Sedan den 1 juli 1989 används inte endast blodprov utan även luftprov som bevismedel i rattfyllerimål. När det gällde att bestämma relationen mellan alkoholkoncentrationsgränsen i blodet och i utandningsluften stannade man vid införandet för att den då allmänt vedertagna omräkningsfaktorn 2000:1 skulle användas. Detta innebär att promillehalten 1,0 för blod motsvaras av en alkoholhalt på 0,50 milligram per liter luft.
Det finns anledning att se över omräkningsfaktorn som används idag. Den är godtyckligt vald och ger till resultat att alkoholhalten hos den misstänkte underskattas när luftprov används.
Det vore mera rättvist att anse att redan alkoholhalter i utandningsluften på 0,45 mg motsvarar 1,0 promille i blodet. Likheten inför lagen kräver att värdena stämmer överens. Omräkningen får inte leda till att en person som underkastas blodprov blir fälld medan en annan person med samma alkoholhalt blir friad eftersom han underkastats luftprov. Så kan emellertid bli fallet i ett gränsfall idag.
I England och Holland använder man 2.300:1 och i USA används omräkningsfaktorn 2.100:1.
Det finns också anledning att se över det säkerhetsavdrag som görs vid luftprover. Idag är detta 0,07 mg/l luft. Säkerhetsavdraget vid blodprov är glidande och beror på alkoholhalten. Säkerhetsavdraget vid luftprov är idag generöst tilltaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående omräkningsfaktorn vid alkoholutandningsprov,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över säkerhetsavdraget vid blodprov.
Stockholm den 26 januari 1993 Kenneth Lantz (kds)