Regeringen föreslår nedläggning av 24 tingsrätter med motiveringen att de är för små och att de har färre än tre domare. I promemorian övervägs nedläggning av ytterligare tingsrätter.
I Gävleborgs län föreslås nedläggning av tingsrätten i Ljusdal. Hudiksvalls tingsrätt skall ta över verksamheten.
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en parlamentarisk domstolsutredning och i direktiven betonades att det är viktigt att tingsrätterna har lokal förankring. Efter regeringsskiftet fråntogs domstolsutredningen uppgiften att komma med förslag om domstolarnas organisation och administration i framtiden. Detta trots att arbetet var nästan klart.
Statskontoret hade gjort en undersökning om de små tingsrätternas effektivitet. Därmed kunde en länge omhuldad myt om de små tingsrätternas bristande effektivitet och produktivitet avlivas. Det säger sig självt att den lokala förankringen där man känner varandra gör att det oumbärliga samarbetet mellan t.ex. åklagare, polis, sociala myndigheter och domstol fungerar bra och problemen med delgivning och dyrbara, inställda förhandlingar är små. Problemen finns i de stora tingsrätterna.
När tingsrätterna försvinner är risken stor att även advokater flyttar från orten. Även åklagar- och polismyndigheten kommer att påverkas genom indragningar i verksamheten eller nedläggning. Det innebär ytterligare försämrad service för kommuninvånarna. Ljusdal är glesbygd med långa avstånd och brist på kollektivtrafik.
Besparingsskäl håller inte heller som argument. Att inrätta tingsställen på flertalet av de gamla kansliorterna innebär ökade kostnader för resor och traktamenten samt behov av större lokaler för personalförstärkning på de tingsrätter som övertar verksamheten från de som lagts ner. Några besparings- eller kostnadsanalyser har inte presenterats. Promemorian bygger på lösa antaganden.
I pressmeddelandet från justitiedepartementet angående regeringens förslag finns ett nytt skäl till nedläggning av väl fungerande tingsrätter, nämligen: ''Tingsrätter slås ihop för att möta nya krav. Den ökande internationaliseringen innebär att domstolarnas arbetsuppgifter framgent blir allt svårare.''
Om dessa nya krav skulle komma även till norra Hälsingland har Ljusdals tingsrätt samma möjligheter eller svårigheter att möta internationaliseringen som tingsrätten i Hudiksvall. Alla domstolar oavsett storlek behöver utbildning i EG-rätt.
Domstolsverket m.fl. tunga remissinstanser avstyrker förslaget. Den 8 december 1992 anordnade justitieutskottet en offentlig utfrågning om tingsrättsorganisationen. Vid utfrågningen framkom att justitiedepartementets förslag inte grundar sig på verkligheten.
Kritik framfördes av bl.a. Domstolsverket, Sveriges Advokatsamfund, Riksåklagaren, Nämndemännens Riksförbund samt tingsrätterna i Sollefteå och Tierp. Däremot uttalades stöd för den s.k. ''statskontorsmodellen''. Den innebär i princip att den största tingsrätten i varje län ges ansvaret för budget och personalfrågor för tingsrätterna i länet. På det sättet kan man klara två viktiga frågor: dels den lokala förankringen, dels decentraliseringen av budget- och effektivitetsansvaret. En sammanslagning av tingsrätterna i Ljusdal och Hudiksvall bör inte komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sammanläggning av Ljusdals tingsrätt med Hudiksvalls tingsrätt.
Stockholm den 14 januari 1993 Sigrid Bolkéus (s) Axel Andersson (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s) Ulrica Messing (s)