År 1965 antog FN en konvention om förbud mot alla former av rasdiskriminering. Sverige var ett av alla de länder som ställde sig bakom den konventionen (2106 (XX)).
I konventionen sägs bl a att ''envar konventionsstat skall förbjuda och med alla lämpliga medel, däribland den lagstiftning som omständigheterna påkallar, göra slut på rasdiskriminering från personers, gruppers eller organisationers sida''.
I anslutning till svensk ratificering av konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering utvidgades år 1970 tillämpningsområdet av lagstiftningen om hets mot folkgrupp. För straffbarhet räcker att ett uttalande är nedsättande för exempelvis en viss folkgrupp.
I FN-sammanhang och andra sammanhang har Sverige uttalat sitt fördömande och fordrat att rasdiskriminering, bl a apartheid i Sydafrika, skall upphöra.
I den senaste regeringsdeklarationen sägs bl a:
Sverige skall vara ett land präglat av tolerans och öppenhet.
Invandrar- och flyktingpolitiken förs i en anda av internationalism och humanitet. Främlingsfientlighet och rasistiska tendenser bekämpas.
Det så kallade trettonde decemberbeslutet har upphävts. Regeringen har framlagt förslag om principiellt förbud mot att ta barn i förvar. Ytterligare åtgärder mot diskriminering av invandrare vidtas.
Den senaste tidens rasistiska tendenser och handlingar med ibland döden som följd är skrämmande och hitintills relativt främmande företeelser i vårt land. Nazistiska och andra invandrarfientliga organisationer uppträder nu på den svenska arenan som om det vore en självklarhet. Korsbränning har förekommit liksom också mordbränder, gravskändning och hotbrev till invandrare och dem som står på deras sida.
Trots lagstiftningen om hets mot folkgrupp och Sveriges underskrift av FNs konvention om förbud mot alla former av rasdiskriminering, är det fortfarande möjligt för rasistiska organisationer att sprida rasistisk propaganda och att också förfölja människor och grupper.
Det kan stundtals tyckas vara en oskyldig verksamhet som nazistiska och andra organisationer med rashygien på sitt program bedriver i vårt land. Men när de utgör fara för människors liv och existens är det hög tid att förbjuda dem. Inga aktiviteter som har rashygieniska ideologier som grund eller inspirationskälla kan vara oskyldiga.
I argumenten för att inte förbjuda rasistiska organisationer i vårt land brukar man lyfta fram rätten till yttrandefrihet, som finns inskriven i vår grundlag. I den lagen garanteras yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet. I tryckfrihetsförordningen finns särskilda bestämmelser om tryckfriheten.
Det har också framförts i debatten att ett förbud mot rasistiska organisationer skulle innebära att dessa organisationer går under jorden. Det skulle också ge dessa organisationer olycklig attraktivitet, menar man. Det skulle med andra ord bli mer spännande och utmanande att tillhöra en sådan organisation. Sådana argument kan inte vara tillräckliga skäl att inte förbjuda de organisationerna och deras verksamhet.
Trots de nämnda och andra argument mot ett förbud går det inte att förneka att Sverige tagit ställning för ett förbud mot rasistiska organisationer genom att underteckna den tidigare nämnda FN-konventionen. Den konventionen, som Sverige inte följt, kräver bl a förbud mot rasistiska organisationer.
Genom ett förbud skulle samhället markera att det inte accepterar rasistiska organisationer och förföljelse av människor. En lagstiftning är en viktig markering från samhällets sida att rasistiska organisationer inte accepteras i en demokrati.
Lagstiftning löser kanske inte underliggande problem. Det behövs också attitydförändringar samt ökad information och kunskap om människors och folkgruppers kultur, historia och allas rätt att existera. Normer, rättesnören, i form av förbud mot rasistiska organisationer kan vara hjälpmedel i arbetet för att ändra attityder till människor, människovärde och mänskliga rättigheter. Till de mänskliga rättigheterna hör att inte bli attackerad på grund av hudfärg, religion eller kön.
Demokratin är värd att försvara. Rasism är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Varje rörelse och verksamhet som utgår från rashygieniska ideologier är ett hot mot demokrati och etiska grundvärderingar.
När det nu visat sig att de lagar som Sverige har för att förebygga och möta rasism inte räcker, är det dags att ta konsekvenserna av Sveriges beslut att ställa sig bakom FN- konventionen mot rasism, dvs i lag förbjuda rasistiska organisationer i vårt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning mot rasistiska organisationer.
Stockholm den 19 januari 1993 Margareta Viklund (kds)