Från och med 1 juli 1992 avskaffades skogsvårdsavgiften. Den har bland annat finansierat bidrag till att bygga skogsbilvägar. Skogsbilvägar är nödvändiga för att utföra avverkning och skogsvård till rimliga kostnader, om man saknar tillgång till en allmän väg. I skogspolitiska propositionen anvisas för nästa budgetår 6 miljoner kr i bidrag för byggande av skogsvägar. Dessa medel ska täcka kostnaderna för tidigare beslutade bidrag och avsyning av aktuella projekt. Inga nya bidrag kommer att beviljas.
Företagsekonomiskt är byggande av skogsbilvägar i de flesta fall en mycket lönsam investering. Då skogsvårdsavgiften avskaffas ökar dessutom skogsägarnas möjligheter att egenfinansiera vägbyggandet.
Ett viktigt syfte med skogsbilvägbidraget har dock varit att styra och stimulera skogsbruket till att planera vägarna så att sträckningarna blir praktiska och standarden god. Dessutom är syftet att stimulera markägarna att samverka över ägogränserna. Därmed läggs en god grund för optimala väglösningar. För de mindre skogsägarna är detta extra viktigt. I dagens läge får skogsägarna dessutom hjälp med projektering samt samråd med naturvårdsintressen m m. Det sistnämnda är särskilt angeläget för de mindre skogsägarna, inte minst i inlandskommunerna.
Avskaffandet av bidraget kan rent ekonomiskt motiveras av den avskaffade skogsvårdsavgiften. Men bara för att byggandet av skogsbilvägar är lönsamt finns ingen automatik att samverkan kommer till stånd.
Ett realistiskt exempel på vad som kan hända då vägbyggandet sker med bristfällig planering och utebliven samverkan är att det totala vägnätet i ett område ökar med nästan det dubbla då olika skogsägare bygger sin egen kortare vägsträcka istället för en gemensam väg som skär rakt igenom flera markägares område.
För att åstadkomma samordning och rättmätiga krav på hänsyn till känsliga naturmiljöer kan tillståndsplikt införas för byggande av skogsbilvägar. Tvång och förbud ska man dock försöka undvika i möjligaste mån. En bättre modell är att erbjuda skogsägare kostnadsfri, eller mot en ringa kostnad, hjälp med projektering, administration samt med samrådsförfarande med grannar, naturvården, samer och andra som berörs. Om samrådsförfarandet dessutom kombineras med direktavdrag för investeringar i byggande av skogsbilvägar skulle incitamenten att samarbeta vara sådana att bristfälligt planerade vägbyggen inte sker och att standarden hålls uppe på en rimlig nivå, vilket i sin tur skonar miljön och stödjer skogsnäringen.
Framförallt de mindre skogsägarna skulle uppleva det positivt att skogsstyrelserna även i fortsättningen hjälpte dem med samordning och administration, vilket i sin tur gynnar ett småskaligt skogsbruk.
Då jordbruksutskottet våren 1992 behandlade en motion i denna fråga av undertecknad m.fl. uttalade utskottet följande: ''Enligt utskottets mening kan därvid bl.a. det förslag som framställts i motion Jo316 om vägnätsplanering och samordning av skogsvägar i samband med föreslagen avdragsrätt för investeringar i skogsvägar vara värt att uppmärksamma.'' Frågan hänvisades till den skogspolitiska kommittén. Detta blev också riksdagens beslut.
Skogspolitiska kommittén föreslog därefter i sitt betänkande ''Den framtida skogsorganisationen'', SOU 1992:111, att statligt stöd till skogsbruket är befogat på ett fåtal områden. Dessa områden är kalkning, ädellövskogsbruk, frivilliga avtal om biotopskydd samt planering av skogsbilvägar (min kursivering).
Det synsätt som jordbruksutskottet, hela riksdagen samt skogspolitiska kommittén ställt sig bakom glider jordbruksministern över genom att hänvisa till skogsägarnas eget ekonomiska intresse samt att avskrivningsreglerna för en skogsväg sedan lång tid tillbaka är 10 år jämfört med andra markanläggningar som har 20 års avskrivningstid. Jordbruksministern berör inte med ett ord själva poängen i förslaget, det vill säga kopplingen mellan direktavskrivning och samrådsförfarande.
Kostnaden för staten att behålla stödet till kostnadsfri planläggning av skogsbilvägar beräknas av skogspolitiska kommittén till 10 miljoner kronor. Med tanke på hur många mil skogsvägar det finns och som kommer att byggas i framtiden samt hur mycket skatteintäkter som lastbilar på dessa vägar betalar in till statskassan är 10 miljoner ett litet belopp. Inte minst mot bakgrund av de enorma satsningar på det allmänna vägnätet som nu görs av bl.a. näringslivsfrämjande skäl. Eftersom nybyggnadsbehovet av skogsbilvägar främst finns i Norrlands inland är propositionens besked i detta avseende också en negativ regionalpolitisk signal.
Att bibehålla och utveckla skogsbilvägnätet är något som gynnar betydligt mer än skogsnäringen. Andra näringar, service och utbyggnad av el- och telenät samt fritidsaktiviteter såsom jakt, bär- och svampplockning är också beroende av ett väl fungerande nät av skogsbilvägar. Ger staten någon form av stöd till vägnätet kan också krav på öppethållande ställas.
Nämnas kan också att man inom EG har betydande bidrag till byggande av skogsbilvägar. Bidragen består dels av EG-medel, dels av allmänna medel inom respektive land. Bidragsbeloppen kan uppgå till nivåer som vida överstiger dem som gällt i vårt land.
Med ett statligt stöd till planläggningen uppnås flera fördelar: miljön skonas genom att kompetent samordnad planering sker och berörda miljömyndigheter kopplas in på rätt stadium i processen. främst de mindre skogsägarna ges en rimlig service för att klara en god planering av sitt skogsbilvägbehov. skogsbilvägarna byggs på ett långsiktigt optimalt sätt med ett minimum av kortsiktiga lösningar. skogsbilvägar skulle kunna betraktas som sådan enskild väg som staten kräver att även allmänheten får beträda.
Mot bakgrund av hur bekymmersamt det är för skogsnäringen i Norrlands inland och de uttalanden som både skogspolitiska kommittén och riksdagen gjort är det anmärkningsvärt att inte jordbruksministern följt utredningens förslag i detta avseende.
Kostnaden för denna service bör skogsstyrelsen kunna rymma inom de ramar som anvisas i propositionen för myndigheten. Propositionen föreslår ett anslag på drygt 275 miljoner kr för kommande budgetår. Regeringen bör ytterligare överväga möjligheten att kombinera samrådsförfarandet med direktavskrivning av skogsbilvägar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av statligt stöd till planering och samordning av skogsbilvägar.
Stockholm den 24 mars 1993 Stefan Attefall (kds)