Brottsligheten orsakar såväl enskilda som det allmänna stora kostnader. Brottsligheten medför också personliga lidanden och skapar otrygghet. Traditionell kriminalpolitik har under många år främst varit inriktad på kontroll, övervakning och reaktioner mot redan begångna brott. Åtgärder av dessa slag är nödvändiga inslag i det brottsbekämpande arbetet. Ska vi däremot kunna lyckas att inte bara hejda ökningen av brottslighet utan även minska dess omfattning, krävs en bredare satsning på det brottsförebyggande arbetet.
''Det bästa'' brottet är det som aldrig begås. Därför måste arbetet med att förebygga brott ytterligare stödjas och främjas. I England har man från statligt håll utarbetat en särskild informationsfolder, som distribueras till alla hushåll. I foldern finns mängder av tips om hur man förebygger olika slags brott som t.ex. villa- och lägenhetsinbrott, bil- och cykelstölder. I informationsmaterialet finns också aktuella telefon- och adressregister till de organisationer som finns för att stödja och hjälpa brottsoffren. Informationsfoldern har rönt stor uppskattning i England. Vi bör därför eftersträva att också i Sverige utarbeta och distribuera ett liknande häfte med råd och hjälp till svenska familjer och hushåll. BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, borde enligt vår uppfattning få i uppdrag att utarbeta ett sådant svenskt brottsförebyggande informationshäfte.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett brottsförebyggande informationshäfte.
Stockholm den 12 januari 1993 Ingbritt Irhammar (c) Larz Johansson (c)