Regeringen föreslår i proposition 1992/93:232 en ny fiskelag som ersätter lagen (1950:596) om rätt till fiske. Förslaget innebär bl.a. att bestämmelserna som avgränsar fiskerätten görs enklare och mera lättillgängliga. Rätten att bedriva yrkesfiske blir beroende av innehav av yrkesfiskelicens samtidigt som det blir möjligt att fördela fisket genom att meddela föreskrifter som begränsar redskapsanvändningen för fritidsfisket.
I motion till riksdagen 1991/92:Jo416 (s) framhölls behovet av att en ny fiskeriförordning innehåller klarare och enklare fiskebestämmelser, samtidigt som det betonades att förordningen måste utformas så att den biologiskt stärker de marina resurserna. Detta kan inte göras om inte vissa redskapsbegränsande regler sätts in.
Det är därför mycket tillfredsställande att regeringen nu lägger förslag om nya och förenklade regler för fiskets bedrivande, vilka också innebär möjlighet till fördelning av fisket mellan olika kategorier fiskande.
Samtidigt skall understrykas värdet av att allmänhetens tillgång till fiskemöjligheter säkerställs så att ett sport- och s.k. husbehovsfiske för nöje, rekreation och det egna hushållets behov
--
dock ej för avsalu
--
kan utövas även i fortsättningen. Vi delar dock inte helt regeringens uppfattning om fördelningen av högsta antal tillåtna redskap för husbehovsfisket.
Enligt vår uppfattning bör fritidsfiskare tillåtas att använda 14 burar, dvs. detsamma som gäller för hummertinor. Vi anser inte heller att någon begränsning av antalet redskap är nödvändig. I övrigt tillstyrks propositionens förslag.
Vi förutsätter också att de fiskemetoder och redskap som är tillåtna i dag och som inte omnämns i propositionen är tillåtna även i fortsättningen.
Fiskevården
I propositionen föreslås att Fiskeriverket i tre författningar skall meddela föreskrifter för fiskevården för havs- och kustvattnen samt Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland, inbegripet tillflödena till dessa vatten upp till första definitiva vandringshindret.
Detta innebär att vissa insjövatten, även sådana som är av stor betydelse för yrkesfiske, inte längre kommer att omfattas av myndigheternas normgivning. Bl.a. gäller detta vandringsfiskarna ål, öring och lax, för vilka arter det åligger Fiskeriverket att fastställa fiskevårdsregler. Om denna möjlighet tas bort innebär det en betydande försämring, t.ex. vid utplanteringar av fisk om det ej finns fastställda minimått.
Vi anser att rätten att ställa upp föreskrifter för sötvattenområden exkl. de stora sjöarna skall handläggas av länsstyrelserna då lokalkännedom krävs för sådana beslut. Vidare delar vi inte uppfattningen att fiskerättsägarna själva kan ta ansvaret för en god fiskevård då ägarförhållandena i många av våra vatten inte är klarlagda eller saknar en organisationsform där man kan ta beslut om olika föreskrifter. Dessutom kan länsstyrelsen mycket snabbt vid akuta behov, för kanske begränsad tid, införa bestämmelser till skydd för hotade fiskbestånd. Då det gäller sådana akuta situationer bör länsstyrelsen givetvis även fortsättningsvis kunna ingripa utan att behöva vända sig till någon central instans. Den vanskötselparagraf (§
29) som finns har ännu inte tillämpats och vi ser den inte som ett användbart redskap för länsstyrelsen.
Fiske vid fasta redskap
I propositionen föreslås en skyddszon på 100 meter runt fasta redskap och vattenbruksanläggningar. Förbudet avses dock enbart att gälla kusterna och de stora sjöarna. I andra områden kan fiskevårdsområdesföreningar och andra vattenägare sälja fiskekort till allmänheten där fiske kan vara tillåtet intill det fasta redskapet.
Det är angeläget att samma skydd gäller i alla vatten där yrkesfiske och vattenbruk förekommer. Lov till fiske närmare än 100 meter bör endast kunna ges av redskapets eller vattenbruksanläggningens ägare.
Föreskrifter om avgifter
Förslag läggs i propositionen om att ''regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får föreskriva om avgifter för en myndighets verksamhet enligt denna lag eller enligt föreskrifter som meddelats med stöd av lagen''.
Det är angeläget att mycket stor restriktivitet iakttas när det gäller att fastställa avgifter med stöd av denna lag.
Rätten till fiske
I bilaga 1 (s. 14) till förslaget till ny fiskelag anges detaljerade regler beträffande tillåtna redskap, fiskslag, områden etc.
För området vid Blekinge läns södra kust (väster om Torhamns udde) torde en omkastning av gällande regler ha skett vad gäller snörpvad och rörligt redskap i övrigt. Nuvarande gällande regler bör kvarstå enligt följande: ''Vid Blekinge läns södra kust (väster om Torhamnsudde) är det fritt för varje svensk medborgare att fiska med rörligt redskap under förutsättning att fisket bedrivs på minst 300 meters avstånd från fastlandet eller från en ö av minst 100 meters längd. Om kurvan för högst tre meters djup går längre ut, måste fisket dock bedrivas utanför den djupkurvan. Med nät, om det är rörligt, och med långrev och tobisnot får fisket bedrivas fritt ända in till stranden. För fiske med snörpvad gäller att fisket är tillåtet bara i vatten djupare än sex meter.''(S. 30 i propositionen.)
Yrkesfiskelicens
I propositionens förslag om rätt att bedriva yrkesfiske krävs yrkesfiskelicens. Som huvudprincip skall licens endast beviljas den, för vars försörjning fisket är av väsentlig betydelse. Rätten till yrkesfiske görs således beroende av ett administrativt beslut; rätten kopplas till innehav av yrkesfiskelicens. Yrkesfiskelicensen skall ha giltighet i alla svenska vatten.
I detta sammanhang är det viktigt att understryka att lagstiftningen inte får försvåra för ungdomar att tillträda yrket, eftersom propositionen jämställer näringsidkare inom yrkesfisket och andra näringsidkare vad beträffar pensionsåldern. Visserligen kan generellt sägas att yrkesfiskaren ''trappar ner'' relativt snabbt alternativt helt slutar t.o.m. innan pensionsåldern på grund av hälsoskäl, men eftersom fisktillgången skall beaktas vid licensgivningen bör det framhållas att möjligheterna för ungdomar med begränsad rätt att ''fiska in sig'' med föreslagna begränsningar särskilt beaktas vid licensgivningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redskapsbegränsningen för husbehovsfiske,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Fiskeriverkets och länsstyrelsernas rätt att meddela föreskrifter för vandringsfiskarna lax, öring och ål samt andra hotade fiskbestånd även i andra vatten än vid kusterna och i de stora sjöarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyddszonen på 100 meter vid fasta redskap och vattenbruksanläggningar skall gälla i alla vatten där yrkesfiske och vattenbruk förekommer samt att lov till fiske närmare än 100 meter endast skall kunna ges av redskapets eller vattenbruksanläggningens ägare,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att myndighet som föreskriver avgifter för verksamhet i enlighet med den ovannämnda lagen skall iaktta största möjliga restriktivitet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svenska medborgares rätt att fiska i enskilt vatten (området väster om Torhamns udde vid Blekinge läns södra kust) skall bibehållas i nuvarande skick,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesfiskelicens.
Stockholm den 16 april 1993 Margareta Winberg (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Ulla Pettersson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Berndt Ekholm (s)