Visitationspatrullernas verksamhet, bakgrund
Ett antal uppmärksammade rymningar i början av 1970- talet samt den ökande förekomsten av narkotika vid kriminalvårdens anstalter var anledningen till inrättandet av de särskilda visitationspatrullerna. Den första patrullen inrättades formellt vid anstalten Kumla. Därefter byggdes verksamheten ut successivt och omfattar idag sju patruller om totalt 23 tjänster. Dessa finns vid riksanstalterna Kumla, Malmö, Hall, Tidaholm, Norrtälje, Norrköping och Härnösand.
För att ytterligare intensifiera narkotikabekämpningen utrustades sedermera patrullerna med narkotikahundar.
Man har alltså i över 20 års tid utvecklat kompetens och erfarenhet och har även bidragit till större delen av de beslag (75 %) som gjorts på landets anstalter. Detta har till stor del berott på just den erfarenhet man erhållit under de gångna åren. Framgångarna beror också på att man utvecklat ett mycket gott samarbete med olika polisiära enheter, framförallt Rikskriminalen. Detta informationsutbyte är ofta känsligt och beroende av stort förtroende mellan informatör och mottagare och kan oftast inte ske i någon större krets utanför den homogena grupp som visitationspatrullerna utgör.
Dessa informationsutbyten har en mycket förebyggande effekt och har haft stor inverkan på att planerade narkotikaströmningar till anstalterna kunnat stoppas. Det gäller inte enbart narkotika utan även annan grov brottslighet som planerats, samt även planerade rymningsaktioner.
Kriminalvårdsstyrelsens förslag till ny organisation
Direktionen inom Kriminalvårdsstyrelsen har gett en rationaliseringsgrupp i uppdrag att göra en översyn av visitationspatrullernas verksamhet och organisation. Detta uppdrag har utmynnat i att direktionen med generaldirektören Björn Weibo i spetsen föreslagit att visitationspatrullernas nuvarande arbetsformer skall förändras. Förslaget går helt drastiskt ut på att helt enkelt lägga ned den nuvarande verksamheten och som man uttrycker det ''att det är en effektivisering av resurserna och att kompetensen skall spridas bland annan personal på anstalterna''.
Verksamhetsnyttan
Tyvärr verkar förslaget vara en ren skrivbordsprodukt och riskerar att, om det genomförs, försämra resultatet, d v s narkotika kommer att flöda mer okontrollerat på anstalterna. Att slå sönder en effektiv expertorganisation är helt förkastligt. Man måste ta hänsyn till nyttan med visitationspatrullernas verksamhet. Den föreslagna organisationsförändringen är ett hot mot riksdagens och regeringens uppställda mål: att minska narkotikan i landets fångvårdsanstalter.
Det finns alltid en risk att man teoretiskt kan påstå att man genom olika organisationsförändringar minskar olika problem. När det gäller narkotikaförekomst så är det naturligtvis enkelt att ta bort den organisation som gör beslagen och därigenom statistiskt påvisa att narkotikan minskat på anstalterna. Sådana organisationsförändringar har gjorts på andra håll inom statsförvaltningen men har inte gagnat verksamhetsnyttan.
Visitationspatrullerna bör finnas kvar
Det har under den efterföljande debatten, sedan det blivit känt att nedläggning hotar, framförts kritik mot förslaget från de flesta håll som kan tänkas ha genomtänkta uppfattningar i frågan. Naturligtvis skall den kompetens som personalen har vid nämnda patruller förmedlas till övrig vårdpersonal på anstalterna. Men att därför splittra organisationen är inte nödvändigt eller önskvärt, om man ser till de uttalade målsättningarna att i samhället begränsa narkotikahanteringen, utan i stället hålla den på mycket hög nivå och se till resultaten. Frigör den eller dem som på ett pedagogiskt sätt kan vidareförmedla kunskaperna för fortbildning av vårdpersonalen och höja kompetensen hos den. Detta bör dock inte ske på bekostnad av nedläggning av nuvarande organisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om visitationspatrullernas förebyggande effekt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verksamhetsnyttan måste sättas främst,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte förändra nuvarande arbetsform och inte lägga ned visitationspatrullernas organisation,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i moptionen anförts om att fortbilda anstaltspersonal i narkotikabekämppning utan att förändra visitationspatrullernas nuvarande organisation.
Stockholm den 26 januari 1993 Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) John Bouvin (nyd) Harriet Colliander (nyd) Arne Jansson (nyd)