Delgivningslagen ändrades i lagen SFS 1990:1410 genom bl.a. införande av en ny delgivningsform ''förenklad delgivning''. Dessa delgivningar kan dock inte användas i den summariska processen eftersom de måste föregås av sedvanlig delgivning.
Polisens arbete med delgivningar har den senaste tiden blivit allt mer betungande. Som exempel kan nämnas att polismyndigheten i Gävle under båda kalenderåren 1990 och 1991 diarieförde 4 691 delgivningsärenden medan det 1992 diariefördes 6 212 sådana ärenden hos myndigheten. Erfarenhetsmässigt vet man att det i huvudsak är ärenden i den summariska processen som svarar för ökningen.
Med andra ord har delgivningsverksamheten blivit både dyrare och mer arbetsbetungande för polismyndigheterna. Det är därför viktigt att man gör en utvärdering av lagförändringen samt utreder hur delgivningar i den summariska processen skall kunna förenklas.
Man bör i första hand undersöka om förenklad delgivning skall kunna användas även i den summariska processen. Mot en sådan ordning kan möjligen rättsäkerhetssäl invändas. Eventuella försämringar av rättssäkerheten kan dock hindras genom att de förenklade delgivningarna ger möjlighet till återvinning.
Följande åtgärder bör utredas som komplement till de förenklade delgivningarna: avgiftsfinansiering av delgivningsverksamheten telefondelgivning ökat antal delgivningar genom kronofogdemyndigheten
Beträffande den sista föreslagna åtgärden kan nämnas att polismyndigheterna är skyldiga att verkställa delgivningar då kronofogdemyndigheterna begär sådan hjälp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delgivningar i den summariska processen.
Stockholm den 26 januari 1993 Sinikka Bohlin (s)