Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås att förfarandet med prövningstillstånd utvidgas till att omfatta alla tvistemål där värdet av tvisteföremålet uppenbart inte överstiger ett basbelopp (34.400 kr. för år 1993). Idag är motsvarande gräns ett halvt basbelopp (17.200 kr. för år 1993).
I propositionen föreslås vidare att regler om prövningstillstånd införs i ledet tingsrätt--hovrätt i brottmål, där tingsrätten endast har dömt den tilltalade till böter eller frikänt den tilltalade från ansvar. Prövningstillstånd skall krävas oavsett vem -- den tilltalade, åklagaren eller målsäganden -- som överklagar. Undantag föreslås dock för det fåtal fall där Riksåklagaren, Justitiekanslern eller Riksdagens ombudsmän för talan i hovrätten.
Prövningstillståndsförfarandet i hovrätten föreslås utformat i huvudsak på samma sätt för brottmål och tvistemål. Förslaget innebär att prövningstillstånd skall kunna beviljas om det finns anledning att ändra tingsrättens avgörande (ändringsdispens), om det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att överprövning sker (prejudikatdispens) eller om det annars föreligger synnerliga skäl till överprövning (extraordinär dispens).
I propositionen föreslås att hovrätten vid dispensprövningen skall vara domför med tre lagfarna domare. Idag gäller att hovrätten skall bestå av två domare.
I propositionen föreslås vidare att beslut som har meddelats av kronofogdemyndighet skall överklagas först till tingsrätt istället för som nu direkt till hovrätt. För prövning i hovrätt krävs prövningstillstånd.
Propositionen innehåller också ett förslag om att reglerna om s.k. hov- rättsting skall avskaffas.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 1993 såvitt gäller reglerna om prövningstillstånd i hovrätt och om avskaffande av hovrättsting och i övrigt den 1 januari 1994.
Allmänna synpunkter
Propositionen har flera fördelar. Jag motsätter mig emellertid förslaget om prövningstillstånd i hovrätt. Det är den del av förslaget som minskar rättstryggheten för den enskilde. Mitt krav är att alla mål skall kunna överklagas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår propositionen.
Stockholm den 6 april 1993 Sten Söderberg (-)