Prövningstillstånd
I propositionen föreslås bl.a. att införa prövningstillstånd i brottmål. Därmed följer regeringen Domstolsutredningen, vars majoritet föreslog att dispensprövning skulle ske av överklaganden av tingsrättsdomar i brottmål där rätten dömt till böter. Tre skäl skall finnas för dispens: att ändra tingsrättens avgörande, det är av vikt för rättstillämpningen att överprövning sker eller om det annars finns synnerliga skäl för överprövning.
De nu gällande reglerna om prövningstillstånd i tvistemål föreslås bl.a. ändrade så att det omtvistade värdet får uppgå till ett basbelopp. Förslaget, som överensstämmer med Domstolsutredningens, kan godtas.
Vi ställer oss bakom förslagen om prövningstillstånd, men anser att det skulle vara till fördel om det ändrades i två avseenden.
Åklagarnas prövningstillstånd
Propositionen innebär att dispensprövning krävs även vid frikännande domar. Att införa prövningstillstånd för åklagare vid frikännande dom riskerar att uppfattas som en signal från statsmakterna att det är viktigare med lugna arbetsförhållanden i domstolarna än att straffansvar utkrävs av brottslingar. Ur allmän synpunkt -- exempelvis med hänsyn till brottets art -- kan det vara mycket angeläget att åtalet vid ett frikännande kan prövas på nytt i högre instans utan tidsförlust.
Med regeringens förslag kan alltså hovrätten vägra åklagaren prövningstillstånd i det fall en åtalad blivit frikänd i ett indiciemål och andra mycket omfattande mål om grov brottslighet. Att vägra prövningstillstånd i dessa fall kan te sig särskilt frestande. Det är ju dessa mål som är mest arbetskrävande och följaktligen i dessa man kan spara mest resurser. Det gäller inte minst mål om kvalificerad ekonomisk brottslighet där olika domstolar kan komma till helt skilda resultat på samma material.
Det är i det här sammanhanget också angeläget att peka på brottsoffrens situation. I mål rörande bl.a. våldsbrott, sexualbrott och förmögenhetsbrott finns det som regel en eller flera målsäganden. Deras talan förs i stor utsträckning av åklagare. Om man begränsar åklagarnas möjlighet att få mål prövade i hovrätt begränsar man också automatiskt målsägandenas möjligheter att få saken prövad på nytt. Även om detta torde ha varit en oavsedd effekt finns det anledning att noga överväga en sådan försämring för brottsoffren som torde gå stick i stäv med de senaste årens strävanden att i stället förbättra deras ställning.
Det finns inte heller någon analys av de framtida effekterna på brottsbekämpningen av att grövre brottmål som resulterar i frikännande dom inte längre med säkerhet kommer att kunna prövas i mer än en instans. Regeringens förslag i detta avseende riskerar enligt vår mening att leda till ett allvarligt avbräck för brottsbekämpningen i stort.
I likhet med Domstolsutredningen förordar vi en lösning som innebär att även åklagaren omfattas av prövningstillstånd vid frikännande dom för ett brott vars maximistraff inte är högre än sex månader. Är det däremot fråga om ett brott, där straffbestämmelsen innebär straff överstigande 6 månader behövs inget prövningstillstånd. Därmed torde de ovan anförda aspekterna på brottsbekämpningen i stort kunna tillgodoses.
Mot denna bakgrund föreslår vi att det i 49 kap. 12 a § första stycket rättegångsbalken efter ordet ansvar görs följande tillägg: ''för brott för vilket det inte stadgats svårare straff än fängelse i sex månader''.
Antal domare vid dispensprövning
I propositionen föreslås att tre domare skall utföra dispensprövningen och att prövningstillstånd skall beviljas om två domare förordar det. Ett av skälen för tre domare är att antalet stämmer med andra sammansättningsregler.
Emellertid är det så att nuvarande regler för dispensprövning av tvistemålen stadgar två domare. Domstolsutredningen föreslog två domare även för dispensprövning i brottmål. Regeringen anför rättssäkerhetsskäl för sin ståndpunkt. Lagrådet har vid sin behandling uttalat att ''det är också svårt att bedöma hur förslaget att vanliga omröstningsregler skall tillämpas vid frågornas avgörande -- i stället för nu gällande regel i 16 kap. 3 § rättegångsbalken, enligt vilken den av två ledamöter som vill bevilja prövningstillstånd, har utslagsröst. Det antagande som ligger närmast till hands är dock att det från rent statistisk synpunkt kommer att bli något svårare att få prövningstillstånd med den i remissen föreslagna ordningen angående sammansättning och omröstning.''
Därtill kommer att det ur resurssynpunkt torde vara uppenbart att lösningen med två domare -- och gällande omröstningsregler -- är effektivare. Även om många hovrättsavdelningar består av sex domare kan det vara svårt att parallellt arbeta med två tredomarsammansättningar. Består avdelningen av fem domare medger regeringens lösning inte detta.
Vi vill därför föreslå att dispensprövningen utförs av två domare och att omröstningsreglerna vid dispensprövning behålls oförändrade, alltså beviljas dispens om en domare vill det.
Utsökningsbalken
Vi ställer oss bakom förslaget att tingsrätt skall vara första instans vid överklagande av kronofogdemål.
Beträffande frågan om vid vilken tingsrätt stämning skall ske skriver statsrådet att hon ''tror inte det lönar sig att försöka i detalj analysera vilken tyngd de olika argumenten har''. Detta är en märklig inställning. Vi anser, i likhet med Domstolsutredningen, att man i största möjliga utsträckning bör sträva efter att undvika koncentration och specialisering inom domstolsväsendet. Principen bör vara att alla tingsrätter skall tilldelas alla typer av mål, om det inte finns starka skäl som talar i annan riktning.
Ett av de bärande motiven för att slopa de s.k. EKO- domstolarna var just strävan efter att undvika koncentration. Ytterligare ett skäl är givetvis att den i propositionen föreslagna regeln minskar underlaget för vissa tingsrätter.
Inte minst mot bakgrund av det senaste årets diskussion om antalet tingsrätter är det olämpligt med denna koncentration. Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag till ändring av 18 kap. 1 § första stycket Utsökningsbalken. Paragrafen bör i stället ges nedanstående utformning:
Kronofogdemyndighetens beslut överklagas skriftligen hos en tingsrätt i det län där kronofogdemyndigheten finns. Om ett beslut har överklagats skall senare överklaganden prövas av den tingsrätt som har att pröva det första överklagandet.
Om klaganden i ett sådant fall har överklagat beslutet hos en annan tingsrätt i länet, skall kronofogdemyndigheten skicka skrivelsen med överklagandet till rätt tingsrätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att hovrätten vid behandling av frågor om prövningstillstånd skall vara domför med två lagfarna domare och oförändrade omröstningsregler,
2. att riksdagen beslutar att reglerna om prövningstillstånd ej skall omfatta frikännande dom för brott där straffet överstiger sex månader,
3. att riksdagen beslutar att forumregeln vid överklagande av kronofogdemål ges den utformning som föreslås ovan.
Stockholm den 16 april 1993 Lars-Erik Lövdén (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Birthe Sörestedt (s) Nils Nordh (s) Göran Magnusson (s) Sigrid Bolkéus (s) Kent Carlsson (s) Alf Eriksson (s)