I propositionen föreslås bl a att regler om prövningstillstånd införs i ledet tingsrätt--hovrätt i brottmål, där tingsrätten endast har dömt den tilltalade till böter eller frikänt den tilltalade från ansvar. Prövningstillstånd skall krävas oavsett vem -- den tilltalade, åklagaren eller målsäganden -- som överklagar. Undantag föreslås dock för det fåtal fall där Riksåklagaren, Justitiekanslern eller Riksdagens ombudsmän för talan i hovrätten.
Syftet med förslaget är att lätta på hovrätternas arbetsbörda som påstås vara för stor. Naturligvis har också flera hovrätter tillstyrkt förslaget. Ett stort antal remissinstanser har emellertid motsatt sig förslaget om prövningstillstånd i brottmål. Skälet därtill är huvudsakligen att rättssäkerheten kräver en fullständig prövning i åtminstone två instanser.
Ny demokrati ansluter sig till den uppfattningen men vill därutöver framhålla att genom införande av prövningstillstånd på det sätt som föreslagits kommer målsäganden, dvs brottsoffret, att hamna i en betydligt sämre situation än den påstådde brottslingen. Den enskildes rättstrygghet blir sämre. En sådan förändring rimmar också illa med kraven att stärka brottsoffrens, t ex våldtäktsoffrens och incestoffrens, ställning i rättsprocessen.
Hovrätternas arbetsbörda, får absolut inte läggas till grund för en så genomgripande förändring i rätten att få sin sak prövad. Det går helt enkelt inte att bortse från vår långa rättstradition som innebär att det varit möjligt för den enskilde, såväl den tilltalade som målsäganden, att oavsett brottmålets art och allvar få det prövat fullt ut i åtminstone två instanser. Ny demokrati anser i likhet med många remissinstanser att det krävs starka skäl att bryta denna tradition. Sådana skäl lyser med sin frånvaro i propositionen.
Förslaget måste avvisas.
Med hänvisning till den anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslaget att införa prövningstillstånd i ledet tingsrätt--hovrätt i brottmål där tingsrätten har dömt den tilltalade till böter,
2. att riksdagen avslår förslaget att införa prövningstillstånd i ledet tingsrätt--hovrätt i brottmål där tingsrätten frikänt den tilltalade från ansvar.
Stockholm den 19 april 1993 Karl Gustaf Sjödin (nyd)