All vårjakt efter sjöfågel förbjöds år 1955. Sjöfågelstammarna hade decimerats starkt genom intensiv jakt och äggplockning under kriget. Viktiga orsaker till minskningen var även hårda isvintrar i början av 1940-talet och de allt oftare förekommande spilloljeutsläppen.
Sedan förbudet infördes för 38 år sedan har ejderbeståndet ökat kraftigt och orsakerna till förbudet föreligger inte längre. Ejderstammarna är numera så stora att de är svårt angripna av en mängd olika inälvsparasiter. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt kan en förbättring av parasitsituationen inom ejderbestånden i praktiken knappast kunna åstadkommas på annat sätt än genom en reducering av bestånden.
Begränsad vårjakt på ejder kan alltså bidra till friskare och mera livskraftiga individer. Det är även ett faktum att naturvårdens syften bättre skulle kunna nås om den jaktutövande skärgårdsbefolkningens intresse för viltvården stimuleras. Jakt, jägare och viltvård hör ihop och utgör således en del av den allmänna naturvården.
I Finland har motsvarande jakt förekommit under lång tid. Några från biologisk utgångspunkt negativa effekter har inte redovisats. Däremot har ovannämnda positiva effekter dokumenterats.
Vårjakt på ejder är inte i första hand en jaktfråga utan långt mera kulturell -- social -- och trivselfråga för skärgårdsbefolkningen. Möjligheten till attraktiv jakt bidrar på ett avgörande sätt till att behålla en levande bosättning såväl i våra glesbygder som i skärgården.
På Svenska Jägarförbundets uppdrag har en promemoria -- Skärgårdsjakt -- utarbetats. Den utgör grund för förbundets förslag om tillstånd till viss licensjakt efter hanfågel på ejder under våren. Jägarförbundets förslag är följande:Personer bosatta och mantalsskrivna på öar, vilka saknar fast vägförbindelse och är belägna längs den svenska ostkusten beviljas tillstånd att, för förbrukning i det egna hushållet, jaga hanfågel av ejder, under en tiodagarsperiod i april.Sjöjaktvårdsföreningarna ansöker samlat hos Statens naturvårdsverk om tillstånd för de inom föreningens verksamhetsområde bosatta jaktberättigade personerna.I ansökan redovisas de platser där jakten skall bedrivas -- jaktplatserna får uppta högst 2% av de jaktbara områden föreningen omfattar. Naturvårdsverket meddelar sökandeföreningen ett grupptillstånd att fördela till de jaktberättigade. I tillståndet skall jaktplatserna vara angivna liksom övriga med tillståndet förknippade villkor.Jakten skall omfatta tio på varandra följande dagar enligt följande:
Stockholms, Uppsala, Södermanlands och Östergötlands län under tiden 10--19 april.
Kalmar och Blekinge län under tiden 1--10 april.
För förslagets realiserande erfordras inga ändringar i den svenska jaktlagstiftningen. De internationella konventioner som Sverige ratificerat och EG-rådets fågelskyddsdirektiv har noga studerats innan det ovannämnda förslaget framförts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jakt på hanfågel av ejder.
Stockholm den 14 januari 1993 Sigrid Bolkéus (s) Åke Selberg (s)