Klotter och vandalisering är något vi nästan vant oss vid åtminstone i ett storstadsområde som Stockholmsområdet. Det för inte bara med sig att vardagsmiljön blir förstörd utan det kostar också en massa för sanering och upprustning varje år.
Ett exempel kan hämtas från pendeltågstrafiken i Stockholms län, som har utgifter på 10--15 mkr per år. Det handlar bara om sanering av tåg, stationsbyggnader och vänthallar. Överfört till alla andra sektorer i samhället blir siffrorna mycket höga.
Kostnaderna är bara den ena sidan av saneringsproblemet, arbetsmiljön för sanerarna är den andra. Mycket starka medel måste användas i saneringsarbetet och personalen utsätts för stora risker trots skyddskläder och annan skyddsutrustning.
Det är mycket enkelt att i handeln komma över de sprayburkar som används för klottret. Hyllmeter efter hyllmeter är exponerade på stormarknader, bensinstationer och affärer, lättåtkomliga för den som vill köpa eller stjäla.
Ett annat problem är att man i dag inte kommer åt klottrarna juridiskt eftersom det har visat sig att åklagarna inte kan göra något på grund av bevissvårigheterna. Även om en person tas på en perrong med sprayburk i handen går det inte att bevisa att uppsåtet varit att de skulle klottra.
Det är viktigt att samhället på olika sätt visar att man tar avstånd från den här typen av bus och förstörelse av vårt gemensamma vardagsrum genom att exempelvis göra det lovligt att beslagta sprayburkar där man med fog kan misstänka att de skall användas för klotter på offentliga platser. Likaså bör det undersökas om handeln kan fås att i stället gå över till att sälja färgsprayburkar över disk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska klotter och vandalisering av offentliga miljöer.
Stockholm den 25 januari 1993 Ines Uusmann (s) Björn Ericson (s)