Inledning
Under sommarmånaderna ökar behovet av sjöpolis betydligt. Det är av stor betydelse med en fungerande sjöpolis, om ordning och sjösäkerhet skall kunna upprätthållas. Detta behov har framkommit under de senaste åren. Antalet snabbgående båtar har ökat påtagligt, liksom vattenskotrar och vindsurfingbrädor. I sig är dessa företrädesvis till glädje och främjar både friluftsliv och social gemenskap.
Utöver den rena sjötrafikövervakningen skall sjöpolisen även vaka över säkerheten och önskvärt vore även ev. alkoholhalt hos ''skeppare'', som uppvisar tecken på alkoholintag i samband med framförandet av sitt ''fartyg''.
Med tanke på Väg- och sjöfyllerikommitténs betänkande SOU 1992:131 där det föreslås samma regler och promillegränser för såväl sjöfart som vid framförandet av fordon på allmän väg, krävs en utökning av sjöpolisens medel.
Nuläget
I södra Sverige finns idag endast en båt mellan Göteborg och Karlskrona, vilket förefaller vara alltför snålt. Blekingekusten har säkert större behov än de skånska kusterna med tanke på den rika skärgården. Men utmed Skånes västra kust finns ett av världens mest trafikerade vatten. Därtill har tyvärr tiden och avsaknaden av polisiär närvaro i Öresund gjort att man är i stort behov av att förbättra tillämpningen av regler även på sjön.
Trygghet på sjön
Sjöpolisens verksamhet är till stor glädje och ger trygghet för såväl bofasta befolkningen som för turisterna. Sjöpolisen skall vara kvarterspolis på sjön, känd och välorienterad. Det är därför viktigt att den i juni 1992 avlämnade Sjöpolisutredningen SOU 1992:51 tillstyrks och ger sjöpolisen egna tjänster, flera båtar och högre status. Idag kan det vara upp till länspolismästarens goda omdöme att tillsätta medel för sjöpolis inom sitt arbetsområde. Det kan få till följd en ev. sned fördelning mellan de olika länen, jämfört med behoven.
Effektiv övervakning
Vid en jämförelse mellan kustbevakningen och sjöpolisen skulle det klart visa, att sjöpolisens timkostnad är betydligt lägre än kustbevakningens. Detta har tyvärr inte framkommit i ovan nämnda utredning, vilket var omskrivet i direktiven.
Det är med tacksamhet vi noterar att Sjöpolisutredningens utredare Ulf Waldau skriver optimistiskt om att öka den polisiära synliga verksamheten på sjön. Utökningen med en båt i Malmö och Örnsköldsvik är tacksamt noterad. Det skulle vara bra om klara direktiv formulerades var och hur sjöpolisens verksamhet skall bedrivas. Det är ej tillfredsställande att möjlighet kan finnas för enskilda länspolismästare att avböja nämnda tilldelning.
Ekonomi
Varje satsad krona på sjöpolisen är en effektiv investering. Vi kommer att behöva synliga polisiära insatser i både skärgård och övriga kustkommuners vatten. Den blygsamma kostnaden som sjöpolisen utgör är en väl investerad kostnad som vi inte har råd att undvara. Satsningen på sjöpolisen bör göras inom ramen för gällande anslag för polisväsendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjöpolis,
2. att riksdagen hos regeringen begär att polisen ges klara direktiv för hur den polisiära verksamheten skall bedrivas på sjön,
3. att riksdagen anslår ytterligare ekonomiska resurser till sjöpolisverksamheten,
4. att riksdagen hos regeringen begär att sjöpolisverksamheten skall bli regional.
Stockholm den 22 januari 1993 Kenneth Lantz (kds)