Alkohol och trafik hör inte ihop. Efter åratal av liberal opinionsbildning fattade riksdagen för ett par år sedan beslut om en principiell nollgräns i trafiken. Trafiksäkerhetsverkets siffror visar att ungefär 30 procent av alla trafikdödade motorfordonsförare varit alkoholpåverkade vid olyckstillfället.
Ju högre alkoholhalt en bilförare har i blodet desto större är risken för olyckor. Att sätta sig bakom ratten med alkohol i kroppen är ett uttryck för likgiltighet inför andra människors rätt till liv och säkerhet. Folkpartiet liberalerna har under lång tid arbetat för lägre promillegränser. Gränsen för grovt rattfylleri bör sänkas från 1,5 till 1 promille. Vi är positiva till de förberedande åtgärder regeringen vidtagit för att ändra nuvarande regler.
De som döms för grovt rattfylleri bör vanligtvis få en frihetsberövande påföljd. Samtidigt är det viktigt att påföljden kombineras med insatser för att hjälpa den dömde att komma till rätta med sina alkoholproblem. Ungefär en tredjedel av de kända trafiknykterhetsbrottslingarna begår brotten på nytt.
Detta ger oss tydliga signaler om att straffen måste kombineras med någon typ av vård.
Om det rör sig om återfallsbrott är det naturligtvis särskilt angeläget att den dömde får behandling för att på allvar bryta beteendet. Varje återfall riskerar att leda till en ny tragedi. Enbart omskrivningar av lagar och paragrafer löser inte alla problem.
Tyvärr är en relativt stor del av de fotgängare och cyklister som dödas och skadas i trafiken också påverkade av alkohol. Detta är ytterligare exempel på vilket personligt lidande och vilka samhällsekonomiska kostnader som alkoholkonsumtionen medför.
Trafiksäkerhet är ytterst en fråga om varje enskild människas kunskaper, omdöme och ansvarstagande, men staten har en viktigt uppgift att informera enskilda om alkoholens konsekvenser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkohol och trafik.
Stockholm den 14 januari 1993 Lotta Edholm (fp) Kenth Skårvik (fp)