enligt den s.k. tvåårsregeln i utlänningslagen. Den innebär att om ett äktenskap eller samboende, där den ena partnern är utländsk och den andra svensk, upphör inom två år får inte den utländska partnern stanna i Sverige. Regeln har tillkommit för att förhindra s.k. skenäktenskap. Under tvåårsperioden skall den utländska partnern anmäla sig hos polisen två gånger om året. Polisens uppgift är bl.a. att kontrollera om förhållandet består.
Att först bli godkänd men sedan kanske misshandlad och ratad av den svenska mannen är oerhört grymt. Att sedan även bli utvisad och ratad av de svenska myndigheterna är inhumant och förstärker kvinnans känsla av att inte vara accepterad. De utländska kvinnorna och ibland även barnen blir helt berövade sitt människovärde och utlämnade till förnedring och fattigdom.
Av bl.a. humanitära och medmänskliga skäl bör inte tvåårsregeln automatiskt tillämpas om äktenskapet eller samboendet upphör inom två år på grund av misshälligheter.
Ur yttrandefrihetsrättsliga och tryckfrihetsrättsliga aspekter kan det vara svårt att komma åt kontaktannonserna och förbjuda dem. Den yttrande- och tryckfrihet, som vi har i vårt land, är det viktigt att vara rädd om. Men det måste också finnas gränser för friheten. Särskilt om den missbrukas. Eftersom det finns annonser som medför sådana konsekvenser att de skadar människor både fysiskt och psykiskt måste det finnas möjlighet att stoppa sådan verksamhet. Kopplerilagens bestämmelser skulle exempelvis kunna prövas i sammanhanget.
Frågan om kvinnlig slavhandel handlar om jämställdhet och människovärde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att verksamheten med kontaktförmedling av utländska kvinnor bör upphöra,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utlänningslagen bör ändras så att inte den s.k. tvåårsregeln automatiskt tillämpas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kopplerilagens bestämmelser bör prövas vid verksamhet med kontaktannonser.
Stockholm den 11 januari 1993 Margareta Viklund (kds)