Frågan om renodling av domarrollen har diskuterats under lång tid. Syftet med en sådan renodling är att koncentrera domarnas arbete på sådana arbetsuppgifter vid domstolarna som kräver juristkompetens. Viss försöksverksamhet sker redan i dag vad avser delegering av arbetsuppgifter som i lagstiftningen i och för sig kräver domarkompetens för att handlägga. Erfarenheterna är övervägande goda.
Domstolsverket har sedan en längre tid föreslagit att en ökad delegering borde ske. Motivet är dels att domstolsväsendets effektivitet därigenom skulle öka, dels att det är angeläget att bättre ta till vara den samlade kompetens som otvivelaktigt finns bland icke-juristerna inom verksamheten.
Mot denna bakgrund är det utmärkt att regeringen nu föreslår sådana ändringar i rättegångsbalken respektive lagen om allmänna förvaltningsdomstolar som möjliggör för regeringen att meddela bestämmelser som medger delegering.
Tyvärr framgår det inte av propositionen i vilken utsträckning som regeringen verkligen avser att använda sig av den nya lagstiftningen. Vi har inte kunnat finna ett enda exempel eller ens en viljeinriktning.
Som ovan nämnts har Domstolsverket lämnat flera förslag till delegering. Omfattningen och inriktningen på arbetsuppgifter som Domstolsverket anser kan delegeras framgår av följande förteckning:mål om äktenskapsskillnad, dels efter gemensam ansökan, dels i de fall då målet har anhängiggjorts genom ansökan om stämning men parterna därefter blivit ense mål om vårdnad om barn efter gemensam ansökan registrering av äktenskapsförord registrering av gåva mellan makar registrering av anmälan om att makar avser att förrätta bodelning under äktenskapet registrering av bodelningshandling registrering av bouppteckningar av enkel beskaffenhet bevilja anstånd med ingivande av bouppteckning
Enligt vår mening är det ytterligt angeläget att regeringen utarbetar bestämmelser som snabbt medger delegering av alla de uppgifter som inte kräver domarkompetens för att handläggas. Renodling av domararbetet bör medföra att fler mål kan avdömas, vilket är betydelsefullt med hänsyn till att arbetsläget i de flesta domstolar är ansträngt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att delegering av arbetsuppgifter till kanslipersonal vid domstol sker snabbt och i all möjlig omfattning.
Stockholm den 16 april 1993 Lars-Erik Lövdén (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Birthe Sörestedt (s) Nils Nordh (s) Göran Magnusson (s) Sigrid Bolkéus (s) Kent Carlsson (s) Alf Eriksson (s)