Lekmannainflytandet i den dömande verksamheten tillmäts stor betydelse i Sverige. Genom nämndemannakåren ges möjlighet till lokal förankring i domstolarnas verksamhet och förmedling om lagstiftning och rättsregler till allmänheten.
Under senare år har det blivit allt svårare att rekrytera ledamöter till denna kår på grund av ersättningsreglerna. Nämndemännen bör representera olika delar av samhället vad avser kön, ålder, yrke m.m. För att få till stånd en allsidig sammansättning av nämndemannakåren måste ersättningen likställas med övriga kommunala förtroendemän dvs. för yrkesverksamma kompenseras för förlorad arbetsförtjänst när de vidkänns löneavdrag. Löneavdragen varierar naturligtvis inom olika yrkesgrupper beroende på inkomsten. Det kan konstateras att t.ex. en metallarbetare har ett löneavdrag på ca 700 kronor och en lärare ca 1 000 kronor.
Dagens ersättning utgör 300
kronor i sammanträdesarvode samt 350 kronor för förlorad arbetsinkomst. Denna summa är inte tillräcklig då det ofta förekommer heldagssammanträden i domstolen. Med denna låga ersättning riskerar samhället en snedrekrytering av nämndemannakåren.
Domstolsverket föreslår efter sin översyn av ersättningen till nämndemannakåren att dessa i ersättningsförhållande jämställs med övriga kommunala förtroendemän.
I budgetpropositionen tar justitieministern det statsfinansiella läget som intäkt för att inte följa Domstolsverkets förslag. Enligt de beräkningar som verket gjort skulle merkostnaden bli ca 15 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nämndemännens ersättning jämställs med övriga kommunala förtroendemän.
Stockholm den 21 januari 1993 Nils Nordh (s)