Övervakningskamera i butik
Statistik visar att det under år 1991 begicks 682 butiksrån och 188 bankrån i Sverige. Skjutvapen användes vid 274 butiksrån och vid 118 bankrån. Statistiken för 1992 ser ut att ge än högre siffror både vad avser antalet rån och antalet rån där skjutvapen använts.
Mot bakgrund av dessa siffror kan man konstatera att länsstyrelserna i princip endast tillåter videoövervakning i post- och banklokaler. Det är idag straffbart för en butiksägare att utan tillstånd kameraövervaka sin butik för att därigenom minska risken för snatteri, stöld och rån.
Lagen om övervakningskameror
Gällande bestämmelser återfinns i ''Lag om övervakningskameror mm'' (SFS 1990:484). Av lagens § 5 framgår att tillstånd får meddelas endast om sökanden kan anses ha ett befogat intresse av att få använda övervakningskameran och detta intresse inte lika väl kan tillgodoses på något annat sätt. I § 6 anges att om sökanden har särskilt behov därav så kan tillståndet förenas med rätt till t ex videoinspelning. Bakgrunden till att särskilt tillstånd krävs för kameraövervakning är att sådan övervakning anses kunna kränka den övervakades personliga integritet.
Länsstyrelserna -- som prövar frågan om tillstånd -- synes vara ganska generösa med att bevilja tillstånd för sedvanlig TV-övervakning i butik. De är däremot mycket restriktiva med att lämna tillstånd som är förenat med rätt till videoupptagning.
Det hävdas att många butiksägare tröttnat dels på alla snatterier, stölder och rån, dels på länsstyrelsernas restriktivitet att lämna tillstånd för videoövervakning och därför monterat in illegal övervakning. Den dag en sådan butiksägare går till polisen med videofilmade bevis riskerar han/hon själv åtal för sin förseelse.
För att minska brottsligheten i butiker bör butiksägarna ges större möjligheter till kameraövervakning. Det borde bli färre brott ju fler butiker som kameraövervakas.
Kameraövervakning med rätt till videoinspelning
Nuvarande lagstiftning (SFS 1990:484, § 6) och därav föranledda anvisningar bör ändras så att en generösare bedömning kan tillämpas i tillståndsgivningen för kameraövervakning med rätt att ''med någon teknisk anordning behandla eller bevara bilder, som tas upp av kameran''.
Kameraövervakning utan möjlighet till videoinspelning
Kameraövervakning som utförs utan möjlighet att bevara bilden bör få ske utan särskilt tillstånd. Kunderna måste dock självfallet upplysas om kameraövervakningen i enlighet med vad som anges i lagens (SFS 1990:484) § 3.
Integritetskränkning
Den som känner sin integritet kränkt i en kameraövervakad butik kan ju avstå från att gå in i butiken. Man kan ju fråga sig om inte integriteten kränks mera om butiksägaren i stället följer kunden i hasorna för att kolla om några olagligheter sker i butiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen föranstaltar om sådan ändring i lagstiftningen angående övervakningskameror att endast videoinspelad kameraövervakning kräver tillstånd.
Stockholm den 15 januari 1993 Lars Moquist (nyd) Ulf Eriksson (nyd)