Den ekonomiska och organiserade brottsligheten hör till de allra allvarligaste problemen i det svenska samhället. Den hotar att rasera möjligheter att bygga upp en sund och stabil ekonomi. Den utgör en uppenbar fara för att ytterligare bryta ned samhällssolidariteten. Den svarta ekonomin undergräver möjligheterna för samhället att få in beslutade skatter och avgifter. Den organiserade brottsligheten hotar vitala samhällsfunktioner.
Den ekonomiska och organiserade brottsligheten torde omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor per år. Banker och kreditinstitut beräknas göra kreditförluster med 200 miljarder kronor. Bakom detta döljer sig en sannolikt omfattande ekonomisk brottslighet.
Regeringen har i stort sett kapitulerat inför de starkt växande problemen. Det framgår av årets budgetproposition och de särskilda redovisningar som gjorts. Det framgår tydligt i redogörelsen för kriminalpolitiken sid. 35--37. Där hänger sig justitieministern åt ett omtänkande genom tal om ''etik och moral i affärslivet'' samt ''ökat eget ansvar -- -- -- genom att näringsidkaren själv utformar kontrollinstrument för att motverka brottslighet inom eller mot näringsidkarens verksamhet''.
Den ekonomiska och organiserade brottsligheten är i mycket hög grad koncentrerad till storstäderna och framför allt till Storstockholmsregionen.
Det är också i Stockholmsregionen som de allvarligaste bristerna i brottsbekämpningen föreligger. Det är ingen överdrift att konstatera att polis- och åklagarmyndigheter där tvingats kapitulera i brottsbekämpningen. Hos polismyndigheten i Stockholm arbetar endast 44 utredare med ekobrott. I början på 1980-talet, då problemen var mindre, rörde det sig om nästan det dubbla antalet.
I dag ligger mer än 1 200 ärenden på hög -- 1991 var det ca 600. Med nuvarande personalresurser skulle det sannolikt ta 10 år att utreda dem, utan hänsyn till nya ärenden. Utredningar påbörjas aldrig, utredningar läggs ned, åtalstider preskriberas.
Under 1991 utreddes endast 58 fall av åklagarenheten. Ca 90 % av samtliga fall ledde inte till något åtal.
Polis, åklagare, skattemyndigheter och kronofogdemyndighet anser att situationen är ohållbar.
Det är en allmänt spridd uppfattning att det inte lönar sig att anmäla ekonomisk och organiserad brottslighet. Det finns praktiskt taget inga resurser till spaningsverksamhet, trots att det knappast finns något brottsområde där anmälningsfrekvensen allmänt sett är så låg, oberoende av nuvarande bristande resurser.
Det finns också en allvarlig brist på tekniska resurser, som måste avhjälpas.
Dessutom finns behov av en rad lagstiftningsåtgärder bl.a. i anledning av utredningar, som företagits av BRÅ.
BRÅ:s utredning om ekobrott i sju olika branscher borde ligga till grund för lagförslag och en effektivare brottsbekämpning. Detsamma gäller följande utredningar.
En BRÅ-undersökning om företagskonkurser och ekonomisk brottslighet visade att under ett år förelåg misstänkt brottslighet i 75 % av fallen.
I en annan BRÅ-undersökning om fel och oegentligheter i tulldeklarationer och om ekonomisk brottslighet vid import till Sverige framkom att nästan varannan importsändning var felaktig. Av 2,1 miljoner försändelser, som gick genom tullen, hittades 935 000 feldeklarationer. Felvärdet uppgick till 29 miljarder kronor.
En stort upplagd kontrollaktion, som gjorts av BRÅ i samarbete med länsskattemyndigheter och länsstyrelser, visar att länsskattemyndigheter sällan åtalsanmäler ett misstänkt skattebrott.
Det förekommer närmare 100 000 arbetsolyckor eller arbetsmiljöbrott per år. Endast 3,5 % av alla arbetsolyckor klassas som brott.
Det förekommer mycket omfattande olagliga utsläpp i luft och vatten. Men ett mycket litet antal åtal och fällande domar förekommer per år. Straffen är som regel -- i dagsböter räknat -- inte högre än för snatteri.
Flaskhalsen när det gäller resurserna ligger i första hand hos polisen, inklusive erforderlig ekonomisk expertis, därnäst åklagare. Det är uppenbart att en mer effektiv brottsbekämpning i bl.a. Stockholmsregionen inte kan ske utan kraftig omfördelning av resurser inom rättsväsendet och en väsentlig utökning av anslagen till denna brottsbekämpning. Att få ett sådant beslut borde inte vara svårt för den som tar den ekonomiska och organiserade brottsligheten på allvar, av det enkla skälet att det kommer att öka det allmännas inkomster mångfaldigt i förhållande till utgifterna.
En utökning av anslaget bör uppgå till minst 100 milj.kr. Och omfördelningen till förmån för ekobrottsbekämpningen bör vara vida större. En väsentlig del av dessa tillskott bör tillfalla denna brottsbekämpning i Stockholms län.
Dessa förstärkningar bör främst satsas på utökat antal åklagare, polisutredare och ekonomiska experter. Vidare bör resurserna användas till en väsentligt utökad och förbättrad utbildning av såväl åklagare som polisutredare. Det är vedertaget att denna utbildning betalas med centrala medel.
Ett annat problem är att Rikspolisstyrelsen (RPS) och Riksåklagaren (RÅ) saknar möjlighet till styrning mot den regionala och lokala nivån inom åklagar- och polisväsendet. Det är därför nödvändigt att statsmakterna otvetydigt klargör sina intentioner om högsta prioritet åt denna brottsbekämpning för att den skall få tillräckligt genomslag. Det behövs också att erforderliga författnings- och anvisningsbestämmelser kommer till. Det är även nödvändigt att, istället för att som nu ha polisens och åklagarnas resurser utspridda på samtliga län, koncentrera dem till storrotlar i Stockholm, Göteborg och Malmö samt vid RPS och RÅ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beivrandet av den ekonomiska och organiserade brottsligheten ges högsta prioritet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en väsentlig utökning och en vida större omfördelning av resurserna sker till förmån för denna brottsbekämpning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en koncentration av resurserna sker till Stockholm, Göteborg, Malmö samt RPS och RÅ,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att resurserna används för fler åklagare, polisutredare och ekonomiska experter samt till utbildning av dem,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erforderliga författningar och anvisningar genomförs,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftningsåtgärder i anledning av ovan berörda BRÅ-utredningar.
Stockholm den 25 januari 1993 Anita Johansson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Eva Johansson (s) Sören Lekberg (s) Sylvia Lindgren (s) Pierre Schori (s) Björn Ericson (s) Kent Carlsson (s) Thage G Peterson (s) Lars Ulander (s) Ines Uusmann (s)