I justitieutskottets betänkande 1991/92:JuU7 behandlades sexuella övergrepp mot barn m.m. Propositionen syftade till att stärka skyddet för barn och ungdomar mot att bli utnyttjade i sexuella sammanhang och till att i strafflagstiftningen ytterligare markera allvaret i sexuella övergrepp mot barn. Det beslutades även om en översyn av preskriptionsbestämmelserna, något vi hälsar med största tillfredsställelse. Vi vill dock understryka vikten av att man går utanför gängse regler och normer just när det gäller preskriptionstider för brott begångna mot barn.
Det finns inget viktigare att värna om i ett rättssamhälle än våra barn och ungdomar. Alla barn måste ges största möjlighet att utvecklas till ett liv i lugn och harmoni. Detta borde vara självklara fakta, men tyvärr vet vi alla att verkligheten -- även i Sverige -- ibland är en helt annan. Flertalet barn i vårt land har en i stort sett gynnsam situation, särskilt om man ser det i ett globalt perspektiv. Men det finns alltför många barn, som lever under mycket svåra förhållanden.
När det gäller sexuella övergrepp mot barn och ungdomar vet vi att det förekommer i skrämmande stor omfattning; ändå hävdas från många håll att mörkertalet är stort. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) räknar med att på varje polisanmält fall går cirka tio verkliga brott. I en undersökning SAM 73--90, som riktade sig till 17-åringar i Sverige, svarade 7 procent av flickorna och 3 procent av pojkarna att de utsatts för allvarliga sexuella övergrepp.
Sexuella övergrepp mot barn är förtroendebrott där kränkningen är större ju yngre barnet är. Skadan blir även djupare och svårare ju närmare förövaren står sitt offer. Vem kan barnet lita på, när det inte ens kan tro på och/eller lita på sina allra närmaste? Barnet förlorar sin grundtrygghet och förlorar även i de flesta fall tilliten och därmed möjligheten till nära relationer -- först till föräldrarna -- det gäller alla incestfall -- men senare i livet förlorar de även oftast möjligheten att känna tillit och trygghet i ett förhållande.
Många gånger är det först i sena tonåren eller ännu senare, när dessa utsatta och utnyttjade barn träffat någon de vill knyta nära och varaktiga relationer till, som det verkliga traumat inträffar. Det finns oräkneliga fall, där sexuella övergrepp mot ett barn inte kommit till kännedom förrän 10 -- 20 år efteråt, och vi har i dag hört vittnen berätta att de burit på detta svåra ett helt långt, stört liv.
Mot bakgrund av att det ofta tar mycket lång tid för dessa brottsoffer att kunna klargöra såväl för sig själva som för andra att man har varit utsatt för ett allvarligt brott och att barnet varit utan skuld till det skedda, anser vi att preskriptionstiden måste förlängas osedvanligt länge. Bara vetskapen om att någon lyssnar och tror på ens utsaga och att man har en möjlighet att få upprättelse kan betyda skillnaden mellan ett så småningom bra liv igen eller ett liv i ständig vanmakt och ångest. Vi anser därför det vara nödvändigt med ett helt nytt synsätt vad gäller preskriptionstider i dessa fall. Minst 20 år bör kunna komma ifråga.
Vi anser att preskriptionstiderna bör utredas, vilket också är innebörden av ett enigt uttalande i denna fråga i 1991/92:JuU7.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängning av preskriptionstiden när det gäller sexuella övergrepp mot barn.
Stockholm den 26 januari 1993 Birgit Henriksson (m) Karin Pilsäter (fp) Marianne Jönsson (c) Margateta Viklund (kds) Margareta Israelsson (s) Laila Strid-Jansson (nyd) Ewa Zetterberg (v)