Justitieombudsmannen har genom avgörande under senare år markerat att väsentliga delar av den praxis som polisen utvecklat för att bekämpa gatulangningen av narkotika faktiskt saknar stöd i lagen. JO:s avgörande har skapat osäkerhet inom narkotikapolisen. På flera håll är den specialiserade gatulangningsbekämpningen under avveckling. Detta sker trots att sådana insatser är en väsentlig del av polisens störningsinsatser mot narkotikahandeln. Efter JO:s uttalande får polisen inte använda tvångsmedel som gripanden eller husrannsakan för att följa upp de iakttagelser som gjorts på fältet.
Det centrala problemet verkar vara att den grad av misstanke som JO kräver för att gripande eller husrannsakan skall tillåtas sällan kan uppnås omedelbart i samband med polisens insatser mot gatulangningen. Det är angeläget att klarhet skapas i rådande rättsläge. Frågan är både rättspolitisk och narkotikapolitisk och kräver en förändring i lagen för att lösas. Regeringen bör därför skyndsamt låta utreda frågan för att skapa rättsliga möjligheter att ingripa verkningsfullt mot gatulangning och annan ringa narkotikahandel. Samtidigt måste det övervägas om rätten att använda både gripande och husrannsakan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lagstiftningen rörande polisens tvångsmedel vid insatser mot den brottsliga hanteringen av narkotika vid gatulangning.
Stockholm den 26 januari 1993 Karin Israelsson (c)