I propositionen föreslås att kravet på prövningstillstånd för tvistemål i hovrätt utvidgas till alla tvister där värdet av tvisteföremålet uppenbart inte överstiger ett basbelopp. Vidare föreslås att prövningstillstånd skall införas för att få en brottmålsdom prövad i hovrätt om tingsrätten endast dömt den tilltalade till böter eller frikänt från ansvar. Prövningstillstånd skall krävas oavsett vem -- den tilltalade, åklagaren eller målsäganden -- som överklagar. Undantagna från kravet på prövningstillstånd skall endast RÅ, JK och JO vara.
Prövningstillstånd i tvistemål
Redan nuvarande gräns för prövningstillstånd, 17 200 kr (halva basbeloppet för 1993), representerar ett mycket stort belopp för en normal löntagare. Metoden att låta en beloppsgräns styra vilka mål som skall förutsätta prövningstillstånd i hovrätten är både trubbig och godtycklig. Vänsterpartiet kan inte godta att ytterligare begränsningar i rätten att få sin sak prövad i två instanser genomförs såvitt avser tvistemål.
Prövningstillstånd i brottmål
I likhet med många remissinstanser motsätter sig Vänsterpartiet införande av prövningstillstånd i brottmål. I brottmål är rättssäkerhetskraven av så grundläggande betydelse att inga begränsningar bör införas av rätten att få målet prövat i två instanser. Som lagrådet påpekat innebär förslaget att krav på prövningstillstånd också kommer att gälla frikännande domar där åtalet avsett mycket grova brott t.ex. mord och våldtäkt.
En inskränkning av rätten att få ett åtal prövat i två instanser enligt de angivna riktlinjerna skulle innebära en mycket betydelsefull förändring av grundläggande processuella regler. Det är en angelägenhet inte bara för jurister utan även för allmänheten. Det borde ha gjorts undersökningar av hur allmänhetens inställning till rättsväsendet skulle påverkas av begränsningar i rätten att få brottmålsdomar fullständigt överprövade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslaget till ny lydelse av 49 kap. 12 § rättegångsbalken,
2. att riksdagen avslår förslaget till 49 kap. 12 a § rättegångsbalken,
3. att riksdagen avslår förslaget till ny lydelse av 51 kap. 4 § rättegångsbalken,
4. att riksdagen avslår förslaget till 51 kap. 10 a § rättegångsbalken.
Stockholm den 16 april 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)