Lider den som har begått brott av allvarlig psykisk störning skall han enligt 31 kap 3 § brottsbalken överlämnas till rättspsykiatrisk vård om påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter. Vid risk för återfall i allvarlig brottslighet kan rätten besluta om särskild utskrivningsprövning.
Lagrummet fick sin nuvarande lydelse den 1 januari 1992. Dessförinnan hette påföljden överlämnande till sluten psykiatrisk vård. De förändringar som har vidtagits är mer av kosmetisk än av saklig karaktär. Ett år kan tyckas vara en kort tid för utvärdering av en ny påföljd men de erfarenheter som finns av överlämnande till sluten psykiatrisk vård är i allt väsentligt fortfarande relevanta.
Överlämnande till sluten psykiatrisk/rättspsykiatrisk vård är ett utslag av den så kallade behandlingstanken i dess mest utrerade form. Behandlingstanken innebär att den dömdes behov av vård och behandling är den centrala faktorn vid straffets bestämmande. I ett sådant system är utrymmet för hänsyn till samhällsskyddet begränsat. Lagändringen den 1 januari 1992 har på intet sätt ändrat på detta förhållande och det var heller inte att förvänta. Det är fortfarande brottslingens intressen som står i förgrunden, trots att det är i gruppen psykiskt sjuka lagöverträdare som man finner de allra farligaste brottslingarna -- mördare, dråpare, våldtäktsmän och mordbrännare.
Ingen annan påföljd har blivit så kritiserad. Debatten har stundtals varit upprörd när brottslingar dömda till rättspsykiatrisk vård återfallit i grova brott under permissioner eller efter snabba utskrivningar. Att den ene personlighetsstörde mördaren döms till tio års fängelse medan den andre placeras på ett hemortssjukhus och är ute i friheten efter ett halvår ter sig för många stötande. Den allmänna tilltron till straffsystemet fordrar att de påföljder som utdöms upplevs som rättvisa och konsekventa. Rimlig proportion mellan brott och straff krävs också.
Psykiatrins snabba omvandling mot sektorisering och avinstitutionalisering har fått mycket negativa återverkningar för rättsväsendet. Det råder stor brist på slutenvårdsplatser vid psykiatriska specialenheter. Allmänpsykiatrin har inte de resurser som krävs för adekvat behandling av den kategori psykiskt störda som här avses och än mindre för en betryggande förvaring av dem.
Den gängse uppfattningen bland psykiatrikerna synes vara att den nya lagstiftningen är svårtillämpad. Den bygger på att läkaren skall uttala sig om kausalitet, farlighet och återfallsrisk vilket en kliniker inte kan göra. Det upplevs också som frustrerande att länsrätten ofta skriver ut en patient mot läkarens inrådan; det är lätt för patienten att göra ett gott intryck under tio minuters länsrättsförhandling medan läkaren känner sin patient. Både utfärdandet av yttranden och förhandlingarna i länsrätten -- där läkaren uppträder som patientens motpart -- upplevs ha en mycket negativ inverkan på behandlingsarbetet.
Läkarna understryker också att för dem måste den dömde i första hand vara en patient. Av etiska regler och internationella konventioner, bland annat den så kallade Hawaiideklarationen, följer att det är patientens bästa som är styrande för vården, inte samhällsskyddet.
De rättsvårdande myndigheterna synes också hysa allt större misstro mot psykiatrins förmåga att behandla och förvara samhällsfarliga förbrytare på ett med hänsyn till brottsoffren godtagbart sätt. Detta anses i vart fall vara en del av förklaringen till att antalet personer som överlämnades till sluten psykiatrisk vård minskade markant redan innan jämställdhetsbegreppet avskaffades i den nya lagen.
Om rätten har beslutat om särskild utskrivningsprövning skall yttrande från åklagaren inhämtas av länsrätten. Denna regel kastades in i ett sent skede av lagstiftningsarbetet och är närmast att anse som en eftergift åt den allmänna opinionen. Det var aldrig avsett att åklagarna skulle få något reellt inflytande i dessa frågor och det har de heller inte fått. Resultatet har endast blivit betydande merarbete.
Sammanfattningsvis måste tiden nu anses mogen att avskaffa påföljden överlämnande till rättspsykiatrisk vård. Denna påföljd är uttryckligen undantagen från Straffsystemkommitténs översyn av påföljdssystemet. I direktiven till utredningen (Dir. 1992:47) säger departementschefen att en förändring av den påföljden kräver särskilda överväganden. Det är utomordentligt angeläget att sådana särskilda överväganden snarast kommer till stånd.
Inriktningen bör därvid vara att även psykiskt störda lagöverträdare döms till fängelse. Om en ''vanlig'' intern får blindtarmsinflammation är det självklart att han förs till ett kroppssjukhus för operation. Lika självklart borde det vara att den som är psykiskt sjuk får verkställa sitt straff, helt eller delvis, på ett psykiatriskt sjukhus. Alternativt måste kriminalvården tillföras sådana resurser att den kan tillhandahålla erforderlig vård och behandling.
När det gäller det lilla antal personer, något tiotal per år, som är så psykiskt sjuka att de kan anses ha varit helt ur stånd att förstå att de begått ett brott, vore det mer principiellt tilltalande att återgå till uttrycklig straffriförklaring.
Lagstiftaren måste då ge sådana signaler att man kan förutsätta att dessa personer tas in på sjukhus, att de förvaras där under betryggande former med minimal rymningsrisk och att vården får fortgå under så lång tid som krävs med hänsyn till de svåra sjukdomstillstånd det här är fråga om. I undantagsfall måste det bli fråga om vård på livstid.
''Vi kan inte ha ambitionen att bota och rehabilitera alla patienter. Vissa måste vi bereda en asyl i det samhälle, vars krav de inte kan uppfylla.'' (Före detta överläkaren vid Karsuddens sjukhus A.J. Boerman, ''Karsuddenpatienterna'', 1989.)
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av påföljden överlämnande till rättspsykiatrisk vård.
Stockholm den 25 januari 1993 Christel Anderberg (m)