MOVIUM bildades 1980 som ett samarbets- och kontaktorgan i frågor som rör den yttre miljön i tätorter. I takt med att miljöfrågorna vuxit har verksamheterna alltmer också kommit att omfatta frågor kring stadens ekologi och sambanden mellan staden och landet. För närvarande är följande organisationer intressenter i MOVIUM: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Kommunförbundet, SABO, HSB:s riksförbund, Hyresgästernas riksförbund, Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbund samt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
MOVIUM:s verksamhet baseras på 3-årsavtal mellan intressenterna som också tillskjuter ett basanslag. Verksamheten leds av en styrelse med representanter för samtliga intressenter. Som verkställande organ finns ett sekretariat, med för närvarande 9 personer, placerat vid SLU i Alnarp. Sekretariatets viktigaste funktion är att fungera som en aktiv länk mellan den institutionella forskningen vid SLU och andra universitet och högskolor och praktiken i frågor som rör planering, byggande och förvaltning av den yttre miljön i tätorter samt i naturresursfrågor som rör samverkan mellan stad och land. Verksamheten omsätter bå 92/93 ca 11 miljoner kr. Drygt 50 % är självfinansierade verksamheter (fortbildning/rådgivning samt försäljning), som i stor utsträckning nyttiggör resultaten av den anslagsfinansierade FoU-verksamheten. Av anslagen utgör knappt 10% basanslag från intressenterna och ca 40 % externa anslag till främst FoU.
Enligt beslut av riksdagen skall prisregleringsmedel på handelsgödsel (fr o m bå 1982/83) samt på bekämpningsmedel (fr o m bå 1986/87) som ej tillkommer jordbruket återföras till respektive sektor. Inom trädgårdssektorn återförs en del av dessa medel till området ''offentliga grönytor''. De återförda medlen, som för bå 1990/91 uppgick till drygt 9 milj kr, har i sin helhet använts för FoU samt rådgivning och information i frågor som rör den yttre miljön i tätorter samt under senare år också för kunskapsuppbyggnad kring naturresursfrågor som rör sambanden stad och land. Medlen har till stor del gått via Byggforskningsrådet. Under 3-årsperioden 91/92-93/94 har MOVIUM tilldelats drygt 3 miljoner kr/år för FoU, information och rådgivning.
Enligt regeringens proposition 1992/93:130 om vissa jordbrukspolitiska frågor skall prisregleringsavgifterna försvinna fr o m 1 jan 1993 eller senast fr o m 1 juli 1993. Om inte dessa medel ersätts med andra statliga medel kommer detta att medföra uppenbar risk för nedläggning av MOVIUMs gränsöverskridande arbete med forskning, rådgivning och information om frågor som rör tätorternas yttre miljö samt samband mellan stad och land (se vidare nedan). Dessa frågor skulle därigenom återigen splittras upp på olika händer med risk att ständigt hamna mellan stolarna. Att intressenterna skulle kunna tillskjuta erforderliga medel bedöms som orealistiskt med tanke på att de aktuella frågorna ofta utgör en mycket liten del av verksamheten för varje enskild intressent.
Detta är särskilt allvarligt med tanke på den ökade betydelse som tillmäts den yttre miljön i våra tätorter som daglig närmiljö för 4 av 5 svenskar. Dessutom utgör mark, vatten, växter och djurliv i tätorten viktiga naturresurser. Ökad kunskap och förståelse för stadens ekologi är en viktig framtidsfråga för renare luft och vatten, förnuftigare avfallshantering och en rikare flora och fauna. För att få en mer hållbar utveckling är det också nödvändigt att utveckla nya former för samverkan mellan tätorten och dess omland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den noga bör följa utvecklingen när det gäller MOVIUM för att säkerställa att den forskning som där bedrivs inte äventyras.
Stockholm den 18 november 1992 Lars Svensk (kds)