Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås att riksdagen godkänner den ramkonvention om klimatförändringar som undertecknades under Förenta nationernas konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro 1992. I propositionen redovisas också förslag till fortsatta åtgärder inom klimatområdet. I denna del behandlas förslag lämnade av Biobränslekommissionen, Naturvårdsverket och av trafikverken i samband med deras miljörapportering. Regeringens förslag till riksdagen att godkänna klimatkonventionen leder fram till en nationell strategi som bör vara att koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen stabiliseras till 1990 års nivå år 2000. En sektorsstrategi omfattar ökad användning av biobränslen och ekonomiska styrmedel, energieffektivisering, förbättrad kollektivtrafik, samhällsplanering samt forskning, utveckling och demonstration. Program skall utarbetas för introduktion av motoralkoholer samt el- och hybridfordon.
Som en del av omläggningen av energibeskattningen fr.o.m. 1 januari 1993 aviserades i kompletteringspropositionen våren 1992 (prop. 1991/92:150) en avsättning av 500 miljoner kronor per år för att finansiera insatser vad gäller förnybar energi, energihushållning samt vissa stödåtgärder i Baltikum och Östeuropa, bl.a. vad avser kärnsäkerheten och insatser för att rena Östersjön. Förslag till fördelning av medel för energieffektivisering, förnybara energikällor, strålskydd och kunskapsuppbyggnad i de baltiska staterna och miljö- och kärnsäkerhetsåtgärder kring Östersjön tas upp i propositionen. I propositionen föreslås också att riksdagen godkänner de ändringar av Montrealprotokollet som antogs i Köpenhamn i november 1992.
Allmänna synpunkter
Koloxidutsläppen måste ner till noll, och inte bara behållas på 1990 års nivå som regeringen föreslår. Jag hävdar att enda sättet är att skattebefria metanol så att den kan konkurrera med andra bränslen. Regeringens satsning på forskning om etanolbränslen visar att man inte menar allvar med satsningar på biobränslen. Att satsa 45 miljoner kronor på forskning för att få fram etanol ur cellulosa är meningslöst, denna process är känd sedan första världskriget. Det effektivaste sättet att övergå till biobränsle är att utvinna metanol ur biomassa. För att ersätta all olja och bensin behövs 35 miljarder kronor till ett tiotal fabriker och tre miljoner hektar skogs- och åkermark för produktion av biomassa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koldioxidutsläppen.
Stockholm den 24 mars 1993 Sten Söderberg (-)