Körkortslagen stadgar att ett körkort skall återkallas bl.a. vid brott mot ur trafiksäkerhetssynpunkt väsentliga regler.
Allmänna ombudet i körkortsfrågor kan yrka körkortsingripande enligt detta lagrum, bl.a. på grund av att dom i trafikmål fastställts.
Gällande ordning innebär att tingsrätt som första instans prövar huruvida brott föreligger. I de fall den tilltalade döms, t.ex. såsom vållande till en olycka, kan den tilltalade välja att godta domen eller överklaga och därvid göra en avvägning av den kända påföljden mot den okända utgången vid ett överklagande.
Emellertid är inte hela konsekvensen känd för den tilltalade ännu -- när domen vinner laga kraft gör allmänna ombudet en ''skrivbordsbedömning'' för yrkande om körkortsingripande. En ny prövning av vad som hänt görs, denna gång i länsrätten, varvid den redan fastställda domens skrivning tillmäts stor betydelse. I detta skede kan den tilltalade inte heller överklaga domen i trafikmålet, trots att konsekvenserna av att ''ta sitt straff'' plötsligt erhåller ytterligare en dimension som inte var känd när den tilltalade avstod från att överklaga.
Den enskildes rättsuppfattning kan påverkas av att en olycka föranleder två separata prövningar, förutom de känslomässiga och praktiska skadekonsekvenser som redan genomlidits. Den enskilde erfar med fog att samma händelse prövats i två olika rättegångar, även om det processuellt inte är fallet.
I fall utan komplikationer kan det ta över ett halvår efter en incident innan trafikmålet prövas i tingsrätt, och därefter (utan överklagande) ytterligare tre månader innan dom i körkortsingripande fallit. Frågan om körkortsingripande kommer alltså med nödvändighet att prövas så långt efter händelsen som föranleder prövningen, att något preventivt syfte inte heller kan sägas uppnås.
För samhället torde det vara effektivare om såväl trafikmål som mål om körkortsingripande kan prövas vid samma tillfälle, när vittnesförhör sker och alla fakta tas fram. För den tilltalade bör det ur rättssäkerhetssynpunkt vara ett krav att alla konsekvenser av en dom finns med i bilden innan ställning till överklagande tas.
Mitt förslag är därför att reglerna för handläggning av trafikmål och körkortsingripande ses över i syfte att möjliggöra gemensam prövning vid samma tillfälle och i samma domstol.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prövning av trafikmål och körkortsingripande.
Stockholm den 25 januari 1993 Lars Biörck (m)