Riksskatteverket har i brev till Domstolsverket 1991-05- 06 skrivit om beskattning av reseersättningar: ''Nämndemän och domstolstolkar får anses ha tjänsteställe på den faktiska arbetsplatsen (i regel domstolen) och inte i hemmet''. Detta innebär, att de ersättningar nämndemännen får för inställelse till förrättning är beskattningsbara.
En nämndeman vid Skellefteå Tingsrätt har 10 mil från sin bostadsort till tingsrätten. Hon tjänstgör 8 gånger under året och uppbär i reseersättning 8 x 240:-, summa 1 920:-. Eftersom hon är pensionär, har hon inga andra reseavdrag och får alltså betala skatt på hela summan. En annan nämndeman bor i Norsjö och tjänstgör vid Hovrätten i Umeå dit avståndet är 17 mil.
Riksskatteverket anser tydligen att en nämndeman är en anställd som flyttar intill sin arbetsplats samtidigt som domstolarna anser att uppdragen ska spridas så man får en geografisk täckning av domstolarnas områden.
Nämndemännen i Hovrätten har en grunddagpenning om 300:-. Till detta kan ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgå, dock med högst sammanlagt 600:- per dag. Traktamente utgår ej trots att förrättning vid hovrätt kan ta flera dagar i anspråk.
Vid senaste utredningen om nämndemän i domstolar sas, att dessa skulle väljas så att de i ålder, kön och geografisk spridning representerar det svenska folket. Man försöker även få en yrkesmässig spridning.
Med Riksskatteverkets bestämmelser om reseersättningar, högsta belopp om 600:- för förlorad arbetsförtjänst och ingen ersättning för fördyrade levnadsomkostnader i samband med förrättning, föreligger risk att nämndemannen i framtiden är en pensionär som bor i den centralort där domstolen är belägen. Detta kan inte sägas uppfylla de mål om spridning som angetts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av ändrade regler för nämndemäns arvoden, reseersättningar och traktamenten.
Stockholm den 26 januari 1993 Carin Lundberg (s) Mats Lindberg (s)