Organisationen av det praktiska jakt- och viltvårdsarbetet i landet är behäftad med stora brister. Det gäller främst den överrepresentation för de rena jaktintressena som präglar nuvarande jakt- och viltvårdsorganisation. Därmed begränsas också möjligheterna för natur- och djurskyddsintressena att kunna påverka detta viktiga arbete.
Enligt riksdagsbeslut 1938 och 1951 handhas jakt- och viltvårdsarbetet i Sverige av Svenska Jägareförbundet (SJF). I detta arbete ingår att föreslå jakttider samt ange vilka djurarter som skall vara jaktbara. För beredningen av dessa ärenden har SJF tillsatt en arbetsgrupp -- jakttidsberedningen. I denna beredning har bl.a. Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska förening inbjudits att deltaga. Av de övriga fjorton medlemmarna är åtta jägare, en från LRF och fem från statliga institutioner (Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Statens Veterinärmedicinska anstalt, Naturvetenskapliga forskningsrådet och Sveriges Lantbruksuniversitet).
Genom ordförandens utslagsröst behåller emellertid alltid de rena jägarintressena majoriteten. Beredningens förslag måste också godkännas av SJF:s styrelse och överstyrelse, innan förslagen sänds vidare till Statens Naturvårdsverk (SNV). Därefter sänder SNV ut förslaget på remiss till olika organisationer, dock inte till fler natur- och djurskyddsorganisationer än de två som ingår i jakttidsberedningen.
Den vilda faunan måste betraktas som en naturresurs tillhörig hela nationen. Moderna ekologiska kunskaper och principer måste styra hur faunan ska skyddas, vårdas och nyttjas. Detta är ett synsätt som också präglat den nya viltvårdslag som antogs för några år sedan.
Den nuvarande utformningen av jakt- och viltvårdsarbetet innebär emellertid att stora grupper med anknytning till natur- och djurskyddsintressena inte får tillfälle att påverka jaktens utformning i den utsträckning som den växande miljöoch naturskyddsopinionen motiverar. Rena jaktaspekter dominerar alltså dagens viltvårdsarbete i alltför hög grad på miljö- och naturvårdsaspekternas bekostnad. Som bara ett exempel på rådande disproportioner kan nämnas att natur- och djurskyddsorganisationerna ha dubbelt så många medlemmar tillsammans jämfört med Svenska Jägareförbundet. Därtill kommer ett mycket stort antal icke-organiserade naturvårdsintressenter, som i olika sammanhang krävt förändringar i jakten. Det är av stort allmänt intresse att vi tar ett gemensamt ansvar för vår fauna och dess möjligheter att överleva och ha individrika populationer.
Med den ganska genomgripande förändring i synen på miljöoch naturskyddets betydelse för utvecklingen av vårt samhälle som nu genomsyrar folkopinionen torde det vara på tiden att ändra på det märkliga förhållande, som innebär att en jaktorganisation innehar en dubbelroll som både ideell intresseorganisation och jakttidsberedande myndighet.
Som bl.a. Svenska Naturskyddsföreningen framhållit till Statens Naturvårdsverk och Jordbruksdepartementet med anledning av tidigare riksdagsmotioner och motioner till föreningens årsstämma är det på tiden att natur- och djursskyddsintressena nu får ett lika stort inflytande på jakt- och viltvårdsfrågor som jägarna.
I detta syfte föreslår vi att en ny organisation skapas för att ta hand om ansvaret för det viktiga jakt- och viltvårdsarbetet. Organisationen som lämpligen kunde få formen av ett Statens Faunaråd bör bildas helt fristående från SJF och bestå av representanter för naturvårdsverket, naturvårdsorganisationerna, friluftslivet, djurskyddet, forskningen, skogs- och jordbruket samt jägarorganisationerna. I sammanhanget bör övervägas om inte den kvarvarande delen av SNV:s enhet för faunavård och jakt som handhar licensjaktsfrågor ska avskiljas och att den del som är tänkt att ligga på skogsstyrelsen infogas i den nya organisationen för att åstadkomma ett helhetsgrepp på jakt- och viltvårdsarbetet.
Faunarådets självständighet och integritet måste markeras, varför t.ex. ordföranden måste vara neutral. Rådets arbetsuppgifter ska inte begränsas till att föreslå jakttider utan ges en vid omfattning, och bl.a. inkludera vilka arter som jakten skall omfatta och på vilka villkor denna får bedrivas. Eftersom jägarna i dag så totalt dominerar beslutsfattandet kommer dessa mycket viktiga frågor inte ens upp på dagordningen. Det råder f.n. en djup oenighet mellan natur- och djurskyddsorganisationerna och jägarna om hur förekommande avarter inom jakten skall kunna beivras.
Exempel på sådana avarter är t.ex. jakt under fortplantningstid. Vidare förekommer jakt på rovdjur som dödas enbart i egenskap av konkurrenter till jägarna själva, t.ex. räv och grävling som också är viltjägare. Likaså jagas djurarter som inte ger något väsentligt utbyte för konsumtion, t.ex. sothöns, ekorre, hermelin och enkelbeckasin. Det är också känt att jakt bedrives på sällsynta arter. Fältfångst och snaror uppmuntras av naturvårdsverket trots att t.ex. ripsnarningen innebär att många ripor dör först efter flera minuter i snaran. Mycket höga skadeskjutningsfrekvenser förekommer vad gäller hageljakt på flygande fågel. Hundratals ton bly sprids i naturen och förorsakar sekundärförgiftningar framför allt hos andfåglar, men också hos rovfåglar som äter skadeskjutna djur. Andra förekommande avarter är jakt i naturreservat, skottpengar som kommuner nu har möjlighet att besluta om, turistjaktssafarin och jakt nära skymningen, vilket inte sällan innebär att skottskadade djur inte effektivt kan eftersökas.
Ett faunaråds verksamhet skulle med fördel kunna finansieras med delar av viltmedlen i jaktvårds- och vildskaderegleringsfonderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny och mera allsidigt sammansatt jaktvårdsorganisation.
Stockholm den 13 januari 1993 Bengt Silfverstrand (s) Maja Bäckström (s)