Polisen måste bli mera synlig och antalet kvarterspoliser måste öka väsentligt. Det sade justitieminister Gun Hellsvik vid en konferens i Rosenbad den 13 januari.
Jag delar helt justitieministerns uppfattning. Och jag är övertygad om att svenska folket i gemen gläds åt justitieministerns besked.
Frågan är nu hur polisen ''blir mera synlig''? Det förefaller mig som om justitieministern glömt att nämna det enklaste och mest verkningsfulla sättet.
Det är att poliserna i vårt land -- ca 16.700 till antalet -- använder uniform även när de inte är beordrade att bära sådan.
Förr syntes alla poliser
Förr i tiden bar nästan alla polismän uniform -- från morgonen till arbetets slut. Numera tycks flertalet polismän undvika uniform.
Är det därför att spanare och andra kriminalpoliser i de flesta deckarfilmer och polisfilmer smyger omkring civilklädda?
Svaren finns naturligtvis hos envar polis som undviker uniform. Någon gång har jag hört en förklaring i Stockholm som går ut på att poliser därstädes ''inte törs gå i uniform ensamma eller åka tunnelbana i uniform med risk för att bli attackerad och misshandlad av buset''.
Man vill inte gärna tro att det är sant! Innebär detta -- ifall det är sant -- att en civilklädd polisman sällan eller aldrig törs ingripa när det uppstår bråk eller någon misshandlas?
Flerdubbelt med synliga poliser
En grov uppskattning säger att endast var femte polisman bär uniform under sin arbetsdag. Det innebär att endast drygt 2.000 av våra poliser är synliga som sådana under en vardag.
Tänk om det skulle bli en positiv nyordning så att varannan polisman klär sig i uniform redan vid arbetsdagens inledning, åker till arbetet i uniform och bär den under arbetsdagen.
Av landets 16.700 polismän och d:o kvinnor torde väl ca 10.000 vara i arbete en ''normaldag''. Om varannan då bär uniform skulle genast en flerdubbling ske av antalet synliga poliser.
Betydelsefulla effekter
Vore det så väl att alla poliser (med undantag för dem som måste arbeta som civila spanare) ville klä sig i uniform redan i bostaden, då skulle polisens synlighet bli optimal.
Eftersom landets polischefer icke har gjort invändningar mot justitieministerns propå får man förutsätta att var och en av dessa dagligen bär unifom.
Syftet med synlig polis behöver inte redovisas. Det är självklart. Och säkert skulle det få utomordentligt goda effekter i bl.a. trafiken.
I den händelse invändningar finns bland polispersonal vore det angeläget att få detta utklarat. Det kan väl knappast finnas misshag mot en polisuniform hos envar som själv valt att bli polis?
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enklaste sättet att göra polisen mera synlig.
Stockholm den 26 januari 1993 Göthe Knutson (m)