Bärande principer
I Sverige har vi ända från detta sekels början haft en ambitiös skogspolitik med bred uppslutning både hos berörda skogsägare och på politisk nivå. De bärande principerna i denna skogspolitik har varit långsiktighet och hushållning med skogsresurserna. Dessa principer har lett till en successivt ökande virkesproduktion som nu gör det möjligt att både öka virkesutnyttjandet och att anpassa skogsbruket till högt ställda mål när det gäller bevarandet av biologisk mångfald och andra miljövärden.
Medborgarrätt eller äganderätt
Den svenska skogen är hela folkets angelägenhet. Skogen måste ses som en resurs för alla människor i vårt land, synen på hur skogen, vår viktigaste naturtillgång, skall utnyttjas och vårdas måste utgå från medborgarrätten -- inte äganderätten.
Denna grundläggande skiljelinje kom att prägla majoritetens förslag i den skogspolitiska kommittén och återfinns också i regeringens proposition. Förslagen utgick från äganderätt i stället för medborgarrätt, enskilda särintressen i stället för allmänna intressen, sanslösa avregleringar i stället för avregleringar och förenklingar styrda av sunt förnuft. De grundas vidare på en övertro på marknadskrafternas vilja och förmåga att sätta ett långsiktigt ansvar för naturresurserna före kortsiktiga ekonomiska intressen.
Skogsbruket är unikt genom sin långsiktighet. Skogsfrågorna kan därför enligt min mening inte överlämnas åt marknadskrafternas godtycke av flera skäl. Vad vi gör i dag får betydelse hundratals år fram i tiden. Det ställer stora krav på solidaritet mellan generationerna. Inte minst de senaste årens erfarenheter visar att långsiktighet knappast är vad som kännetecknar marknaden. Därför måste det finnas ett grundläggande lagstöd för skogens långsiktiga verksamhet och hushållning.
Sveriges skogsbruk har stor betydelse för uppfyllandet av några av de mest centrala samhällsmålen. Enligt den skogspolitiska propositionen skall skogspolitiken även i fortsättningen bidra till att uppfylla de övergripande målen för den ekonomiska politiken, regional- och sysselsättningspolitiken samt miljöpolitiken.
För två av dessa områden, nämligen regionalpolitiken och miljöpolitiken, har statsmakterna lagt fast de övergripande målen så sent som 1991. I båda fallen är målen högt ställda. De förslag som läggs i den skogspolitiska propositionen tillgodoser inte dessa mål. I särskilt hög grad gäller detta de regionalpolitiska målen.
Skogsbrukets roll för regional utveckling
Enligt riktlinjerna i det regionalpolitiska beslutet skall verksamheten inom respektive samhälls- och politikområde utformas så att de krav som de regionalpolitiska målen ställer uppfylls. Enligt den skogspolitiska kommitténs betänkande skall skogspolitiken även i fortsättningen ange på vilket sätt skogsbruket bör bidra till bl.a. det övergripande samhällsmålet om regional balans. Denna uppfattning återspeglas dock inte i kommitténs förslag och inte heller i de förslag som läggs i propositionen. Tvärtom innebär de förslag som läggs sammantaget betydande försämringar för landsdelar med långa avstånd till avsättningsorter, framför allt gäller det Norrlands inland. Försämringarna omfattar följande.
1. Stödet till särskilda skogsvårdsinsatser i Norrlands inland, 58 miljoner kronor för budgetåret 1992/93, slopas. (Tidigare har det regionalpolitiska stödet varit betydligt större.)
2. Ändringarna i skogsvårdslagen vad gäller skyddsålder och ransoneringsregler innebär att de totala avverkningsmöjligheterna i kustnära områden ökar. Industrin kan i ökad utsträckning inrikta sin virkesfångst på områden nära industrier och marknader. Detta gäller såväl i egen skog som virkesköp.
3. I förslaget till ny skogspolitik finns inga aktivitetsskapande inslag eftersom skyldigheten att röja, gallra och avverka föreslås slopad. Skogsbruksplanen har visat sig stimulera till ökad aktivitet. Enligt propositionen bör även reglerna om skogsbruksplanen slopas.
4. Förslaget att bolagisera och privatisera frö- och plantverksamheten kan på sikt leda till kraftigt höjda priser och/eller brist på skogsodlingsmaterial för Norrlands inland.
Sammantaget innebär de försämrade förutsättningarna, om den föreslagna skogspolitiken genomförs, risk för utslagning av skogsbruket i stora delar av Norrlands inland.
Behovet av regionalpolitiska konsekvensbedömningar av politiska beslut diskuterades i anslutning till det regionalpolitiska beslutet. En sådan bedömning ligger nära till hands när det gäller skogspolitiken. En regionalpolitisk konsekvensbedömning av den skogspolitiska propositionen skulle visa att den har näst intill förödande regionalpolitiska konsekvenser. Dessa förstärks dessutom av den nuvarande lågkonjunkturen och åtföljande problem med sysselsättningen.
För att skogspolitiken på ett verksamt sätt skall kunna bidra till regional balans krävs följande åtgärder.
1. Statsbidrag till särskilda skogsvårdsinsatser inom stödområdet.
2. Skogsvårdslagens regler om röjning och skogsbruksplaner behålls och vissa ransoneringsregler för äldre skog bör behållas för brukningsenheter som är 50 ha eller större. Den gräns på 100 ha som anges i propositionen ligger för högt dels med hänsyn till fastighetsstrukturen i privatskogsbruket, dels med hänsyn till den mycket kraftiga trappstegseffekt som denna förhållandevis höga arealgräns ger upphov till.
3. Skogsvårdsorganisationens frö- och plantverksamhet behålls inom skogsvårdsorganisationen och divisionaliseras.
Skogsbruket och miljön
Det övergripande miljömål som har föreslagits för skogsbruket ansluter väl till det miljöpolitiska beslutet. Det är också i överenskommelse med de internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Enligt propositionen kan ett ambitiöst miljömål väl förenas med en fortsatt hög produktion av skogsråvara och en konkurrenskraftig svensk skogsnäring. Det finns inget att invända mot detta konstaterande. Däremot finns det anledning att ifrågasätta om, som det sägs i propositionen, en avreglering och borttagande av skötselföreskrifter genom ökad mångfald och ett mångfacetterat skogsbruk gynnar naturvården. Denna beskrivning av avregleringens generella effekter är vilseledande och mer opportunistisk än saklig. Avsaknaden av reglering förhindrade inte schabloniserade storskaliga skötselmetoder under 1960- och 1970-talen. Det är dessa årtiondens stora hyggen med åtföljande monokulturer utan ståndortsanpassning som i stor utsträckning har varit orsaken till miljömyndigheternas och miljöorganisationernas kritik mot skogsbruket. Historien har således lärt oss, eller borde ha lärt oss, att avsaknaden av regler inte är en garanti för mångfald i skogsbruket. Tvärtom kan den leda till förödande enhetlighet. I tider med pressad lönsamhet och hög teknisk utveckling utbildas lätt kostnadseffektiva metoder som tillämpas i stor skala på ett schabloniserat sätt. Inte heller ett mångfacetterat skogsbruk gynnar alltid naturvården om det inte finns en samordning och en övergripande helhetssyn över större områden. I slutet av propositionen sägs det också helt riktigt, och stick i stäv med vad som enligt ovan har sagts tidigare, att ''det inte är möjligt att bevara den biologiska mångfalden genom åtgärder som planeras med utgångspunkt i bedömningar rörande ett enskilt arbetsobjekt''. Därför krävs det enligt propositionen en samordning av ''befintliga och pågående naturinventeringar'' i landskapsformat. Det framhålls också att det är angeläget att verksamheten för skyddet av den biologiska mångfalden kan bedrivas enligt samma principer i småskogsbruket som nu har börjat tillämpas i storskogsbruket.
Skogsinventeringar
Det är uppenbart att den översiktliga skogsinventeringen (ÖSI) kommer att ugöra basmaterial i de ''uppgiftssammanställningar'' i landskapsformat som förordas i propositionen. Det finns därför anledning att påpeka att efter den föreslagna avvecklingen av ÖSI kommer inventeringsmaterial att saknas för en tiondel av privatskogsbruket. Vidare är en betydande del av det material som finns, framställt för så länge sedan att det delvis är inaktuellt. Det finns också anledning att påpeka att det i propositionen inte behandlas hur den objektsanknutna informationsförsörjningen avseende skog och skogsmark skall gå till i framtiden. Enligt propositionen bör ÖSI avvecklas och reglerna om skogsbruksplaner slopas. Vidare avvisas kommitténs förslag om tillståndsbeskrivningar. En insamling av beståndsanknuten information bör dock pågå utan avbrott inte minst av effektivitetsskäl.
Samtidigt som det är uppenbart att skogsbrukets miljömål och Sveriges internationella åtaganden ställer stora krav på lägesbestämd kunskap om skog och skogsmark läggs det i propositionen förslag som innebär en omfattande avveckling av inventeringsresurser. En överslagsmässig beräkning visar att skogsvårdsorganisationen måste friställa omkring 150 specialister som arbetar med skogsinventering och skogsbruksplaner. Flertalet av dessa kommer knappast att finna nya arbeten.
Förslag: ÖSI bör fullföljas. Under tiden bör det utredas hur den fortsatta informationsinsamlingen skall gå till och hur den skall finansieras. För 1993/94 bör 30 miljoner kronor anvisas för ändamålet.
Skogsvårdslagstiftningen
När det gäller regler som i första hand tar sikte på skogsbrukets produktionsmål är skyddet för växande skog särskilt viktigt. Förslaget bör dock kompletteras enligt vad som har sagts ovan beträffande röjning, ransonering av äldre skog samt skogsbruksplaner.
Enligt 14 § SVL föreslås markägaren vara skyldig att redovisa vad han avser att göra för att tillgodose naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen, dvs. uppfyllande av miljömålet. Motsvarande redovisningsskyldighet saknas för uppfyllande av produktionsmålet. För att dessa två mål skall ha samma tyngd bör redovisning krävas även för återväxtåtgärder. Därför bör i 14 § införas en fjärde punkt där markägaren åläggs redovisningsskyldighet för planerade återväxtåtgärder.
Skyddet mot åtgärder på impediment bör markeras tydligare än i regeringens förslag genom att nu föreslagna föreskrifter på detta område införs i lagtexten. Härtill talar starka miljöskäl för att förbud även mot tillvaratagande av träddelar skall kunna meddelas. Utformningen av 30 § SVL är således enigt min mening bristfällig och bestämmelsen bör därför utvidgas med dessa bestämmelser. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag härom.
Anslag för skogsvårdsorganisationens verksamhet
Den skogsvårdslagstiftning som föreslås i propositionen innebär en, jämfört med kommitténs förslag, betydligt ökad reglering vad gäller miljöhänsynen i skogsbruket. Även ifråga om regler för produktionen, bl.a. skyddet för växande skog, går propositionen betydligt längre än kommitténs förslag. Detta innebär en mer omfattande tillsyn än den som kommittén utgick ifrån i sin anslagsberäkning. En helt ny arbetsuppgift, nämligen uppgiftssammanställningar i landskapsformat, har också kommit till. Vidare bygger den nya skogspolitiken i stor utsträckning på att rådgivning skall vara ett kraftfullt medel för att genomföra den nya skogspolitiken. Det anslag som anvisas för skogsvårdsorganisationens myndighetsuppgifter, innebärande en betydande minskning, medger dock inte ett fullföljande av den skogspolitik som presenteras. Detta bör beaktas vid fördelningen av det totala anslaget till skogsbruket.
Finansiering
Propositionens förslag till ny skogspolitik innebär en betydande försvagning jämfört med vad som nu gäller. Ett av skälen till detta torde vara problem med finansieringen. De förslag som läggs är trots den nyss nämnda försvagningen ändå delvis ofinansierade.
Det enda avsnitt där finansieringen diskuteras mer ingående är i avsnittet om skogsbrukets sektorsansvar för miljövården. Med hänvisning till betänkandet ''Naturvårdshänsyn i de areella näringarna'' (Ds 1991:87) och 1991 års miljöpolitiska beslut avvisas i detta avsnitt en tillämpning av PPP och UPP på skogsbruket. Vidare framhålls det att skogsbruket redan nu tar på sig ett stort kostnadsansvar genom återväxtåtgärder, långsiktig hushållning och miljöhänsyn.
Skogsbrukets sektorsansvar för miljön ställer enligt min mening krav på en ändrad grundsyn beträffande ansvarsfrågan. Det måste en gång för alla slås fast att det inte finns någon exklusiv rätt för någon att bedriva ett skogsbruk som äventyrar skogens naturmiljö, inklusive den biologiska mångfalden. Skogsägaren får utnyttja sin skog för virkesproduktion och är också skyldig att göra det på en nivå som uppfyller vissa minimikrav. Detta innebär dock inte att skogsägaren får bedriva virkesproduktionen på ett sätt som äventyrar miljön. Detta kan leda till vissa begränsningar i virkesproduktionen och att det inte alltid är möjligt att använda de mest kostnadseffektiva metoderna.
Det är rimligt att betrakta hänsynen till skogsmiljön som ett kollektivt ansvar som måste tas av alla som äger och utnyttjar skog och skogsmark, dvs. utnyttjaren betalar (UPP). Bakom detta synsätt ligger att det inte är möjligt att utnyttja naturresursen skog på ett långsiktigt hållbart sätt utan att vissa biotoper skyddas och vissa områden avsätts för fri utveckling. I de fall det rör sig om mer begränsade hänsyn exempelvis upp till en nivå som motsvarar X % av brukningsenhetens normalskogsvärde bör det omfattas av den enskilde skogsägarens kostnadsansvar. I de fall det är fråga om större begränsningar bör ersättning utgå från medel som skogsbruket finansierar gemensamt. Detta kan ske på olika sätt, t.ex. genom en på skogsbruksvärdet grundad årlig avsättning till en miljöfond för skogsbruket. Denna fond kan byggas upp genom att skogsnäringen bidrar med en del och staten tillskjuter en del.
Det synsätt på finansieringen som här har presenterats stämmer väl överens med det vidgade sektorsansvar för miljön som det kom till uttryck i 1991 års miljöpolitiska beslut.
Det miljöpolitiska beslutet 1991 innebar en allmän skärpning av mål och riktlinjer för miljön. Detta har, som också framgår av propositionen och jordbruksutskottets betänkande (1990/91:JoU 30), stor betydelse för sektorsansvarets innebör och tillämpning.
Skärpningarna av mål och riktlinjer stämmer också väl överens med innehållet i de internationella konventioner som Sverige har undertecknat och som bygger på ökad kunskap om vad som krävs för en hållbar utveckling. Enligt miljöpropositionen är förutsättningen för en hållbar utveckling att såväl myndigheter som företag som är verksamma inom alla samhällssektorer ansvarar för och bekostar nödvändigt miljövårdsarbete som en naturlig del av verksamheten.
I samband med behandlingen av miljöpropositionen framhöll Jordbruksutskottet att det är viktigt att åstadkomma en lämplig fördelning av ansvaret för naturvården mellan samhället och den enskilde. Utskottet pekade bl.a. på propositionens förslag om biotopskydd och om ökade möjligheter att hindra arbetsföretag som skadar naturmiljön som exempel på hur den enskildes ansvar för miljön kan utvidgas.
Skogsbrukets sektorsansvar, dvs. en skyldighet för skogsbrukarna/skogsägarna att bruka skogen på ett sätt som säkrar den biologiska mångfalden och den genetiska variationen, har varit utgångspunkten för ändringarna i naturvårdslagen. Inom det s.k. ''vardagslandskapet'' i skogen, som är det till ytan helt dominerande, bör enligt Jordbruksutskottets uttalande, ansvar och kostnader i huvudsak ligga på näringsutövaren som nyttjar naturen i sin verksamhet.
Arbetsgruppen som utarbetade den tidigare nämnda promomorian ''Naturvårdshänsyn i de areella näringarna'' (DS 1991:87) har vad gäller sektorsprincipen hänvisat till jordbruksutskottets uttalande att skogs- och jordbrukare är skyldiga att ta skälig naturvårdshänsyn utan att ersättning utgår. Arbetsgruppen överlämnade dock frågan om närmare precisering av skogsbrukarens naturvårdsansvar till den skogspolitiska kommittén. Kommittén avstod dock från att ta ställning till frågan. Därför bör riksdagen nu göra ett klart uttalande om sektorsprincipen med den innebörd som ovan anförts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsbrukets roll för den regionala utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av nuvarande regler om röjning och skogsbruksplaner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vissa ransoneringsregler för äldre skog bör behållas för brukningsenheter om 50 ha eller mer,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvårdsorganisationens frö- och plantverksamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av den översiktliga skogsinventeringen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om tillägg till 14 § SLV i enlighet med vad som i motionen anförts,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om utvidgning av 30 § SLV i enlighet med vad som i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundsynen på skogsbrukets kollektiva sektorsansvar för skogsmiljön,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en miljöfond för skogsbruket,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsbrukets roll i miljövården.
Stockholm den 24 mars 1993 Jan Fransson (s)