Genom införande av rättshjälpslagen (1973) ökade enskilda människors möjligheter att få statligt ekonomiskt stöd i olika rättsliga angelägenheter.
Tanken bakom lagen var att oavsett om det handlade om ett ärende som skulle avgöras av domstol eller förvaltningsmyndighet eller om det enbart handlade om juridisk rådgivning skulle rättshjälp ges, så att inte någon av ekonomiska skäl skulle vara förhindrad att ta till vara sina rättsliga intressen. Den som sökte rättshjälp skulle emellertid bidra till kostnaderna efter förmåga.
Att samhällets kostnader för rättshjälpen har blivit allt högre konstateras också i årets budgetproposition. Frågan är om den allmänna rättshjälpen fördelas på ett för de rättssökande rimligt sätt. En viss typ av juridiska ärenden och mål synes vara överrepresenterade enligt statistik från rättshjälpsmyndigheten.
Det tycks t.ex. som om allmän rättshjälp i mycket stor utsträckning ges för skadeståndsärenden av ganska ringa grad. Däremot beviljas ytterst få allmän rättshjälp i t.ex. socialförsäkringsärenden. Förmodligen beror detta förhållande till en del på att en person som skulle vilja driva en förvaltningsprocess inte har klart för sig möjligheten till rättshjälp för advokatkostnader. I stället avstår man från att driva sina rättsliga angelägenheter. Det kan gälla personer med olika funktionshinder, som t.ex. är mycket beroende av ersättningar från socialförsäkringen, som får avslag på ansökan men ändå drar sig för att driva en förvaltningsrättslig process, därför att kostnaderna för juridiska ombud är för höga.
1988 beslutades om en ändring av rättshjälpslagen genom att möjligheten att söka rättshjälp i bl.a. patientskadeärenden gavs. Lagen talar i detta fall om att ''särskild hänsyn ska tas till den rättssökandes personliga förhållanden'' (8 a § RHL). Det innebär emellertid inte att personer med funktionshinder som vill ha hjälp med att driva ett överklagande om t.ex. handikappersättning automatiskt skulle kunna falla under denna paragraf. I dag görs en bedömning i enskilda fall där man från rättshjälpsmyndighetens sida kan ta hänsyn till den sökandes personliga förhållanden och eventuellt förekommande handikapp, men en sådan bedömning är inte obligatorisk enligt lagen.
Vi anser att en effektivisering av tillämpningen av rättshjälpslagen måste innebära en prioritering av rättsliga ärenden och vilka personliga förhållanden som ska vara avgörande för om en person kan få allmän rättshjälp. Lagen bör därför förtydligas genom en bestämmelse om detta. Lagen måste ge tydliga riktlinjer till stöd för bedömning av vilka situationer och behov som ska prioriteras. En sådan bestämmelse bör vidare ge närmare anvisningar om i vilka fall den sökande kan ha befogat intresse av att driva sina rättsliga angelägenheter. Många gånger är de rättsliga angelägenheterna av sådan art att de har betydelse för hela ens livssituation. Som exempel kan nämnas de som för att uppnå en skälig levnadsnivå är beroende av ersättning via socialförsäkringarna.
Detta har också beskrivits av Handikapputredningen i betänkande SOU 1991:46.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ändrar rättshjälpslagen (1972:429) så att det för människor med funktionshinder blir lättare att få rättshjälp hos förvaltningsdomstol i angelägenhet som rör socialförsäkringsförmåner, bistånd enligt socialtjänstlagen eller omsorgslagen.
Stockholm den 26 januari 1993 Marianne Jönsson (c) Gunhild Bolander (c)