Föreningsfriheten, dvs friheten att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften, är av grundläggande betydelse för vår demokrati (2 kap 1 § RF). Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung (2 kap 14 § RF).
Begränsningsregeln skall ses mot bakgrund av att Sverige år 1971 tillträdde FNs konvention för avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Enligt konventionen är staterna skyldiga att förbjuda och med alla lämpliga medel, däribland lagstiftning, göra slut på all rasdiskriminering i alla dess former och uttryck. Sverige har hittills inte lagstiftat mot rasistiska organisationer. Däremot kan den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse dömas för hets mot folkgrupp.
Den officiella svenska inställningen har hittills varit att bestämmelserna om hets mot folkgrupp är tillräckliga eftersom de borde kunna förhindra de rasistiska organisationernas verksamhet. Under årens lopp har det förts fram flera förslag om förbud mot rasistiska organisationer.
Diskrimineringsutredningen föreslog (SOU 1984:55) att ett förbud mot organisationer som främjar etnisk diskriminering borde införas. Förslaget avslogs med hänvisning till att det inte ansågs föreligga något egentligt behov av en sådan reglering. Även kommissionen mot rasism och främlingsfientlighet föreslog ett förbud (SOU 1989:14), vilket dock inte ledde till lagstiftning. Den dåvarande regeringen uttalade med hänvisning till föreningsfriheten starka betänkligheter mot ett förbud. Andra lagstiftningsalternativ borde först utredas.
Utredningen för åtgärder mot etnisk diskriminering avgav under hösten 1991 sitt betänkande Organiserad rasism (SOU 1991:75). Betänkandet innehöll inte något förslag om förbud mot rasistiska organisationer, däremot föreslogs en ytterligare begränsning av föreningsfriheten till att omfatta även förföljelse på grund av nationalitet eller trosbekännelse och straff för den som bildar eller som på annat sätt stöder en sammanslutning som ägnar sig åt rasistisk förföljelse.
Det är märkligt att den nämnda FN-konventionen som ju faktiskt uppmanar till förbud mot rasistiska organisationer ännu inte lett till lagstiftning från svenska sida.
Utvecklingen under de senaste åren visar med all tydlighet att en kraftfull lagstiftning nu behövs för att få stopp på de rasistiska och antidemokratiska rörelserna här i landet, som ju alltmer på grund av samhällets flathet och brist på handlingskraft fått möjlighet att organisera sig. Det går inte längre att blunda för att vi i Sverige har fått en omfattande organiserad brottslighet som grundas på rasism, hat och främlingsfientlighet.
Nyligen förde Sveriges Domarförbund fram ett förslag som gick ut på att det bör finnas en särskild straffskala för grovt ofredande när det t ex är fråga om ett långvarigt systematiskt trakasserande med politisk bakgrund. Det rör sig om de allt synligare rasistiska tendenserna hos vissa grupper. Staten måste med kraft visa att brott med rasistiska motiv inte kan tillåtas. Långvarigt trakasserande med rasistiska motiv kan ha ett högt straffvärde även om gärningen i sig inte kan hänföras under annat straffbud än ofredande (se prop 1992/93:141 s 32).
Ny demokrati ansluter sig till bedömningen att man med alla medel måste motverka alla slag av gärningar med rasistiska motiv. Ett sätt kan vara att införa ett särskilt brott, grovt ofredande, i brottsbalken. Straffskalan för grovt ofredande bör bli fängelse i lägst sex månader och högst två år, alternativt att straffmaximum sätts högre, dock högst till fyra år.
I propositionen med förslag till statsbudget för 1993/94 uttalas att förslagen i betänkandet Organiserad rasism för närvarande övervägs i regeringskansliet och förslag till riksdagen bör komma våren 1993.
Enligt Ny demokratis mening är det angeläget att förslag läggs fram för riksdagen redan under våren 1993 så att en lag mot rasistiska organisationer kan träda i kraft senast vid halvårsskiftet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att ett förslag till lag mot rasistiska organisationer presenteras för riksdagen i så god tid att lagen kan träda i kraft senast den 1 juli 1993,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i brottsbalken att brottet ofredande får en särskild straffskala för grovt brott när det t.ex. är fråga om ett långvarigt systematiskt trakasserande med politiska motiv.
Stockholm den 20 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) John Bouvin (nyd) Harriet Colliander (nyd) Arne Jansson (nyd)