Nej till fler fängelseplatser
Vänsterpartiet avslår regeringens förslag till att avsätta 96 396 000 kronor för att kriminalvården ska kunna inrätta fler fängelseplatser.
Sverige var länge känt som ett föregångsland i sina strävanden att humanisera kriminalvården och söka alternativ till frihetsberövanden.
Samhällstjänst och kontraktsvård är de alternativ som införts, men dessa bör utvecklas ytterligare. Arbetet med att ta fram även andra alternativ måste intensifieras. Fängelse som påföljd är det dyraste och sämsta alternativet. Och det är att beklaga att utvecklingen mot bättre alternativ gått så sakta.
Det vi i dag kan konstatera är att våra fängelser till stor del är fyllda av socialt handikappade människor som stulit, misshandlat och/eller begått alkohol- och narkotikarelaterade brott.
Frihetsstraffens skadliga inverkan på individen är väl dokumenterad. Samhällets syn på frihetsberövande som ett allvarligt brott framgår av av brottsbalken (BrB 4:2) där olaga frihetsberövande kan ge upp till tio års fängelse. Att förvara brottslingar i fängelse är mycket kostsamt -- skillnaden mellan fängsligt förvar och frivård är 100 000-tals kronor/år och individ; detta förutom den kostnad som tillkommer med anledning av en större återfallsfrekvens i brottslighet efter fängelsestraff.
En ny och växande grupp internerade är de psykiskt sjuka. Sverige är troligen det enda land i världen där sinnessjuka personer kan straffas för brottsliga handlingar. Konsekvenserna av den lagförändring som beslutades våren 1991 om en striktare definition av begreppet psykisk störning medför att antalet psykiskt störda som får avtjäna ett fängelsestraff ökar. Att antalet psykiskt störda som blir föremål för kriminalvård ökar är delvis ett resultat av den ofullständiga reform som avvecklingen av institutionerna för psykiskt sjuka inneburit -- ofullständig därför att man inte givit dessa människor förutsättningar för att klara ett värdigt liv ute i samhället.
Dagens förhållanden innebär en större påfrestning på kriminalvården både vad gäller utbildning av personal och utveckling av vård och behandling. Som exempel kan nämnas en undersökning av McLellan om behandlingsmetoder för intagna med drog- och alkoholproblem, som visar att ett behandlingsprogram som visade sig bra för majoriteten av narkotikamissbrukare inte bara var verkningslöst utan till och med försämrade tillståndet för dem som även hade en djup psykisk sjukdom.
Vänsterpartiet anser att regeringen är på fel väg när man nu i kompletteringspropositionen satsar mer än 96 miljoner på att stänga in människor. Det är de olika alternativen som bör få sig tilldelade dessa resurser. Vår förhoppning är att riksdagen beslutar om en sådan inriktning av kriminalvården. Vänsterpartiet anser att en översyn av samhällets kriminalpolitik är nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens hemställan om 96 396 000 kr till sluten kriminalvård enligt vad i motionen anförts om behovet av att pengar satsas på alternativ kriminalvård,
2. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av den kriminalpolitiska inriktningen enligt vad i motionen anförts om ökad satsning på öppna vårdformer som kontraktsvård och samhällstjänst.
Stockholm den 6 maj 1993 Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)