Det kan konstateras att resursfördelningen inom det svenska polisväsendet, främst vad gäller polistjänsternas fördelning på olika polisdistrikt, inte är anpassad till arbetsbelastningen. Det konstaterandet gjordes av Riksrevisionsverket i rapporten F 1992:36 ''Effektivare brottsutredningar'', och andra bedömare har tidigare kommit till samma slutsats.
Det bristande sambandet mellan arbetsbelastning och resurstilldelning kan statistiskt visas genom att antalet polistjänster eller totalbudgeten i respektive polisdistrikt ställs i relation till antalet anmälda brott.
Vad gäller antalet anmälda brott per polistjänst finner man en stark variation mellan olika polisdistrikt, nämligen från 32 till 108 anmälda brott per år och polistjänst. Medelvärdet i landet ligger på 63. Siffrorna avser år 1991.
Minst antal anmälningar per polistjänst ser man i Norrlandsdistrikten men också i t.ex. Karlskrona. Flest anmälningar per polistjänst återfinns i polisdistrikt som gränsar till Stockholms polisdistrikt och i Lund, Ängelholm, Kungälv, Kungsbacka och Eslöv.
Om man istället väljer att mäta resursfördelningen genom att jämföra polisdistriktens totalkostnad per brottsanmälan 1991 finner man att Arvidsjaur toppar den listan med en kostnad per brottsanmälan på 20 400 kronor medan Lund ligger absolut lägst med 4 600 kronor per anmälan.
Om man som ytterligare ett mått på hur resurserna fördelats mellan olika polisdistrikt ser till antalet polistjänster i förhållande till invånarantalet, finner man på motsvarande sätt en stor ojämlikhet mellan polisdistrikten. Till de distrikt som har lägst polistäthet hör Eslövs och Lunds polisdistrikt.
Självklart innebär förhållandena att polisdistrikt med färre antal polistjänster i förhållande till invånarantalet har sämre förutsättningar såväl att förebygga och klara upp brott som att ge invånarna service i övrigt.
Det finns ett samband mellan resursfördelning och procenten uppklarade brott, även om detta alls icke är ett rakt och enkelt samband. Sämst till i den statistiken (uppklarningsprocenten) ligger bland andra Lunds polisdistrikt, som hur man än mäter är missgynnat vad gäller resurstilldelningen.
De faktorer som i huvudsak bör avgöra resurstilldelningen inom polisen är invånarantal och antalet brottsanmälningar. Men också andra faktorer är relevanta i sammanhanget, t.ex. strukturella skillnader mellan glesbygd och tätort.
Sammantaget framstår behovet av en översyn av resursfördelningen inom det svenska polisväsendet som synnerligen angeläget, vilket också är en av de viktigare slutsatserna i RRV:s nämnda rapport. ''Anpassa de regionala och lokala resurserna till arbetsbelastningen!'', rekommenderar RRV.
Vill man finna en av huvudförklaringarna till den ojämna resursfördelningen måste man gå tillbaka till 1965 då polisväsendet förstatligades. Utgångspunkterna då var att resurserna i respektive polisdistrikt skulle vara de samma i den nya statliga organisationen som i den gamla kommunala. Det kan inte uteslutas att en del kommuner insåg detta i god tid före sammanslagningen.
Framförallt blev arbetsbelastningen aldrig den faktor som kom att styra resursfördelningen i den nya organisationen.
Och trots att bristerna därvidlag med jämna mellanrum aktualiserats, bland annat i olika utredningar, har dessa brister aldrig rättats till. Bland annat därför att det självklart funnits ett motstånd mot att flytta tjänster mellan distrikten.
Rikspolisstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram nya kriterier för resursfördelningen mellan polisdistrikten. Dessa, som utgår från invånarantalet, har dock inte tillämpats då resurserna fördelats till länen. Istället har regeringen begärt ytterligare kompletteringar från Rikspolisstyrelsen vad gäller den föreslagna fördelningsmodellen.
Sedan en tid pågår ett ganska omfattande förnyelsearbete inom den svenska polisen. Det tar bland annat sikte på att förbättra effektiviteten genom att öka det lokala självbestämmandet och minska detaljstyrningen från centralt håll bland annat vad gäller hur resurserna skall fördelas inom respektive polisdistrikt och mellan polisdistrikten i ett län. En översyn av polisdistriktens geografiska gränser pågår också, något som ytterligare understryker att nu är rätt tillfälle att också lösa problemet med snedfördelade resurser.
Det kan i det sammanhanget konstateras att den nya decentraliserade organisationen ger länsstyrelserna möjlighet att själva omfördela resurser mellan polisdistrikt inom länen.
En omfördelning inom respektive län räcker dock inte om man vill rätta till de beskrivna skevheterna. Det är dessutom tveksamt om det går att mobilisera sådan beslutskraft i respektive län att man orkar fatta de nödvändiga besluten.
Det är mot den givna bakgrunden både lämpligt och nödvändigt att regering och riksdag nu tar ansvaret för en ny, rättvisare och effektivare fördelning av resurserna inom polisväsendet. Detta för att därmed ge den nya decentraliserade organisationen och de enskilda polisdistrikten bästa möjliga förutsättningar att lösa sina uppgifter och att ge medborgarna i olika polisdistrikt tillgång till likvärdig service.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av resursfördelningen inom polisväsendet.
Stockholm den 19 januari 1993 Bo Bernhardsson (s) Gunnar Nilsson (s)