I propositionen föreslås bl.a. att Försäkringsöverdomstolen läggs ned och att Regeringsrätten skall bli högsta instans i socialförsäkringsmål m.m. Den nya instansordningen avses träda i kraft 1 juli 1995. Den hittillsvarande möjligheten till s.k. ändringsdispens avskaffas dock redan från 1 juli 1993.
Frågans tidigare behandling
I budgetpropositionen januari 1988 gav justitieministern Domstolsverket i uppdrag att närmare analysera förutsättningarna att på sikt samordna försäkringsrätterna med de allmänna förvaltningsdomstolarna och därvid belysa de konsekvenser av skilda slag som följer med olika lösningar. Bakgrunden var bl.a. en rapport från försäkringsdomstolarna som talade om betydande svårigheter att i denna speciella organisation rekrytera och behålla domare och föredragande.
Översynen resulterade i att riksdagen våren 1990 antog ett principbeslut att integrera försäkringsrätterna med de allmänna förvaltningsdomstolarna, nämligen kammarrätterna. Samtidigt uttalade riksdagen att Försäkringsöverdomstolen tills vidare bör behållas som överinstans. På längre sikt och mot bakgrund av vunna erfarenheter av integreringen av försäkringsrätterna i kammarrätterna, kunde det vara lämpligt att överväga frågor om Försäkringsöverdomstolens ställning samt systemet med ändringsdispens och lekmannamedverkan i den högsta instansen.
Våren 1991 beslöt riksdagen på förslag från regeringen att ändra principbeslutet på så sätt att länsrätterna blev första domstolsinstans i socialförsäkringsmål.
Tidigare hade försäkringsmålen sakprövats i en instans, försäkringsrätten. Med förslaget att göra länsrätterna till första instans, fick vi två sakprövningsinstanser, nämligen länsrätt och kammarrätt. Utöver att vara prejudikatinstans gör Försäkringsöverdomstolen också en sakprövning av målen genom den hittillsvarande möjligheten till ändringsdispens.
I principbeslutet våren 1990 angavs beträffande Försäkringsöverdomstolen att det först efter en utvärdering av integreringen fanns skäl att överväga frågorna om domstolens ställning. Den reform som blir följden av dessa beslut kan antas på sikt högst väsentligt påverka måltillflödet till domstolen. Dock bör först göras en utvärdering av den nu beslutade instansordnigen m.m. innan ytterligare övervägande bör ske avseende Försäkringsöverdomstolens ställning i framtiden. Justitieutskottet och riksdagen anslöt sig till denna bedömning.
De uppgifter om såväl beviljade prövningstillstånd som ändringsfrekvensen i socialförsäkringsmål som prövas i Försäkringsöverdomstolen antyder att rättsläget för dessa ärenden har stabiliserats. Om man räknar in även Försäkringskassans möjlighet till omprövning skulle man kunna få fyra instanser i vilka försäkringsmålen skulle kunna sakprövas. Det är mot den bakgrunden inte rimligt att nu behålla ändringsdispensen också i högsta instans.
Vi kan mot denna bakgrund ställa oss bakom propositionens förslag att avveckla Försäkringsöverdomstolen och överföra dessa ärenden till Regeringsrätten som sista instans.
Specialdomstolar
Regeringen anför som argument för nedläggning av Försäkringsöverdomstolen, FÖD, att specialdomstolar i princip inte bör finnas. Det sägs bl.a. att det från rekryterings- och utbildningssynpunkt är en nackdel med specialdomstolar.
I den mån som det finns verkliga problem med vissa specialdomstolar skall de naturligtvis uppmärksammas. Riksdagen har redan tidigare beslutat att integrera de särskilda försäkringsdomstolarna med de allmänna förvaltningsdomstolarna.
Vi delar dock inte propositionens restriktiva syn på specialdomstolar i allmänhet. Tvärtom kan vi inte se någon principiell anledning att inta en negativ hållning till dem. Varje sådan domstols arbete måste, enligt vår mening, övervägas för sig i förhållande till de uppgifter domstolen tillagts med hänsyn till domstolens egna meriter och inte utifrån en stelbent principiell ståndpunkt. Erfarenheterna från exempelvis Arbetsdomstolens och Bostadsdomstolens arbete måste mot denna bakgrund sägas vara klart positiva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialdomstolar.
Stockholm den 31 mars 1993 Lars-Erik Lövdén (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Birthe Sörestedt (s) Nils Nordh (s) Göran Magnusson (s) Sigrid Bolkéus (s) Kent Carlsson (s) Alf Eriksson (s)