Det är angeläget att kunskap om övergrepp mot barn och kvinnor, deras omfattning och orsaker, förmedlas fortlöpande till de yrkesgrupper som kommer i kontakt med dem som utsätts för våld. Detta gäller exempelvis nämndemän, domare, advokater och poliser.
Inte minst viktigt är det att förmedla nya kunskaper och forskningsrön gällande de mekanismer som ligger bakom våldet.
Barn
Barnmisshandel och sexuella övergrepp mot barn är företeelser som väcker avsky och indignation. Alla myndigheter som kommer i kontakt med barn, måste vara öppna och lyhörda för tecken som tyder på att ett barn är utsatt för övergrepp. Man måste också ha respekt för de barn som berättar om sina upplevelser.
Att få ett barn att berätta om sexuella övergrepp kräver stor kunskap och stort tålamod. Det finns utredningsmän som vägrar åta sig ärenden av detta slag, och det finns utredningsmän som blivit utbrända av uppgiften.
Ibland inträffar det att ärenden läggs ner eller så ogillas åtalet i domstolen, trots att misstanken aldrig påvisats vara felaktig. Anledningen kan vara att försvararen hävdar att frågorna som utredaren ställt är ledande eller att barnet lockats att lämna osanna uppgifter.
Självklart måste förhörsledaren fråga på ett sätt så att barnet begriper spörsmålet. I kommunikationen med barn måste man vara klar och tydlig. Det gäller att skapa sig en uppfattning om allt det som barnet säger och vad som i övrigt har kommit fram i utredningen. Barn är inte lika och upplevelserna skiftar, naturligtvis måste barnen därför behandlas olika.
Det talas ibland om fantasifulla barn och lögnaktiga tonåringar. Personer som har stor erfarenhet av att arbeta med dessa frågor är övertygade om att det istället är frågan om uppgivna barn som inte blir trodda, skuldtyngda, förtvivlade tonåringar som blivit svikna av sin omgivning.
För att barn som utsatts för sexuella övergrepp skall få en rättvis behandling och tas på allvar måste mer utbildning ges i frågor rörande barn, barnmisshandel och sexuella övergrepp till dem som utför utredningar och till dem som senare skall ta ställning i domstolen.
Kvinnor
Våldtäkt, misshandel och andra övergrepp mot kvinnor är allvarliga uttryck för bristande jämställdhet och därmed också för den obalans som råder i maktförhållandet mellan könen. Det gäller att synliggöra det våld som kvinnor utsätts för. Det från kvinnorättslig synpunkt intressanta är de attityder som finns och hur rättslivet påverkas av dessa.
Ibland förvånas man över den föråldrade kvinnosyn som vissa domstolsbeslut och nämndemannauttalanden ger uttryck för. En föråldrad kvinnosyn kan ge resultatet att offret skuldbeläggs istället för förövaren. Den rättsliga processen får inte leda till att offret utsätts för ytterligare kränkningar.
Det är viktigt att den lagstiftning som finns tillämpas på ett sätt som står i samklang med intentionerna bakom den. De värderingar som råder i samhället idag måste förmedlas till dem som har att fatta beslut i domstolen.
med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortbildning av alla berörda yrkeskategorier, med syfte att ge kunskap om sexuella övergrepp, deras effekter och orsaker, för att därigenom förbättra stödet till de barn och kvinnor som utsätts för olika former av våldsbrott.
Stockholm den 13 januari 1993 Ingegerd Sahlström (s) Marianne Carlström (s) Lisbet Calner (s) Ulla Pettersson (s)